Påskevandring i kirkekunsten

I kirken er påsken noe av det viktigste vi feirer. Bli med på en vandring gjennom Torshov kirkes glassmalerier og bli kjent med påskens historie.

Detaljstudier av glassmalerier. Hammer og spiker oppdages. Foto: Kristin Frøsland

Torshov kirke har vakre glassmalerier som viser Jesu vandring mot Golgata. Mange barn snakker med oss som jobber i kirken om disse maleriene, de er opptatt av farger, motiv og symbolikk.

Bildene forteller påskens historie, den sentrale delen av kristen tro.

Torsdag før påske inviteres alle sjuåringer med familie til å bli med på en vandring gjennom denne historien. Vi møtes og spiser påskemåltid sammen før vi vandrer gjennom påskehistorien og får forskjellige oppgaver underveis. Oppstandelse er mystiske greier (selv om mange barn er vant med respawn gjennom ulike dataspill). Vandringen avsluttes med at vi tenner lys, synger påskesanger og lager vårt eget bilde inspirert av glassmaleriene.

Påsken er en høytid mange synes det er vanskelig å forklare for barna eller snakke med dem om. Påske handler blant annet om mørke, svik og død, og det kan være vanskelig å vite hvordan vi best kommer barna i møte med denne fortellingen.

Påskevandringen i Torshov kirke tar oss med fra skjærtorsdag via langfredag til påskeaften, og vi avslutter med å fortelle at det er en historie med en lys og god utgang. Selve feiringen av påskedag foregriper vi ikke, men vi ønsker å gi barn og voksne referanser som dere kan gå påsketiden i møte med.

Torshov kirke har vakre glassutsmykninger på vinduene bestående av smijerns- og glassarbeider. Disse er gjort av Fridtjof Tidemann-Johannessen og Jardar Lunde og stod ferdige til kirkens åpning i 1958. 

Velkommen til en annerledes vandring i kirkerommet.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"