Preses besøkte palestinske kristne

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, reiste til Israel og Palestina, der han møtte en hardt presset kirke.

Preses Olav Fykse Tveit har nettopp besøkt Israel og Palestina. Foto: Den norske kirke.

– Vi er én verdensvid kirke, og det er en oppgave å besøke vår søsterkirke når de lever i så ekstrem situasjon som denne, sier preses Olav Fykse Tveit.

I januar reiste Den norske kirkes ledende biskop, Olav Fykse Tveit på en solidaritetsreise til Jerusalem og Betlehem. Bakgrunnen for reisen var et ønske om å lytte og være til stede som religiøs leder blant kristne i et krigsherjet område.

– Kirken har en særlig relasjon til det hellige land, til Jerusalem og til de kristne i området. Den norske kirke har en forpliktende samarbeidsavtale med vår søsterkirke, Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og det hellige land (ELCJHL). Nå trenger de særlig støtte fra andre kirker – både forbønn og penger, sier Fykse Tveit.

Krigen må ta slutt

– Det aller viktigste akkurat nå er at krigen med grusomme sivile tap, må ta slutt, sier preses.

– Nestekjærlighet, empati og evnen til å se lidelsene hos alle som lider i denne krisen, er viktig. En framtid med fred må bygge på likeverd, menneskeverd og like rettigheter. Alle politiske løsninger må legge dette til grunn.

Kristne er ekstra sårbare

Under oppholdet traff Fykse Tveit også jødiske og muslimske ledere.  

– Det er viktig å forstå denne krigen og terroren og traumene det skaper, fra flere sider, sier han.

Det kristne miljøet i Palestina er ekstra utsatt fordi de allerede er i fåtall og lever under press. Den ledende biskopen mener det angår alle kristne: 

– De ekstremt vanskelig levekårene gjør at mange kristne nå emigrerer. Man frykter at snart vil det ikke vil finnes kristne igjen i Gaza. Flere reiser også nå fra Øst-Jerusalem og Vestbredden. For den verdensvide kirke er det viktig at det er et kristent nærvær i det hellige land. Derfor angår det oss alle som kristne, når våre trossøsken ikke ser en fremtid der. 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"