– Alltid behov for noen som bærer

Svein Valle ble vigslet til biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, søndag 19. november. Prekenen tok utgangspunkt i bibelhistorien om fire mennesker som bar en lam mann til Jesus.

Ny biskop i Sør-Hålogaland Svein Valle, Kong Harald og preses Olav Fykse Tveit. Foto: David Engmo / NTB.

I en høytidsstemt gudstjeneste ble Svein Valle vigslet til biskop i Bodø domkirke. Kong Harald stod på gjestelisten sammen med biskoper fra inn- og utland, menighetsrådsledere i bispedømmet og bodøværinger.

Bibelteksten for dagen var hentet fra evangeliet etter Markus, kapittel 2, vers 1-12. Her står det om Jesus som helbredet en mann, etter at fire venner bar ham til Jesus. Les hele bibelfortellingen her.

Fellesskapet trenger mennesker som bærer

– I et fellesskap så er det alltid behov for noen som bærer, sa Svein Valle i sin preken.

– Vi trenger de som ser behov og som gjør noe med det. Som kirkebygget trenger bjelker som bærer, trenger fellesskapet mennesker som bærer.

Den nyvigslede biskopen ønsker at kirken skal være et fellesskap som ser og bærer. Både medmennesker og hverandre. Både fattige, syke og marginaliserte.

– Vi skal være et sånn fellesskap som får tillit, fordi samfunnet rundt oss ser at det vi sier, står i sammenheng med det vi faktisk gjør. Vi skal respondere når noen spør om hjelp.

Å bære i fellesskap

Samtidig understreket Valle at bæringen fungerer best når den skjer i fellesskap.

– Når vi bærer sammen som kirke og fellesskap tåler vi utfordringer. Da tåler vi motgang. Da finner vi løsninger. Da bygger vi gode og levelige samfunn. Da følger vi fotsporene til de fire som bar den lamme til Jesus.

Avslutningsvis i prekenen minnet han også på de gangene vi selv har behov for å bli båret.

– Da er det godt å kjenne at vi er på samme lag, en del av fellesskapet. Et fellesskap som ser oss, gir oss den støtten vi trenger og bringer oss inn i Jesu nærhet, slik at vi igjen kan reises opp.

NRK sendte gudstjenesten på TV og radio, og du kan se den storslåtte vigslingsgudstjenesten i opptak her.

Raaum: – Ser visjon og organisasjon sammen 

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum hilste den nye biskopen under mottakelsen etter gudstjenesten. Hun fremhevet kirken i kulturen. 

– Svein Valle, du er kjent for å ha betydelige strategiske evner, og du er i stand til å se visjon og organisasjon sammen. Disse evnene har kirken bruk for. Ett eksempel er det at Bodø er Europeisk kulturhovedstad neste år. Her må kirken være tydelig til stede med sin kunst, med kulturarv og med sin fortelling. Kirken må være midt i kulturen.

Lang tradisjon

I vigslingsgudstjenesten holdt den ledende biskopen, Olav Fykse Tveit, en vigslingstale til Valle. Han la vekt på at oppgaven som biskop har lang tradisjon.

– Når du i dag blir biskop og leder for Sør-Hålogaland bispedømme, går du inn i en oppgave som har en rekke som er to tusen år i den verdensvide kirke og tusen år her i landet, sa Fykse Tveit.

– Dette bispedømet og heile vår kyrkje treng dine krefter og ditt leiarskap. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"