Vi ønsker at dere som dåpsfamilie skal oppleve dere spesielt velkomne og har gjort det til et høydepunkt i begynnelsen av gudstjenesten. Les om hvordan vi feirer dåp i Strindheim kirke!
Vi har valgt å åpne for dåp i nesten alle gudstjenestene. Dåpen skjer i begynnelsen. På familiegudstjenestene er det gjerne barnekor som synger.
Vi har vanligvis nattverd. Gudstjenesten varer ca. 1 time og ett kvarter.
Egen dåpsvert.
Vi har en dåpsvert som har til oppgave å ta imot dere når dere kommmer, hjelpe dere til å finne dere til rette og kan svare på spørsmål.
Gudstjenesten begynner med prosesjon.
Dåpsverten går foran med dåpskannen og deretter følger dåpsfamiliene. Familie og faddere har på forhånd tatt plass i kirka, så det er bare den som bærer og dere nærmeste familie som går inn.
Hele menigheten reiser seg under dette. Dere går fram og setter dere på første benk til høyre for alteret.
Etter innledende bønner og lovsang begynner dåpen.
Først leses to bibelsteder som sier hvorfor vi døper og hvorfor vi døper barn. Så følger trosbekjennelsen. Alle reiser seg, og sammen sier vi fram "forsakelsen og troen som vi døper våre barn til." Vanligvis kommer teksten opp på veggen, så alle kan være med.
Så setter alle seg. Dåpsverten går fram og tømmer vann opp i døpefonten og vi ber en bønn om at Gud må velsigne dåpen som nå skal finne sted.
Barnet bæres fram til døpefonten.
Presten gir nå tegn til at det første barnet som skal døpes, bæres fram til døpefonten. Sammen med barnet går også foreldre og faddere fram. Andre i familien, f.eks andre barn, kan selvsagt også komme.
Kysen, luen til dåpsbarnet, tas av. og presten spør: "Hva heter barnet?" Den som bærer, svarer og nevner bare fornavnet.
Så spør presten: "Vil dere at ...... skal døpes til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn og oppdras til et liv i den kristne forsakelse og tro?"
Både foreldre, faddere og den som bærer svarer: Ja!
Så tegner presten korsets tegn på barnet "til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus og tro på ham."
Og så døper presten, ved at han øser vann på hodet tre ganger.
Dåpsklut fra Madagaskar.
Vi tørkes hodet til barnet med en dåpsklut som er håndsydd fra Madagaskar.
Har dere en som kan tørke hodet til barnet, f.eks en bror eller søster, så er det fint!
Så legger presten hånd på hodet til barnet og sier: "Den allmektige Gud har nå gitt deg sin Hellige Ånd, gjort deg til sitt barn og tatt deg inn i sin troende menighet. Gud styrke deg med sin nåde til det evige liv. Fred være med deg."
Vi tenner dåpslys og presten holder opp barnet så hele menigheten kan se det!
Vi ønsker at en av dåpsfølget tenner dåpslyset.
Det står plassert på alterringen, med både navn, dåpsdag og dåpssted skrevet på lysholderen. Både lyset og lysholderen er en gave fra menigheten.
Deretter løfter (vanligvis) presten opp barnet så alle kan se det og presenterer det for menigheten. Dette blir gjerne ett av høydepunktene i seremonien.
Etter at presten har levert tilbake barnet, går dere og setter dere igjen.
Etter noen ord fra presten til menigheten forøvrig, skal foreldre og faddere reise seg, mens dåpens forpliktelse leses. Dåpens forpliktelse er et ansvar foreldre og faddere, men også menigheten har, nemlig å gi barnet en kristen oppdragelse: "Å vise omsorg for barnet, be for barnet, lære det selv å be, hjelpe det til å bruke Guds Ord og delta i den hellige nattverd, så det kan leve og vokse i den kristne tro"
Hele dåpsritualet slik det er formulert, finner du her
Hva så resten av gudstjenesten?
Det er ikke alltid like enkelt å være i ro med barnet resten av gudstjenesten. Kanskje skriker det og det blir bare verre og verre. Kanskje skjer det andre ting.... Da er det godt å vite at Strindheim kirke er slik laget at det er enkelt å gå til og fra - og følge med på gudstjenesten også andre steder enn fra kirkerommet. Men vi ønsker at dere skal overvære hele gudstjenesten.
Og så kanskje ønsker dere å ta bilder etter at gudstjenesten er ferdig?
Hva med fotografering og det å filme?
Vi ser helst at dere venter med fotografering til etter gudstjenesten er ferdig. Da stiller presten gjerne opp til fotografering.
Når det gjelder video tillater vi det. Men det er viktig at det skjer diskret, slik at fokuset blir på selve dåpshandlingen og ikke på de som filmer.