Store forventninger til Grandes steinkirkeløft

- Kulturminister Trine Skei Grande viser ambisjoner om økte statlige bevilgninger for å ta vare på våre gamle steinkirker. Det gleder oss at regjeringen ser behovet for et krafttak for å redde denne viktige delen av kulturarven, sier lederen i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Det store behovet for tiltak for å ta vare på steinkirkene fra middelalderen, er dokumentert i den store kirkekontrollen som ble gjennomført i fjor. (Illustrasjonsfoto).

I avisen Vårt Land 20. august uttalte kulturminister Grande (V): «Vi skal ta vare på kulturarven vår sammen. Stavkirkene er restaurert. Nå er steinkirkene fra middelalderen utfordringen. Til høsten vil jeg kjempe for et steinkirkeprogram på budsjettet. Men jeg vet ennå ikke om jeg vinner fram.»

Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum- Vi heier på kulturministeren og står klare til å bidra til at pengene blir brukt på en best mulig måte, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum (bildet).

Kulturminister Trine Skei Grande varsler også endringer i den økonomiske ansvarsfordelingen for vedlikehold av middelalderkirkene «for å avlaste kommuner som bærer en urimelig stor vedlikeholdsbyrde». Dette fikk hun enda bedre innblikk i da hun nylig besøkte Vestfold-kommunen Re, som har 9.600 innbyggere og hele tre middelalderkirker.

I forbindelse med statsrådsbesøket uttalte Re-ordfører Thorvald Hillestad (Sp) til Reavisa at alle disse kirkene «mangler vedlikehold og er svinedyre å holde i stand».

Kulturministeren kvitterte slik: «Nå er det middelalderkirkene sin tur, men når den turen kommer – det vet vi ikke. Men vi jobber med det. Ingen kan vite utfallet før vi er blitt enig om et budsjett, men dette er hvert fall noe som står på min ønskeliste.»

I desember 2015 vedtok et enstemmig storting å be regjeringen «utarbeide en forsterket strategi for hvordan steinkirker fra middelalderen, fredede etterreformatoriske kirker og særlig viktige kirker fra etter 1650, kan sikres et forsvarlig vedlikeholdsnivå.» I tillegg ble det vedtatt å be regjeringen i strategiarbeidet vurdere om det bør opprettes bevaringsprogrammer etter inspirasjon fra Riksantikvarens ‘Stavkirkeprogram’ (...)»

I en debatt KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter arrangerte under Arendalsuka, (se opptak av debatten her)  ga både kulturkomitéleder Kristin Ørmen Johnsen (H) og andre nestleder Geir Jørgen Bekkevold (KrF) uttrykk for en klar forventning om at staten nå kommer på banen og tar et særlig ansvar for de kirkene som er nevnt i 2015-vedtaket.

Det store behovet for tiltak for å ta vare på steinkirkene fra middelalderen, er dokumentert i den store kirkekontrollen som ble gjennomført i fjor. Der ble det avdekket at det er disse kirkene som er i dårligst forfatning av alle landets kirker. 

KA-direktør Marit Halvorsen Hougsnæs sier at KA sammen med Kirkerådet og Riksantikvaren er klare til å bidra til gjennomføringen av et statlig bevaringsprogram.

Hun er opptatt av at en statlig tilskuddsordning ikke skal virke undergravende på kommunenes finansieringsansvar og -vilje.

– At stat og kommune samhandler om oppgaveløsning og finansiering, er godt kjent både fra kirkelig sektor og fra andre viktige samfunnsområder. En lignende delingsmodell, for eksempel 50/50, mener vi vil være aktuell når det gjelder middelalderkirkene, sier Marit Halvorsen Hougsnæs.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"