Tilfredshet kapell - ferdig restaurert utvendig
Rett før jul 2016 ble arbeidene på hovedbygget ferdigstilt etter en omfattende og krevende restaurering.Under rehabiliteringen ble det avdekket flere bygnings- og råteskader i konstruksjonen som hadde behov for utbedring. Dette forsinket prosjektet noe, men har blitt ivaretatt av dyktige håndverkere som har klart å tilpasse nye bygningsdeler sammen gamle originale materialer.
- Hele byggets ytre fasader er rehabilitert og samtlige blyglassvinduer har vært på verksted for restaurering.
- Nye ornamenter som dragehoder har blitt kopiert og erstattet med nye, og som en kuriositet har bygget fått tilbake ‘mønerytterne’ som illustrerer dragenes rygg som var originalt på bygget i 1898.
- Deler av pipa til det gamle krematoriet ble også revet for å tilbakeføre bygget til sin opprinnelige form.
Det gjenstår rehabiliteringsarbeider på tilbygget til den gamle krematoriedelen, disse arbeidene er planlagt utført våren 2017.
Vi er godt fornøyd med at kapellet nå fremstår i en ny og presentabel drakt for fremtidige års bruk.
Bratsberg kirke
Bratsberg kirke. Foto: Nils Jørgen Brå
Bratsberg kirke var sterkt angrepet av råteskader på utvendig kledning og hadde mye avflassing av eksisterende maling. Varme- og elektrisk anlegg var moden for rehabiliteres/utskifting. Innvendig gulv, vegger, kirkebenker og rekkverk på galleri var preget av slitasje og avflassing.
Skifertaket er skiftet ut, bordkledning og vinduer er blitt skrapet og malt. Grunnmuren har fått ny farget puss, i tillegg til at overflatevann og drenering er blitt ledet bort fra kirka.
I tillegg har kirkegårdssektoren vært ansvarlig for nødvendige reparasjoner av gjerdet.
Tidlig 2017 vil også ny utvendig belysning av kirka komme på plass.
Det er innstallert nytt elektrisk anlegg med nye varmeovner. Gulv, vegger, himling og benker er skrapt og malt. Benkene er tilbakeført med lasering og ådring som tidligere utførelse.
Rehabiliteringen ble ferdigstilt 08.12. 2016. Søndag 11. desember ble den "nye kirka" feiret med adventskonsert ved Bratsberg musikkorps og kantor Øystein Løvli.
Leinstrand kirke har i 2017 fått en betydelig oppgradering av utvendig fasade. Bordkledning og vinduer er blitt skrapet og malt. Råteskader på bordkledning og tømmer er utbedret. Deler av skifertaket er lagt om, med bedre beslagsløsninger og nye taknedløp. Inngangspartiet har fått ny trapp og rampe i skiferstein. Ytterdøren er også skiftet ut.
Inne i kirka er det etablert handicaptoalett med ny trappeløsning til andre etasje. Menighets-rådet og prosjektleder er fornøyd med resultatet.
Leinstrand kirke. Foto: Nils Jørgen Brå
Lade kirke - utbedring av råteskader og søk etter tidskapsel
Tidlig på året ble det avdekket råteskader på tårn og spir. Riksantikvaren anbefalte hurtige tiltak for å begrense ytterligere skader.
Lade kirke er fra 1189 og en av Trondheims fredete middelalderkirker med en unik historie og utsmykking. Det har også tidligere i kirkens over 800 år historie vært foretatt mange og omfattende restaureringer. Som en kuriositet kan nevnes at tårnet blåste ned en stormnatt mellom 11. og 12. desember 1689 sammen med begge de to klokkene som hang i det. Det ble deretter foretatt en stor hovedreparasjon av hele kirka i 1694. Ifølge historien skulle det befinne seg en forseglet kobbereske i kobberkulen med originale dokumenter fra rehabiliteringen i 1694.
I samarbeid med Riksantikvaren og kulturminnerådgiver i Arkiplan ble prosjektet ferdigstilt høsten 2017 med et resultat vi er godt fornøyd med. Hovedentreprenør var Horneberg Bygg som utførte krevende og utfordrende arbeidsoppgaver med førsteklasses håndverkere.
Det ble foretatt undersøkelser for om mulig finne den eventuelle tidskapselen fra rehabiliteringen i 1694, men vi fant dessverre ikke denne i spiret. Trolig er den gått tapt eller befinner seg i andre deler av kirka. Vi lagde imidlertid vår egen tidskapsel som vi plasserte i spiret, og som i fremtiden kan gi våre etterkommere et innblikk fra vår tid.