Kjære konsertvenn!
Da Andre Bjerke skulle forfatte norsk tekst til musikalen My fair lady, så la han disse ordene i Eliza Doolittles munn: «Je sku'kke rikke mæ før vår'n krøyp inn igjennom vindu mitt». På spisebordet mitt hjemme har jeg et fastelavnsris med fargerike fjær og grønne museører, og en liten vase med årets første hestehov. Så … akkurat nå – så skjer det noe.
Av og til får jeg spørsmål om hvor jeg henter inspirasjon til å framføre musikken jeg spiller. Det er flere kilder til det. Viktigst er nok musikkens iboende kraft og dens mange mysterier. Og at dere lyttere gir meg tilbakemeldinger om hva musikken betyr for dere.
I mitt lønnkammer finnes også en annen kilde, nemlig billedkunsten min. Alle dets motiver, farger og formater løfter meg inn i en verden, mitt «nirvana», et sted med ustoppelig energi. De seinere årene har spesielt en billedkunstner fanget min oppmerksomhet og interesse. Hun heter Veslemøy Nystedt Stoltenberg. I et langt liv har hun komponert malerier, akvareller og glasskunst fylt av harmoni, balanse og samspill. Det er særdeles vakkert det som kommer oss og meg til inntrykk. Over orgelet i mitt arbeidsværelse så har bilde ovenfor hengt gjennom denne vinteren. De vårgylne grenene strekker seg mot meg og mot noe over meg. «Je sku'kke rikke mæ før vår'n krøyp inn igjennom vindu mitt» har sunget i meg gjennom de mørke og kalde vintermånedene. Nå er mars måned her, den første av de tre vårmånedene. Jeg tror jommen jeg skal begynne å rikke på meg. For; Enno ein Gong fekk eg Vetren at sjå for Vaaren at røma!
For å skape en form for fordypning i en komponists åndsverk vil jeg disse fire marstirsdagene sette søkelys på fire komponister. Jeg forteller og siterer fra nettleksika:
7. mars setter jeg Dietrich Buxtehude (1637-1707) på plakaten, og vil bade dere i hans fantastiske musikk. Buxtehude var en dansk-tysk organist og barokk-komponist. Som organist i Mariakirken i Lübeck fra 1668 til sin død fikk Buxtehude ry som Nord-Tysklands største musiker, og folk kom fra fjern og nær for å høre ham spille orgel og overvære konserter i den berømte serien Abendmusiken.
14. mars skal César Franck (1822-90) råde grunnen i Sagene kirke. Han var en belgisk-fransk komponist og organist. Franck fikk avgjørende betydning for musikkens utvikling i Frankrike etter 1870. Han ble berømt for sin evne til å improvisere ved orgelet, og skrev 12 skjellsettende verk for orgel. Karakteristiske trekk ved Francks musikk er hans uttrykksfulle og kromatisk pregede harmonikk kombinert med innslag av barokk polyfoni. Jeg har valgt meg musikk av Franck forankret i tonearten C-dur. Vi får tro at denne hymniske og nærmest bedende tonearten kan lokke på sola slik at våren kan vokse fram med all sin kraft.
21. mars vier jeg Jan Elgarøy (1930-2018) en formiddagstime. Han var en norsk organist og komponist som i hovedsak komponerte musikk for orgel. Han avla organisteksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1950 og hadde siden studieopphold i Danmark, Nederland, Tyskland, Østerrike og Sveits. Han var organist ved Lambertseter kirke. Elgarøy skrev i hovedsak bruksmusikk, men mye har også et konserterende preg. Ved denne konserten gjester dikteren Emil Skartveit oss. Emil har med sin samtidsorienterte penn satt spor i Sagene kirke. Denne formiddagen vil han lese fra sin nyeste diktsamling Jeg bærer mitt hjerte i to tynne hender.
28. mars er komponisten forutsigbar, for mange av dere. Det er siste tirsdag i måneden og jeg spiller musikk av Johann Sebastian Bach (1685-1750). Jeg kan love vårlige Bachtoner for den som åpner sitt sinn for slikt. Dessuten pasjonstoner, da denne høytiden står for døra. Bach sammenfattet impulser fra eldre tyske, franske og italienske mestere i sin musikk, og forente datidens tradisjonelle polyfone stil med en harmonikk bygd på dur og moll. Og ikke minst, han brakte fugekunsten til dens absolutte høydepunkt.
Alle konsertene avsluttes med en kort lystenningstidebønn ledet av presten eller diakonen.
Vil noen du kjenner stå på epostlisten så send meg et varsel. Ønsker du ikke lenger å stå på listen, så meld fra.
Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt.
Les mere om Veslemøy Nystedt Stoltenberg her: https://www.veslemoystoltenberg.com/utsmykninger.html
Alt godt, Stein