Dåpssatsing nytter

Etter flere år med satsing på dåp i Den norske kirke, har nå andelen døpte av fødte stabilisert seg. – Flere års satsing på dåp bærer frukter, sier Jan Christian Kielland.

En eldre mann som holder et dåpsbarn med dåpslue

– Dåpstallene fra 2019 til 2022 er nesten helt stabile, da har det vært rundt 28.000 dåp hvert år. Denne stabiliseringen tyder på at flere års satsing på dåp bærer frukter.

Det sier Jan Christian Kielland som er avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet.

Fra 2005 til 2018 var det en nedang i andel døpte av fødte i Den norske kirke, fra 75,8 % til 51,9 %. Siden 2019 har andelen stabilisert seg på dette nivået.

– Det har vært lagt ned stor innsats og tilpasning i mange menigheter for de som ønsker dåp. Større fleksibilitet i gjennomføringen av dåp preger menigheter over hele landet. Egne dåpsgudstjenester og drop-in-dåp er to eksempler på dette.

Høyere dåpstall enn forventet

I 2022 ble det gjennomført 27 971 dåp i Den norske kirke, som gir en andel døpte av fødte på 53,4 %. Dette er den høyeste andelen døpte på fem år.

Kielland mener det samlede dåpstallet er mer positivt enn forventet:

– Det høye tallet kan henge sammen med at mange som valgte å utsette dåp under pandemien, gjennomførte dåpen i 2022. Samtidig er også det samlede dåpstallet for årene 2020-2022 noe mer positivt enn man kunne forvente.

Mange dåpsarrangementer i mai og juni

Mange menigheter inviterer til drop-in-dåp i pinsen og de påfølgende helgene i år. Det er en mulighet der store og små kan komme til dåpssamtale og bli døpt – helt enkelt, like stort.

– Nå går det betalte annonser i sosiale medier, så det er flott å se at det er 65 som har lagt inn sitt dåpsarrangement på skjerikirken.no, sier Kielland.  

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"