Ber Stortinget sikre 1 % til bistand

Mellomkirkelig råd ber Stortinget om å sikre 1 % til bistand. – Norge er et av de best stilte land i verden, og vi har et etisk ansvar til å stille opp for andre, skriver rådet i sin uttalelse.

Matutdeling i Kenya, i et mottakssenter for flyktninger fra Sør-Sudan. Foto: LWF / C. Kästner

Uttalelse fra Mellomkirkelig råd 13. okt. 2022

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke ber Stortinget sikre 1 % til bistand. 

Kirkens kjernebudskap er å elske vår neste som oss selv. Vi skal strekke oss så langt som mulig for å hjelpe et medmenneske i nød. Derfor reagerer kirken på Regjeringens forslag om å senke ambisjonsnivået i bistanden. 

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2023 å redusere prosentandelen som går til bistand til 0,75 av Norges nasjonalinntekt. Å redusere ambisjonen på denne måten tilsvarer 16 milliarder kroner som skulle gått til verdens fattige dersom 1 %-målet ble oppfylt. 

Nå ser vi hvilke dramatiske globale følger krigen i Ukraina får i form av matmangel og økte priser på livsviktige varer. Ulikheten mellom rike og fattige øker, og sosial og politisk uro forsterkes. Dette skyldes ikke bare av krigen i Europa, men også kriger og konflikter i mange andre deler av verden. Verden holder også fortsatt på å komme seg etter Covid-pandemien. Klimaendringene gir mer tørke og flom, dreper og ødelegger livsgrunnlaget for mennesker og dyr. 345 millioner mennesker opplever akutt sult. Barn og unge fratas sine framtids­muligheter.  

Norge har et forklaringsproblem overfor verdens krigsrammede og fattige om reduksjonen i bistandsprosenten begrunnes med Norge har tjent så mye på høye energipriser på grunn av krigen i Ukraina. Dersom for store inntekter er et problem for Norges innenlandske økonomi, så er tanken nær at midlene kunne brukes utenfor landets grenser. Norges prosentmessige reduksjon vil også kunne brukes som et argument for andre land som ønsker å reduser sin bistand. 

FN og andre humanitære organisasjoner mangler milliardbeløp til sitt viktige nødhjelps­arbeid. Under Kirkenes Verdensråds generalforsamling i høst fikk vi høre fra den verdensvide kirke om en voksende krise i stadig flere lokalsamfunn. De globale krisene vi nå opplever, forsterker hverandre og vil forverres om ikke mottiltak settes inn nå. Norge er et av de best stilte land i verden, og vi har et etisk ansvar til å stille opp for andre. Internasjonal solidaritet har vært et kjennetegn på Norges internasjonale rolle, og dette har vi råd til å videreføre.  

Mellomkirkelig råd oppfordrer Stortinget til å holde på våre prinsipper i gode og dårlige år, og opprettholde ambisjonen for norsk bistand i en verden i krise ved å gi 1% av vår bruttonasjonalinntekt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"