"Høyesterettsdommen må respekteres"

Preses i Den norske kirke og leder i Samisk kirkeråd har sendt brev til olje- og energiministeren om at høyesterettsdommen i Fosen-saken må respekteres. – Hvis vi skal foreta et reelt oppgjør med tidligere feil begått mot samene, må vi følge opp ord med handling.

"Høyesterettsdommen må respekteres"

I oktober 2021 slo Høyesterett enstemmig fast at konsesjonene til oppføring av vindkraftverk på Fosen utgjør et brudd på internasjonale menneskerettigheter.

Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit og leder i Samisk kirkeråd Sara Ellen Anne Eira har sendt brev til olje- og energiministeren der de deler sin bekymring for manglende oppfølging av dommen. Brevet stod først publisert på NRK Ytring.

– Som kirke ser vi det som viktig å arbeide for forsoning, særlig for mennesker som er utsatt for krenkelser. Slik vi ser det, utgjør det pågående menneskerettighetsbruddet derimot et hinder for forsoning.

– Hvis vi skal foreta et reelt oppgjør med tidligere feil begått mot samene, må vi følge opp ord med handling.

Krenket folkerettslige prinsipper

Dommen i Høyesterett fastslår at den norske staten har krenket sine folkerettslige forpliktelser overfor samene. Krenkelsen består i at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) har gitt konsesjon til oppføring av to vindkraftverk på Fosen. Høyesterett konstaterer at disse er ulovlig satt opp på flere reinbeiteområder, og at reindriftssamenes rettigheter dermed er krenket.

– Historien viser at det asymmetriske maktforholdet mellom staten Norge og den samiske befolkningen også har ført med seg overgrep og blindsoner, skriver Fykse Tveit og Eira.

Alt å tjene

I brevet avslutter Fykse Tveit og Eira med å poengtere at det å trenere rettferdighet skaper mer konflikt – mens handling vil styrke forsoningen.

– Derfor må høyesterettsdommen følges opp umiddelbart, slik at de pågående bruddene stanses. Det har Norge alt å tjene på.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"