Bruk av avspilt musikk i gravferder

Det har jevnlig blitt etterlyst en tydelig avklaring på bruk av musikk i kirkelige gravferder. Et nytt rundskriv uttrykker at man alltid skal legge til rette for levende musikk, men presiserer at det er er anledning til å bruke avspilt musikk under minneord-delen.

I gravferder i Den norske kirke skal man alltid legge til rette for at musikk framføres av musiker(e) som er til stede under seremonien. Foto: Jarle Hagen / Den norske kirke

Ordning for gravferd i Den norske kirke presiserer ikke om det er anledning til å bruke avspilt musikk i seremonien. Det er jevnlig etterlyst en tydeligere avklaring knyttet til dette.

Kirkerådet har derfor hatt samtaler med blant annet Bispemøtet, de tillitsvalgte og styret i Norges kirkevergelag om bruk av avspilt musikk i gravferd.

– Mange har uttrykt at en nasjonal avklaring av dette kan skape forutsigbarhet for pårørende, begravelsesbyråer og kirkelig ansatte, sier Jan Christian Kielland. Han er avdelingsdirektør for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet.

I et nytt rundskriv uttrykker Kirkerådet at man i gravferder i Den norske kirke alltid skal legge til rette for at musikk framføres av musiker(e) som er til stede under seremonien.

– Samtidig presiserer Kirkerådet at det i alle gravferder i Den norske kirke er anledningen til å bruke avspilt musikk under punkt 6 Minneord, sier Kielland.

Avspilt musikk bør kun unntaksvis og i helt spesielle tilfeller brukes andre steder i liturgien. Selve musikken som eventuelt brukes, skal i tråd med punkt 4 i alminnelige bestemmelser for gravferd godkjennes på forhånd av den som skal forrette og av kantor/organist.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"