Anbefaler egne telefoner for TikTok

Sikkerhetsutvalget i Den norske kirke anbefaler at det benyttes egne telefoner for bruk av TikTok for å ha kontakt med unge. På grunn av sikkerhet anbefales det å slette TikTok-appen fra jobbtelefoner.

Sikkerhetsutvalget anbefaler å slette TikTok fra jobbtelefoner i Den norske kirke. (Foto: cottonbro studio/pexels.com)

– For å beskytte personopplysninger til medlemmer og ansatte anbefaler vi egne telefoner for bruk av TikTok, sier Jan Rune Fagermoen som er leder i Sikkerhetsutvalget i Den norske kirke.

Sikkerhetsutvalget anbefaler at appen slettes fra telefoner eid av kirken og private enheter som brukes i kontakt med medlemmer og ansatte.

– TikTok en viktig kanal for å nå de unge medlemmene våre. Det er en kanal der de kan stille spørsmål om kirken og kristen tro – og får vite mer om kirkelig konfirmasjon. Derfor ønsker vi å peke på muligheten for å ha egne telefoner eller nettbrett til dette formålet, sier Fagermoen.

Andre sosiale medier-apper kan installeres på samme telefon, med unntak av appen Spond. Dette er en app som inneholder store mengder personopplysninger om registrerte personer, og må derfor ikke brukes på samme enhet som TikTok.

Samler inn informasjon fra andre apper

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefalte i mars at TikTok ikke bør installeres på offentlige ansattes mobiler som tilknyttet interne systemer.

Sikkerhetsutvalget i Den norske kirke har gjort en egen vurdering, og deler anbefalingen fra NSM om å slette appen fra mobiler tilknyttet interne systemer. Derfor bør arbeidsgiver se på mulighetene for å anskaffe en egen mobil til ansatte som har bruker TikTok i sitt arbeid.  

TikTok-appen samler inn mye informasjon fra telefonen til brukeren, både fra telefonen og andre apper. Det viser appens egne vilkår, som godtas ved installering. 
Når ansatte har kontakt med medlemmer, frivillige eller kollegaer er dette personopplysninger som knyttes til religion – som er en personopplysning av særlig kategori. Når denne kontakten skjer gjennom en mobil der TikTok er installert, kan disse opplysningene samles inn til TikToks eierselskap. 

Anbefaling fra sikkerhetsutvalget

Den norske kirkes Sikkerhetsutvalg består av representanter fra kirkelige fellesråd, bispedømmekontor, Kirkerådet, en prost, KA og Kirkepartner. Utvalget er kirkens rådgivende og kontrollerende organ for personvern og informasjonssikkerhet.

Sikkerhetsutvalgets råd om TikTok lyder:

  • TikTok bør kun brukes på enheter som er tilpasset dette formålet, gjerne ved å ta i bruk en dedikert mobil. Andre apper for kirkens bruk av sosiale medier installeres på samme mobile enhet. Appen Spond inneholder store mengder personopplysninger om registrerte personer, og må derfor ikke brukes på samme enhet som TikTok.
  • TikTok bør ikke brukes på enheter som har tilgang til tjenester og informasjon/personopplysninger som eies av kirken.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"