Å gjøre valg for barna sine

Solveig Kloppen er en folkekjær programleder Hun har møtt to prester og stilt spørsmål om dåp som mange av oss lurer på, men kanskje ikke vil spørre om.

I podkasten Søndagsskole for voksne møter Solveig Kloppen prestene Trond Bakkevig og Silje Kivle Andreasen. Foto: Bo Mathisen.

I podcasten Søndagsskole for voksne samtaler Solveig Kloppen med prestene Trond Bakkevig og Silje Kivle Andreassen. I episoden Er det egentlig greit at foreldre velger religion for barna sine snakker de nettopp om det å velge dåp for barna sine.

Solveig Kloppen går rett på sak:

– Hvorfor skal foreldre bestemme barnas tro?

Trond Bakkevig sier at han som prest stadig oftere møter dette spørsmålet. 

Fint for barna å høre til

– Da svarer jeg at foreldrene er de som er nærmest barnet, og de bestemmer allerede det meste for barnet. Det er litt underlig at foreldre skal legge føringer for de aller fleste felt i barnets liv, men akkurat når det kommer til religion, så skal barna bestemme alt selv, sier han. Det er dessuten er fint for barn å høre til et sted. Barnet kan jo likevel velge annerledes når det vokser opp. Opprøret til barna skal og bør komme, og når den dagen kommer, kan de jo heller sparke vekk religionen. Hører de til et sted, så har de i det minste noe å sparke fra på, sier Bakkevig.

Han forteller også at han som prest noen ganger møter konfirmanter som føler de har fått et litt for stort valg, når de som tenåringer må ta alle valgene angående dåp og konfirmasjon.

Valg i ungdomstiden

Silje Kivle Andreassen legger til at det samtidig er noe fint med ungdom som aktivt har valgt konfirmasjon, og da også må velge å bli døpt.

– Ja, burde man egentlig få velge dette selv? spør Solveig Kloppen.

Silje Kivle Andreassen understreker at uavhengig av om barnet har blitt døpt eller ikke, så må de fremdeles ta et valg når de kommer til ungdomstiden.

– Barna velger fremdeles selv. Når du er femten år, kan du velge om du vil konfirmere deg og du kan også velge å melde deg ut av kirken. Det valget mister vi aldri, uansett om vi er døpt eller ikke. Vi tar et valg for barna om vi døper dem, men vi tar også et valg for dem om vi ikke døper. Da har vi jo valgt vekk noe, sier hun.

Barn kan selv velge vekk

– Tenker du at dåp er et annerledes valg enn andre valg vi tar i oppdragelsen? spør Kloppen.

Silje svarer ved å fortelle om andre store livsvalg hun har tatt på vegne av barna sine.

–  I vår familie har vi tatt et valg om å bo på Holmlia, fordi vi ønsker at barna våre skal være sammen med mennesker fra flere kulturer. For barna mine gir dette både styrker, men det følger også med noen utfordringer. Dette er et stort valg jeg har tatt for barna mine. Jeg har også valgt at alle barna mine skal delta i lagidrett i stedet for individuell idrett, som jeg selv drev med. I tillegg har jeg altså valgt at barna mine skal døpes og være med på trosopplæringen som kirken tilbyr der vi bor.

Samtidig understreker presten at hun helt fra hun selv jobbet med konfirmanter, har lovet seg selv at hun skal tåle det om barna hennes en dag sier at de ikke vil konfirmeres i kirken.

 – Jeg har selv jobbet med konfirmanter og sett hvor lite hyggelig det er når ungdom blir tvunget til noe. Det ville vært helt uaktuelt for meg å tvinge barna mine til kirkelig konfirmasjon. Når barna blir så store som dette, så skal og bør de få ta egne valg. Men å velge å døpe barna våre, når vi allerede legger så mange viktige premiss for ungene våre og deres liv, det blir for meg et av mange naturlige valg vi tar for dem.

 

Lytt til episoden på Spotify eller der du lytter til podkast!

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"