Diakonale tiltak i pandemien

Pandemien har utfordret oss på nesten alle plan av vår tilværelse. Dette har gjort at vi som kirke også har måttet tenke mye nytt. Eller i alle fall tenke nytt om gamle ting og ord som «omstilling» er etter hvert et mye brukt ord

Foto: Privat

Nattverd i åpen kirke Råholt på torsdager, i Eidsvoll på fredager og i Hurdal på tirsdager.

Mange savner gudstjenester med alt det som hører med av salmesang, fellesskap og opplevelse av nærvær. Som kirke har vi vært gjennom mange omstillinger det siste året. Vi har måttet tenke alternativt og har kommet oss på stadig nye plattformer.

Men nærværet er ikke lett å gjenskape på skjerm, eller i andre aktiviteter der vi hele tida må ha fokus på avstand. Selv om ting nå har begynt å åpne, er det fortsatt mange som kvier seg for å komme på gudstjeneste eller andre samlinger og aktiviteter. Vi har blitt så vant med nedstengning at mange kanskje trenger en omstilling til å komme tilbake igjen.

For å gå litt sakte, for å komme tilbake til normalen kan for eksempel nattverd i åpen kirke være ett alternativ. Og fungere som en gradvis tilnærming til en slags «ny normal».

Nattverden er i utgangspunktet en gudstjenestelig handling, der felleskapet står i sentrum for et konkret nærvær med Kristus. Dette store mysteriet, kommer til oss gjennom handlingen og mottaket av brød og vin. Nå har kirken sentralt åpnet for å få nattverd også i åpen kirke.  

Selv om felleskapsopplevelsen blir redusert pga at rammen er forenklet, er nærværet fremdeles fullt tilstede. Det er spesielt to ting diakonen synes er interessant ved dette.  

Det første er at vi kan utforske mysteriet i en ny setting. Soknebudet er en gammel ordning kirken har holdt på med lenge (nattverd til en som er syk og forhindret fra å delta i fellesskapet). Nå blir denne formen for nattverds handling utvidet på grunn av tvingende omstendigheter.

 

Det andre er at det er mange som ikke har pleid å motta nattverd av ulike årsaker. Noen ønsker ikke å stå fram med en såpass synlig tilslutning til fellesskapet offentlig, andre strever med tanker om å ikke føle seg verdig.

Og med hensyn til det siste, vil diakonen understreke med en gang: Nattverden er ikke en premie for å ha oppført seg ordentlig; alle er invitert, så er det uttrykkelig sagt! Men allikevel, til deg som allikevel tenker slik, kan kanskje det å få nattverd når du er alene i kirka, eller sammen med noen få kjente, skape en tryggere ramme for å prøve. Det kan også ledsages av en samtale i for- og etterkant, der man kan snakke om forventninger og hvordan det opplevdes.

Uansett hvor du er med hensyn til dette med nattverd, om du er godt vant med det og savner det, eller du er tvilende og ønsker å finne ut mer om det, er det en glede å kunne tilby deg nattverd i åpen kirke i Råholt på torsdager, i Eidsvoll på fredager og i Hurdal på tirsdager.

Hvis du vil ha nattverd, møt opp i åpen kirke til nevnte tidspunkter, eller ring på forhånd. Da kan vi også bistå utenfor de angitte tidspunktene for åpen kirke.

Samtalekafè på fredager

Samtalekafé er et tilbud Eidsvoll menighet har hatt i flere år nå. Dette er for alle som ønsker å snakke om livs- og dagsaktuelle teama. Vi starter med en kort innledning. Så tar vi en frivillig runde for at den enkelte skal få snakket uten avbrytelser. Deretter er ordet fritt. Tonen i dialogen skal være respektfull og åpent reflekterende, et godt stykke unna debattformen vi kjenner fra ulike populærkulturelle programmer i ulike medier. For at alle  skal ha mulighet til å komme til orde, må vi etterstrebe toleranse for andres ståsted. Samtalekaféen starter kl 16.

Vesper siste fredagen i måneden

Vesper er en enkel liturgi som har sprunget ut av åpen kirke. Flere frivillige i samarbeid med diakonen har ønsket å skape en alternativ hverdagsliturgi for mennesker som kanskje trenger et alternativ til søndagsgudstjenesten. Enten de søker mangfold som et supplement til søndagsgudstjenesten, eller i tillegg, så tilbyr vesper en hverdagslig arena for å prøve ut liturgiske former. Hver første fredag i måneden klokken 17.00 er det vesper i Eidsvoll kirke, den består av ord og toner i veksel rammet inn av en forenklet liturgi.

 

Skrevet i samarbeid mellom diakon Vegar Berntsen og Wenche Nilsen

Kontaktinformasjon for Eidsvoll og Hurdal kirkelige fellesråd

Besøksadresse:

Eidsvollbakken 26

2080 Eidsvoll

 

Telefon: 63 96 52 20

(mandag-fredag 09.00-14.00)

Postadresse:

PB 52 2081 Eidsvoll

Ansvarlig redaktør:

Wenche Ruud

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"