Både lysekronen og de andre lysarmaturene er en del av kirkens originale arkitektur, og i tråd med Enevold Thømts planer for den innvendige utsmykningen. Lysekronen alene inneholder 125 lyspærer, og er en sentral og viktig del av kirkerommet. Lysekronen er utført i hamret og stanset messing. Den er overstrødd med runde lyspærer og formet som det likebente korset. Mellom korsets fire armer stikker «ildtunger» ut, og krysspunktet er erstattet med et oppreist lam – et motiv som i kirkekunsten kalles Lammet med seiersfanen, et symbol på den seirende Kristus.
Etter at det ble slutt på glødepærer, ble lysekronen – og kirkens øvrige lysarmaturer – utstyrt med sparepærer. Lyset fra sparepærene er imidlertid uheldig for det estetiske uttrykket i kirkerommet, ettersom det gir et kjøligere og mer industrielt lys enn det et hellig rom trenger og fortjener. Lysekronen har heller ingen styringsfunksjon mht. lysmengde, og mange uttrykker at de finner både lysintensitet og -temperatur krevende.
For at moderne lyspærer kan gi hensiktsmessig og mer behagelig belysning i kirkerommet, trenger lysekronens innmat omfattende modernisering. Dette er et omfattende arbeid – lysekronen må heises ned, demonteres og oppgraderes innvendig i sin helhet. Belysningen på galleriet og bak i kirken trenger også oppgradering, og det planlegges dessuten en bedre og mer hensiktsmessig belysning av koret, som blant annet inneholder en diskret scenebelysning for seremonier og kulturarrangementer. I kirkerommet skal det installeres en kontrollenhet for å styre belysningen i ulike typer arrangementer og seremonier.
Lysarmaturene i våpenhuset og kirkestuen er også en del av den kirkens originale utsmykning. De skal derfor bevares, men for å skape et helhetlig lysmiljø – og tilstrekkelig belysning – vil det her bli installert supplerende indirekte belysning.
Bjarne Engelstads bok «Bekkelagskirken» fra 1923, forteller at ideen til kirkens belysning er hentet fra Bibelens billedlige tale om verdens lys. Engelstad skriver: «Kirkens hovedlyskilde er just et billede på dette «Verdens lys» som vi finner det uttrykt av ham selv i Joh. 8, 12 og 12, 26. Samme billedlige uttrykksmåte finnes på alteret: «Og staden trenger ikke solen eller månen til å lyse for sig; ti Guds herlighet opplyser den, og Lammet er dens lys» – hentet fra Åp. 21. 21»
Lysekronen spiller altså en viktig rolle i kirkerommet i Bekkelaget kirke – den gir både fysisk lys, og kaster i metaforisk forstand glans over kirkens mange aktiviteter med Bibelens lysfortellinger som utgangspunkt.
Prosjekteringen av ny belysning i Bekkelaget kirke er pågående, og oversikten over de totale kostnadene foreligger derfor ikke ennå. For å realisere dette omfattende prosjektet trenger vi imidlertid din støtte, og ethvert bidrag vil være av avgjørende betydning for finansieringen. Målet er å samle inn kr. 400.000,-, og innsamlet beløp pr. dags dato er kr. 100.000,-. Prosjektet skal gjennomføres i samarbeid med Kirkelig Fellesråd i Oslo. Kirken vil stenges i en 2-3-ukersperiode mens arbeidet pågår. Forventet prosjektstart er første halvdel av 2020.
Du kan lese mer om lysekronen og historien bak her.