Den stille, store og hellige uken

Uken fra palmesøndag til påskeaften kalles Den stille uke. I Den stille uke mister vi ordene. Tausheten råder. Stillheten er stor og hellig.

Det hviler et alvor over stille uke. Foto: Jarle Hagen / Den norske kirke

Hvorfor har vi stille uke?

I uken frem mot påskedag inviteres vi til å følge Jesus i hans kamp mot mørke og ensomhet. Fortellingen om Jesus i Jerusalem den gangen bringer oss helt ned og inn til menneskets aller mørkeste erfaringer. Derfor hviler det et dypt alvor over denne uken.
 

Når er stille uke?

Uken fra palmesøndag til påskeaften kalles Den stille uke. 

Navnene på dagene i Den stille uke er palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Etter stille uke kommer 1. påskedag.

Hvorfor heter det stille uke?

Navnet Den stille uke kommer av at man tidligere ikke ringte med kirkeklokkene denne uka, og heller ikke brukte orgelet under gudstjenestene. I denne tiden skulle man i størst mulig grad la alt arbeid hvile, og det skulle være stille både ute og inne.

Andre land bruker benevnelser som Den store uken (Megalos, stor; gresk), Den hellige uken (Santa, hellig; italiensk og spansk, Holy; engelsk), Sørgeuken (Karwoche; tysk). ) De ulike ordene gir forskjellige inngangsporter for å nærme seg påskens mysterium. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"