Gravferd i Den norske kirke i Trysil

Hovedbilde for tema

Gravferd i kirken er en verdig, meningsfull og trygg avskjed

Døden rammer oss alle. Gravferd er fellesskapets siste tjeneste overfor sine medlemmer. En begravelse er en anledning til å si farvel, takke for livet som har vært og for å samles i sorgen. I kirken får du en personlig avskjed med avdøde, uansett. Rammen er meningsfylt og trygg.

I Trysil ønsker vi at gravferden skal gi familie, venner og lokalsamfunn en verdig avskjed med det livet som er levd. Når vi har gravferd fra kirkene møter livet og sorgen, håpet og lyset. Den norske kirke skal yte gravferdstjenester for hele befolkningen, uavhengig av tro eller kulturell bakgrunn. 

Det å miste en man er glad i er noe av det mest krevende vi mennesker kan oppleve. De vi lever i nærheten av bidrar ofte til å gi vårt liv mening, og når de blir borte innebærer det en stor forandring. Sorgen er en reaksjon på tapet og kan komme til uttrykk i ulike tanker og følelser som savn, smerte, tomhet, sinne, nedstemthet, likegyldighet eller lettelse.

Det finnes ingen fasitsvar for hvordan sorg oppleves eller skal bearbeides. Mange vil nok føle seg både ensomme og hjelpeløse etter et dødsfall, og det vil kunne virke fjernt å skulle tenke på formaliteter og praktiske gjøremål som et dødsfall fører med seg, men erfaring har vist at det å fokusere på dette også kan være med å bidra til at sorgen bearbeides.

Gravferden har også stor betydning for en følelsesmessig avskjed med den døde. Skikker og ritualer hjelper oss til å ta avskjed og til å sørge sammen med andre. Vi viser omsorg for den døde og de sørgende. Vi får takke for hva mennesket har betydd for oss. Vi får be om forsoning for det som ikke ble som det skulle. Vi får markere det livet som har vært, og vi får muligheten til å samles med de vi skal gå sammen med videre. Gravferden har derfor stor betydning for sorgprosessen.

I gravferden overgir vi den døde til Gud

Vi overlater sammen den døde i Guds hender. I gravferden deles minneord, tekster, bønner, musikk og salmer – alt sammen bærer budskap om det kristne håpet om at kjærligheten er sterkere enn døden.

Gravferden er også det kirkelige fellesskapets siste tjeneste overfor sine medlemmer. I det som skjer i gravferden kommer det grunnleggende i den kristne tro til uttrykk: at mennesket er Guds skapning og at Gud gjennom Jesu Kristi død og oppstandelse og troen på ham, har lagt grunnlaget for menneskets frelse.

Begravelse, bisettelse eller gravferd?

I dagligtalen brukes begrepet begravelse om både begravelse og bisettelse, og i kirken er det liten forskjell på de to seremoniene. Etter en bisettelse blir avdøde kremert et annet sted, mens etter en begravelse blir kisten med avdøde lagt i jorden. Gravferd er fellesbetgenelsen.

Artikler om gravferd

Kontakt

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"