Oppfordrer til forbønn og mer humanitær bistand til forfulgte i Irak

Den ekstremistiske grupperingen ISIL opererer med en brutalitet som er vanskelig å fatte, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

En av de internt fordrevne shia og zoroastriske familiene fra Mosul som har fått hjelp fra Det lutherske verdensforbund i den kristne byen Bandawaya, Irak. Foto: LWF/D. Poppe

Også preses Helga Haugland Byfuglien uttrykker dyp sorg over den fortvilte situasjonen som nå utspiller seg i regionen.

- Som medmenneske er det fryktelig å være vitne til denne lidelsen som nå er påført våre trossøsken og andre utsatte grupper. Det er vår humanitære plikt å reagere. FN må nå gjøre sitt ytterste for å hjelpe det irakiske folk, sier Haugland Byfuglien.

Hun oppfordrer alle menigheter tilknyttet Den norske kirke til å be for alle de som nå forfølges på grunn av sin tro eller fordi de tilhører en politisk eller kulturell utsatt gruppe.

- Vi må særskilt be for de kristne menighetene og for at våre trossøsken finner trøst og mot midt i fortvilelsen. Vi må kjenne på og dele deres lidelse som lemmer på det samme Kristi legeme som den verdensvide kirke er, sier Haugland Byfuglien.

Stefanusalliansen oppfordrer kirker og menigheter over hele Norge til å be for Syria og Irak i gudstjenester og på møter i tiden fremover.

Behov for internasjonal støtte
Det rapporteres om store overgrep mot den irakiske sivilbefolkningen. Konflikten rammer i dag provinsene Anbar, Diyala, Kirkuk, Nineveh og Saladin. 

- Situasjonen som nå utspiller seg er uoversiktlig og vanskelig å forstå fullt ut. Brutaliteten er så stor at vi leter etter dekkende ord. Men det er ingen tvil om at mennesker er i den ytterste nød og trenger akutt humanitær hjelp for å overleve, sier Berit Hagen Agøy, som mener USA og det internasjonale samfunnet bærer et stort ansvar for å bidra til stabilitet i regionen.

ISIL har over lengre tid tatt kontroll over stadig flere områder i Nord Irak og Syria. Bevegelsen består av ulike sunnimuslimske grupper, og slår svært hardt ned på både kristne, yezidier og andre religiøse minoriteter. Sjiaer, som tallmessig er i majoritet, blir også slått ned på som avvikere, vranglærere og vantro. ISIL er en trussel mot alle som ikke underkaster seg deres styre og autoritet, politisk eller religiøst. Bevegelsen bruker svært brutale virkemidler, og det rapporteres om at ofrene får valget mellom å konvertere, flykte eller dø.

Ber om akutt nødhjelp
- Det må umiddelbart sendes mer humanitær hjelp, og verdenssamfunnet må lytte til Ban Ki Moons sterke oppfordring om gjøre mer for å beskytte menneskene i Irak, sier Hagen Agøy.

Generalsekretæren er også sterkt berørt over situasjonen i Mosul, hvor den kristne befolkningen er fordrevet.

- Som kirke er det med stor sorg vi konstaterer at det kristne nærværet står i fare for å forsvinne. Det er ufattelig at kristne samfunn som har vært her siden oldtiden kan bli borte, sier Hagen Agøy.

Kirkenes verdensråd ber Ban Ki Moon hjelpe
7. august sendte Kirkenes verdensråd (KV) et brev til FNs generalsekretær Ban Ki Moon, hvor fungerende generalsekretær i KV, Isabel Apawo Phiri, ber om at det straks tas grep for å hjelpe og beskytte de mange hundre tusen kristne og andre religiøse og etniske minoriteter som har måttet flykte fra hjemmene sine. 

- Når en nasjonal regjering mangler den nødvendige kontrollen for å sikre innbyggernes rettigheter og sikkerhet, legges ansvaret over på internasjonale organisasjoner og deres medlemsland. Vi ber deg om å bruke alle tilgjengelige ressurser for å beskytte Iraks befolkning i en kritisk tid, skriver Apawo Phiri i et åpent brev til FNs generalsekretær.

Apawo Phiri uttrykker takknemlighet for den pågående innsatsen for å sikre menneskerettigheter, humanitær bistand, fredsmekling og gjenopprettelse av rettferdighet i den irakiske regionen Mosul og Nineveh-sletten.

- Samtidig som vi er takknemlige for det som allerede blir gjort, appellerer vi sterkt til FN om å etablere og videreføre de nødvendige diplomatiske kontaktene for å sikre overlevelsen av  Iraks ulike folk og deres naboer, deres rettigheter og verdighet, skriver Apawo Phiri.

Ber den norske regjeringen om å bistå
Kirkenes verdensråd oppfordrer alle sine 345 medlemskirker om å ta kontakt med sine respektive nasjonale regjeringer for å anmode dem om å arbeide frem en internasjonal respons via FN-systemet.

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke har et nært samarbeid med Kirkenes verdensråd for å beskytte og bevare det kristne nærværet i Midtøsten, og har i en egen henvendelse til utenriksminister Børge Brende rådet den norske regjeringen til å arbeide for at FN dobler den humanitære støtten, inkludert nødhjelp til de internt fordrevne og flyktningene i nabolandene. 

Det bes også om at FNs ambassadør bringer situasjonen for alle sårbare folk og samfunn i Irak inn til behandling i Sikkerhetsrådet, slik at det kan foretas umiddelbare sikringstiltak for de utsatte gruppene.
I tillegg bes det om at Sikkerhetsrådet vedtar en bindende resolusjon som sikrer at de fordrevne trygt kan vende tilbake til sine hjem.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"