En uke for solidaritet med kristne i Palestina og Israel

Den politiske utviklingen i Israel og Palestina skaper uro og frykt for framtida for alle som bor i området. De kristne er en utsatt gruppe, de utgjør kun om lag 1% av befolkningen, og den siste tiden har det vært flere angrep på kristne helligdommer og trakassering av kristne. De ber om vår oppmerksomhet og solidaritet. Kirkeuka for fred i Palestina og Israel, som i 2023 arrangeres 24. september – 1. oktober, er en anledning til å vise at kristne i Norge bryr seg.

Langfredagsprosesjon gjennom gamlebyen i år. (Foto: ELCJHL)

Mange kristne velger å emigrere fra en for krevende hverdag. De palestinske kristne i Jerusalem har det særlig vanskelig, nå er det bare noen få tusen igjen, og forsetter utviklingen er byen snart tømt for kristne fra de historiske kirkene. Kirkelederne i Jerusalem ber innstendig om støtte fra søsterkirker rundt om i verden. 

Den norske kirke har en nær relasjon til Den lutherske kirke i Jordan og det hellige land. Kirken som bare har om lag 2000 medlemmer, er med på å sikre det kristne nærværet gjennom sitt menighets­arbeid, skoler, diakoni og arbeid for ungdom og kvinners rettigheter. Dette arbeidet kan vi være med å støtte gjennom forbønn og økonomisk støtte. Og ikke minst ved å lytte til det de forteller om sin hverdag og støtte deres kamp for å leve i fred og trygghet. 

Kirkeuka for fred i Palestina og Israel, som i 2023 arrangeres 24. september – 1. oktober, er en anledning til å vise at kristne i Norge bryr seg. Menigheter kan stå sammen med våre trossøsken i bønn og solidaritet og være med å sikre at de lokale kirkene fortsatt kan være til stede med et tydelig kristent vitnesbyrd i landet hvor kirken ble til. 

Kirkeuka for fred i Palestina og Israel ble til etter initiativ fra kirkene i regionen, som bad sine søsterkirker verden over om å støtte deres kamp for en fredelig løsning på konflikten. Kirkeuka er en kirkeuke. Utgangspunktet er solidaritet og fellesskap innen det globale kirke­fellesskapet, og derfor hører gudstjenester og kristen bønn med i Kirkeuka.

Men solidariteten går videre ut til andre grupper, til jøder og muslimer. Kirkeuka støtter alle som fastholder internasjonal rett og respekten for menneskerettighetene i arbeidet for en rettferdig og fredelig løsning på konflikten.

Menighetene oppfordres til å be om fred for befolkningen i Israel og Palestina, under gudstjenestens forbønn denne uka. Forslag til bønner finnes på Kirkeukas hjemmeside. Her finnes også ideer til hvordan man enkelt kan markere Kirkeuka.

Kirkeuka er også en anledning til å gi et offer til Den lutherske kirke i Jordan og det hellige land.

Offer sendes til:

Den norske kirke, Kirkerådet, Postboks 799 Sentrum, 0106 Oslo

Kontonummer: 2801 45 98164.     Ref.: Offer til ELCJHL. Koststed: 1203271, prosjekt 611.

Les mer om Kirkeuka her

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"