Tekst og foto: Ole Jakob Skåtun
Det blir ingen høstferie på Fredrik Otterstad i år. Høsten er konsertsesong, og mellom Sølvgutt-dirigenten og musikeren, og nyttår står det omkring 80 konserter. Hva er det ved årstiden som gjør at folk flokker til det musikalske?
– Etter en lang vinter, når vår og sommer kommer, har folk lyst til å være ute. Våren er veldig utadvendt, mens høsten er litt motsatt, sier han.
Han fortviler imidlertid ikke av den grunn – ferie får komme til neste år. Blant høstens mange opptredener er to i Konserthuset og en i Notre Dame-katedralen i Paris, sammen med Røas egen kantor Gunnar Petersen-Øverleir. Noe av det viktigste i høst er imidlertid Musikkfestukene på Røa, hvor Otterstad både skal opptre som musiker og som dirigent for Sølvguttene.
Der skal Sølvguttene opptre med Mendelsons oratorium «Elias» under åpningskonserten, sammen med blant andre Røas kammerkor, Voksen kantori, og Østerås Vokalis.
Bærekraftig musikk
Årets festivaltema er bærekraft, forstått bredt – musikalsk, miljømessig, og i livet generelt.
– Det å søke å leve et bærekraftig liv, det er viktig. Men det er også en parallell til det musikalske, med toner og musikk som bærer. Så man bruker her den musikalske innfallsvinkelen til å peke på noe som er viktig, sier Otterstad.
Sangeren, instrumentalisten og Røagutten har dirigert Sølvguttene siden 2004, og koret har opptrådt på Musikkfestukene på Røa flere ganger.
Det tradisjonsrike koret består av omlag 160 sangere, fordelt på en aspirantgruppe, et guttekor, en ungdomsgruppe, og et mannskor. Koret er en institusjon i norsk kulturliv, opptrer i store nasjonale markeringer, og turnerer i det store utland. Er ikke lille Røa litt lite for dem?
– Vi gjør jo en del ting som er veldig synlige, store ting. Men vi gjør også veldig mye annet over hele landet. Vi har en målsetning om å være et kor for alle, sier Otterstad.
FULLT FOKUS: Det er full konsentrasjon når dirigent Fredrik Otterstad instruerer under øving på Marienlyst. Sølvguttene skal opptre under åpningskonserten til Musikkfestukene, sammen med bl.a. kor fra Røa, Voksen og Østerås. Verket som skal fremføres er er Mendelssohns oratorium «Elias». FOTO: OLE JAKOB SKÅTUN
– Kvalitet og kvantitet
Han understreker samtidig at Musikkfestukene for så vidt ikke bare er noen liten lokalfestival. Ukene går på fjortende året, trakk i fjor over 2 500 besøkende, og flere store navn har opptrådt for et publikum satt sammen av folk fra hele Oslo-området.
I tillegg til som gjesteartist og dirigent har Otterstad også vært aktiv i organisering og utvikling av festivalen, sammen med flere andre, siden starten i 2005. Siden han er oppvokst på Røa har han også et blikk som går lenger tilbake enn det, til da daværende kantor Per Arne Løvold på åttitallet utviklet musikkscenen i menigheten.
Siden da har blant andre organistene Gunnar Petersen-Øverleir og Olav Morten Wang tatt opp stafettpinnen, og menigheten har i dag et bredt musikktilbud både for sangglade i alle aldre, og for publikummere.
– Musikkfestukene er en del av dette. Det har vokst mye over årene i både kvantitet og kvalitet.
[FAKTABOKS:]
Musikkfestukene
- Foregår i tidsrommet 21. oktober - 4. november.
- Omfatter elleve konserter og tre gudstjenester, med musikere fra både fjern og nær.
- Årets festival er den 14. siden starten i 2005. Da skulle kirken gjøre stas av at den hadde fått nytt orgel, og siden har det bare ballet på seg.
- Detaljert program for festivalen er lagt ved bladet som innstikk.
- Tema for årets festival er Bærekraftig musikk.