30 år med Samisk kirkeråd

Lørdag 5. november fylte Samisk Kirkeråd 30 år. Jubileet ble feiret i Grønnåsen kirke i Tromsø. Dette var en stor festdag for å feire arbeidet som er blitt gjort for å fremme, verne og samordne samisk kirkeliv gjennom 30 år.

Leder i Samisk kirkeråd Sara Ellen Anne Eira og tolk Anne Marit Eira Anti. Foto Samisk kirkeråd / Den norske kirke.

Programmet i Grønnåsen kirke begynte klokka 10. Da kunne alle fremmøtte få seg en kopp kaffe og ta seg god tid til å samtale med hverandre. Klokka 11 åpnet dørene til kirkerommet, og omkring 70 påmeldte deltakere kunne bli ønsket velkommen av prosjektleder for jubileet, Maria Steinsvik Kronvald.

Både generalsekretær i Samisk kirkeråd, Kristina Labba, og leder for Samisk kirkeråd Sara Ellen Anne Eira kom på talerstolen for å komme med sine hilsener til forsamlingen. De uttrykte at dette er en gledens dag for samisk kirkeliv, at vi nå kan feire at Samisk kirkeråd har eksistert og markert seg i 30 år. 

Eira påpeker at samisk kirkeliv er en del av kirkens trosuttrykk: 

– Samisk kirkeråd har hatt en viktig rolle i å løfte samisk perspektiv i Den norske kirke i 30 år, og fremme bruken av de samiske språkene. Samisk kirkeliv er en del av kirkens trosuttrykk. Vi skal fortsette å løfte frem det samiske perspektivet både i gudstjenestelivet og det andre viktige arbeidet kirken driver som innenfor diakoni og kultur.

I forbindelse med jubileet er det også utgitt en antologi, hvor Maria Steinsvik Kronvald er redaktør. Den har fått navnet Livskraftig og likeverdig. Samisk Kirkeråd i 30 år. En antologi med bidragsytere fra Sápmi.

Spennende seminarer

Første del av dagen inneholdt en seminardel, hvor tema bl.a. var historisk tilbakeblikk og kirken som fagarena. Blant de som holdt foredrag var duodjimester i myke materialer, Anna Stina Svakko fra svensk side av Sápmi. Hun snakket om tekstil som trygghet i kirkerommet. Johan Máhtte Skum og Kristian Paulsen fortalte om arbeidet med å lage samisk spillebok.

Bierna Bientie snakket om å bygge identitet som samisk menighet i sør-samisk område, Berit Frøydis Svineng Johnsen ga forsamlingen en historisk refleksjon over arbeidet som er blitt gjort av Samisk kirkeråd, Line Skum og Bertil Jönsson snakket om samisk diakoni, Tove-Lill Labahå Magga om arbeid med samisk kirkeliv i Sør-Varanger og Rolf Steffensen fortalte om lulesamisk menighetsarbeid.

Sofasamtale Olav Øygard, Line Skum, Bertil Jönsson, Tove-Lill Labahå Magga, Sigrid Omma Paulsen.jpg

Sofasamtale Olav Øygard, Line Skum, Bertil Jönsson, Tove-Lill Labahå Magga, Sigrid Omma Paulsen. Foto: Samisk kirkeråd. 

Festmiddag og festgudstjeneste

Etter seminaret var det festmiddag for alle, etterfulgt av en festgudstjeneste ledet av stiftskapellan for nordsamer, Karl Yngve Bergkåsa. Festgudstjenesten hadde språklige innslag både på sørsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Tolkene Anne Marit Eira Anti (nordsamisk) og Are Markku Tjihkkom (lulesamisk) skal ha stor takk for deres spåklige bidrag.

I prekenen talte prest Karl Yngve vakkert om felleskapet vi har med Gud og skaperverket, som får stå som avslutningsord her:

Når vi deler nattverd sammen, gjør vi det sammen med alle som har gått foran oss. Vi er et stort fellesskap. Og vi kneler foran Gud. For å ta imot Guds tilgivelse og fred. Og nåden får komme inn i våre liv. Og vi forenes i Kristus, av bare nåde.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"