Kjære konsertvenn!
Så er orgelkonsertsesongen i Sagene kirke i gang igjen. Og jeg kan love deg 15 spennende og varierte konserter denne høsten. Mange har tatt kontakt og spurt om når jeg begynner på igjen, og startskuddet er 5. september kl. 13. Sesongstart i september betyr at høsten banker på døra. En årstid som for mange er den vakreste. Med alle sine farger, sine lange mørke kvelder og sin kjølige luft.
Tirsdag 5. september er det duket for sesongens første konsert. Diakon Anne Marie og jeg har hver på vår måte fartstid og røtter i trønderhovedstaden og Olsok-byen. Og midt på sommeren så er det intet sted hvor Olsok feires med slik pomp og prakt som i Trondheim og på Stiklestad. Ved årets olsok-konsert i Sagene, 39 dager på etterskudd, skal vi ta for oss Olavsantemensalet og jeg skal spille meg igjennom de 9 bildene.
Et antemensale er en utskjæring eller et bildefelt på framsiden av et alter. Det er ofte inndelt i et stort midtfelt og mindre sidefelter som har figurer eller fortellende scener. Olavsantemensalet stammer sannsynligvis fra første halvdel av 1300-tallet og befinner seg i Nidarosdomen. Det viser historier rundt Olav den hellige fra tiden rundt Slaget ved Stiklestad den 29. juni 1030.
På programmet denne tirsdagen står spennende musikk av seks norske komponister. Hvis musikk, etter mitt skjønn, kan beskrive hendelsene i antemensalets bilder. Ved inngangen får alle en kopi av antemensalet fra Nidaros med informasjon om kunstverkets fortellinger og Hellig Olav. Da kan du både «se og høre» hva som utspant seg på Stiklestad for 993 år siden.
12. september åpner Akerselva Litteraturfestival 2023, og orgelkonserten i Sagene kirke denne formiddagen er åpningsarrangementet. Litteraturfestivalen har FRAMTID som tema, og jeg skriver i festivalprogrammet:
Framtid er en forunderlig størrelse, fordi jeg umiddelbart dras mot noe - mest sannsynlig ukjent - forover. Men i framtids forståelsen finnes også et retroperspektiv; alt, ja hvert eneste historisk øyeblikk, bærer på og eier en tid som framtid. På 1500-tallet var 1600-tallet framtid. I dag var i går framtid i forgårs. Akkurat nå! – var framtid inntil det øyeblikk jeg hadde skrevet de to ordene ferdig. Tidsintervallet avgjør ikke framtiden. Den bare er der – den kommer til meg hele tiden. Noen tror at framtiden skal opphøre. Noen tror den uforandret skal vare evig. Noen tror den skal forvandles til noe bedre eller noe verre. Som musikkhistorieinteressert, mere enn normalt, er jeg nok aller mest opptatt av den framtiden som har passert; og å bringe den opp i dagen og i øyeblikket igjen, for, om det går an, å la den peke på en mulighet engang i fortsettelsen og som jeg ikke kan predikere. Denne tirsdagen skal jeg ta deg med tilbake til framtiden, og jeg skal bruke den historiske lyden fra bydelens fantastiske Hollenbach orgel i til å formidle musikken. Spåmenn og synske, seere og profeter har tegnet og tegner bilder av framtiden. I musikkens verden finnes det også visjoner …. og jeg skal på apokalyptisk vis forsøke å gjøre noe umulige ….
Kjære konsertvenn, kom og bli med tilbake inn i framtiden….
19. september bli rett og slett en merkedag i vår lange orgelkonserthistorie. Sagene kirke har flere spennende og interessante tangentinstrumenter i kirkerommet. Mest synlig og oftest hørt er det historiske Hollenbachorgelet fra 1891. Så har vi det lille vakre kororgelet framme i kirken, og et privateid cembalo som står på bakre galleri.
Sommeren 2023 fikk kirken et nytt Shigeru KAWAI konsertflygel fullfinansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Musikeren Tord Gustavsen, som spiller ved alle kirkens lysvespere, har vært pådriver og den som til slutt lykkes med å få – kanskje – Oslokirkens beste flygel til Sagene kirke. Instrumentet er produsert i Japan av noen av verdens fremste flygelmakere.
Vi pakket flygelet ut i sommer. Og til nå er det mer eller mindre urørt av pianisters hender. Men slik skal det ikke forbli. Fra 14. – 21. september blir det innvielse og flygelfest på Sagene. Se vedlagte program. Tirsdag 19. september er det min tur ut. Og jeg skal spille på alle tre instrumentene. Orgelmusikk av Buxtehude på det store og det lille orgelet. Og fra Bachs samling med 48 preludier og fuger i alle tonearter – på det nye Shigaru KAWAI flygelet. Flygelet har en usedvanlig vakker klang, varm og overtonetrik intonasjon med et bassregister som har lyden av et orgels 16` stemme. Instrumentet samspiller unikt med kirkens akustikk, og det er for all tid; vårt flygel!
26 .september fortsetter jeg tradisjonen med å spille Bach siste tirsdag i måneden. En spesiell Bach-interesse dette året har vært stykker fra Bachs litteratur som han selv ikke skrev for orgel men som andre komponister har gjort om til orgelmusikk. Kjente navn og komponister som Liszt, Widor, Karg-Elert og Durufle figurere sammen med «en haug» langt mindre kjente, men slettes ikke dårligere av den grunn. Transkripsjon heter det, når en komponist skriver en annen komponists musikk om fra et instrument/ensemble til et annet. Kom å opplev utsøkte Bach-transkripsjoner.
Alle konsertene avsluttes med en kort tidebønn ledet av presten eller diakonen.
Og som alltid, en kopp kaffe og en kakebit på kirketorget bak i kirken – på veien ut i hverdagen igjen.
Vil noen du kjenner stå på eller gå av epostlisten så send meg et varsel.
Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt.
Alt godt, Stein