Dåpen viser at du er en del av et fellesskap som strekker seg over hele jorden. Dåpen medfører også at du blir medlem av Den norske kirke. Cirka 41 000 unge blir konfirmert i Den norske kirke hvert år. Cirka 1000 av disse blir døpt i løpet av konfirmasjonstiden.
Bibelen forteller at dåpen er Guds gave til oss. Dåpen er et synlig tegn på Guds kjærlighet og på at den døpte er en del av kirken.
Finn din menighet for å ta kontakt om dåp i menighetssøket nederst på denne siden.
Du kan ta kontakt med presten, kateketen eller en annen i menigheten for å planlegge dåp. Ta også gjerne kontakt hvis du er usikker på om du vil bli døpt eller nysgjerrig på hva det vil si.
Praktiske spørsmål og svar om dåp
Hvem kan bli døpt?
Selv om det vanligste i Norge er å bli døpt når man er under ett år gammel, så er det mange som velger å døpe seg som ungdommer eller voksne. Mange unge blir døpt i forbindelse med konfirmasjon. Uansett hvor eller om du har konfirmert deg, kan du bli døpt. Det er aldri for sent å bli døpt.
Hvordan bestiller jeg dåp?
Det første du kan gjøre er å ta kontakt med din menighet eller kirken hvor du ønsker å bli døpt. Du avtaler så tid og sted for dåpen.
Når dåpsdagen nærmer seg blir du kontaktet for å avtale en dåpssamtale. Her blir du informert om hva som skjer på selve dåpsdagen og hva dåp er.
I en dåpssamtale får du også mulighet til å stille spørsmål om alt du lurer på, enten det er praktiske spørsmål eller andre spørsmål om kirke, tro og dåp.
Hva skjer på dåpsdagen?
Presten leser først høyt fra Bibelen om hvorfor vi døper. Trosbekjennelsen leses høyt i fellesskap, og forsamlingen synger en dåpssalme.
Den som skal bli døpt og faddere kommer frem til døpefonten. Presten spør hva navnet ditt er, og “tegner” et kors over deg. Deretter øser presten tre håndfuller med vann i pannen, og sier: “Jeg døper deg til Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn.” Presten avslutter med å oppfordre familie og faddere til å be for deg.
Det finnes ingen regler for hva man skal ha på seg ved dåp. Noen velger å pynte seg i kjole, dress eller bunad når de skal bli døpt, andre bruker en hvit kappe, mens andre går i helt vanlige hverdagsklær.
Hør hva Gyrid sier om sin dåpsdag:
Dåpsfest?
Mange ønsker å samle familie og venner for å feire dåpen, men dette er opp til deg. Her finnes det ingen regler. Uavhengig av alt rundt, så skal det jo handler dåpen om å bli lagt i Guds hender. Det er det viktige.