Ofte stilte spørsmål om å være gjest i konfirmasjon

Skal du i konfirmasjon snart? Her får du svar på noen vanlige spørsmål knyttet til det å være gjest i konfirmasjon i kirken. Hva er passende antrekk i konfirmasjon, hva skjer i konfirmasjonsgudstjenesten og hva er vanlig å gi i gave?

Prosesjon i konfirmasjonsgudstjeneste – foto Ørjan Marakatt Bertelsen

Hva skal jeg ha på meg i konfirmasjon?

Konfirmasjonen er en festdag, og de aller fleste tar på pentøyet i konfirmasjon, men det er ingen regler. Ofte brukte antrekk er dress, kjole eller andre pene klær som passer til årstiden. Mange som har festdrakt, kofte eller bunad, velger å bruke den når de skal i konfirmasjon. Er du i tvil, snakk med konfirmanten eller konfirmantens familie.

Hvor tidlig må jeg komme til kirken?

Gudstjenesten starter presis, så beregn gjerne litt god tid. Et kvarter i forveien er det fint å være på plass. Det gjelder særlig om du skal parkere og det er mange som blir konfirmert den dagen.

Kan jeg komme til kirken hvis jeg ikke skal på festen?

Alle er velkomne til konfirmasjon i kirken. Konfirmasjon er en festdag for hele menigheten, og som hovedregel er konfirmasjonsgudstjenestene åpne for alle. Det kan være antallsbegrensninger, sjekk gjerne menighetens nettside. 

Hvor i kirken skal jeg sitte?

Du kan sitte der det er plass. Konfirmantene sitter vanligvis på de fremste benkeradene. Skilt på benkeraden viser ofte hvor konfirmantene skal sitte. Utover det finnes det ingen regler for hvor gjester i konfirmasjon skal sitte.

Hva skjer under gudstjenesten?

Når du kommer til døra, vil du vanligvis få et program i hånda som forteller hva som skal skje. Det er tekstlesing, salmer, preken og kanskje noen musikalske innslag. Selve konfirmasjonshandlingen er en forbønn der presten legger hånda på hodet til hver enkelt konfirmant, nevner konfirmantens navn og ber en bønn.

Kan jeg ha med barn i konfirmasjon?

Barn er alltid velkomne på konfirmasjonsgudstjeneste. Små barn synes ofte det kan være litt vanskelig å sitte stille. La barna bevege seg rundt og oppleve kirkerommet, men ta gjerne av penskoene hvis sålene lager mye lyd. Ofte er det en lekekrok bakerst i kirken som de kan gå til.

Skal jeg reise meg når det blir bedt for «min» konfirmant?

Når presten legger hånden på hodet til konfirmanten og ber en bønn, er det i noen menigheter vanlig at foreldre, faddere og eventuelt øvrig familie og venner reiser seg. Ofte blir det sagt noe om dette på starten av gudstjenesten, eller når forbønnshandlingen starter. Du kan velge å reise deg sammen med familien, eller bli sittende.

Skal jeg klappe i kirken når det er konfirmasjon?

Tidligere ble det sagt at man ikke skulle klappe i kirken. I dag er det helt vanlig at menigheten klapper etter for eksempel musikalske soloinnslag.

Kan jeg ta bilder i kirken?

Du kan ta bilder under konfirmasjonsgudstjenesten, men vær diskret. Følg med på om det gis noen beskjeder om fotografering ved starten av gudstjenesten. Som regel er det mulighet til å ta bilder av konfirmanten alene, med venner og familie eller sammen med prest, kateket eller andre medarbeidere fra kirken utenfor kirken etter gudstjenesten.

Hvor lenge varer konfirmasjonsgudstjenesten?

Konfirmasjonsgudstjenesten varer ofte mellom 45 minutter og en time. I gudstjenesten blir det bedt for hver enkelt konfirmant. Derfor kan det ta noe lenger tid hvis det er veldig mange konfirmanter.

Skal jeg ha med gave til konfirmanten?

Det er vanlig å ha med en gave til konfirmanten dersom man er invitert i konfirmasjonen. Det er ingen regler for hva man skal gi, og her må man selv ta hensyn til egen økonomi og konfirmantens interesser. Hva med å lage noe selv, gi en opplevelse eller gi videre noe med affeksjonsverdi?

Hva skal jeg skrive på konfirmasjonskortet?

Det er vanlig å gi et kort til konfirmanten. På kortet skriver mange en hilsen. Det kan være for eksempel et minne du har sammen med konfirmanten, noen gode råd på veien videre i livet, et dikt eller et bibelvers. Det er også helt vanlig å skrive «Gratulerer med konfirmasjonsdagen» eller lignende.

Må jeg holde tale, skrive sang eller ha noen andre innslag på konfirmasjonsfesten?

Det er ingen regler for hvem som holder tale i konfirmasjon. Men ofte ønsker foreldre og faddere å holde en tale til konfirmanten. Har du lyst til å si noen ord, blir det som regel satt pris på. Noen har lyst til å si noe til konfirmanten uten å holde tale. Da velger noen å skrive en sang som selskapet synger i fellesskap, eller skrive et brev eller kort som konfirmanten kan ta vare på som et minne.

Hva skal faddere gjøre i konfirmasjonen?

Det er ingen regler for hva en fadder skal gjøre i konfirmasjonen. Fadderen har ingen formell rolle i utover å være et vitne i dåpen. Samtidig er mange faddere en viktig person i barnets liv, og mange synes konfirmasjonen er en fin anledning til å gjøre noe fint for fadderbarnet sitt. Mange faddere ønsker å holde tale eller ha et annet bidrag til konfirmanten. Kanskje har du et fint minne fra dåpsdagen som du ønsker å trekke frem?

Skal konfirmanten holde tale?

Noen konfirmanter ønsker selv å holde tale, og gjerne takke gjestene for at de kom og for gavene. Andre vil helst slippe, og det er også helt i orden.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"