Sannheten må komme frem

Samisk kirkeråd venter spent på rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen som kommer 1. juni. – Hvis en forsoning skal komme i stand kreves det at sannheten kommer frem, var rådets budskap til kommisjonens i dag.

På høring hos Sannhets- og forsoningskommisjonen: Herborg Finnset, Elin Sabbasen og Rolf Steffensen.

– Fornorskningsprosessen har ført med seg strukturelle skjevheter som har forplantet seg over flere generasjoner, og slik bidratt til systemiske ulikheter, sa Herborg Finnset på høring hos Sannhets- og forsoningskommisjonen. 

Finnset er biskop i Nidaros bispedømme og medlem i Samisk kirkeråd, og deltok sammen med Elin Sabbasen fra Nord-Hålogaland bispedømme. I tillegg deltok Rolf Steffensen fra Sør-Hålogaland bispedømmeråd.

– Det er på tide å ta samiske rettigheter og kultur på alvor, hvor samiske språk, kultur og tradisjonelle levemåter ikke forblir i en evig utenforposisjon, sa Nidarosbiskopen. 

Samisk kirkeråd deltok mandag på høring hos den Stortingsoppnevnte Sannhets- og forsoningskommisjonen, som kartlegger statens fornorskingspolitikk. Les hele innlegget her

Møteplasser på alle nivåer 

Rolf Steffensen er sokneprest i lulesamisk område. Han understreket blant annet behovet for at det opprettes steder der fortellinger kan deles, mottas og anerkjennes i offentlighet. 

– Det må etableres møteplaser for minoritet- og majoritetsbefolkningen på alle nivåer i samfunnet, sa Steffensen som et av fire tiltak. Les hele innspillet fra Steffensen her.

Steffensen poengterte også at kirken må utvikle strukturer for lulesamisk kirkeliv, og mener det må etableres en kategorialmenighet for lulesamer.

– I en slik menighetsstruktur bygd på verdier som selvbestemmelse og selvrepresentasjon, kan lulesamisk kirkeliv utvikle seg på egne premisser uten å måtte ta hensyn til og underordne seg majoritetens behov. 

Myndighetene må følge opp

Samisk kirkeråd forventer at ansvarlige myndigheter følger opp rapporten, etter at den er levert 1. juni. 

– Det må bevilges nødvendige ressurser til arbeidet med gjenoppretting etter fornorskningspolitikken, sa Sabbasen. 

– Hvis en forsoning skal komme i stand kreves det at sannheten kommer frem, og tiltak for å rette opp i den urett som har blitt påført minoriteter må bli gjennomført, sa Finnset. 

Hør innleggene i høringen her

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"