«I 1954 var tiden inne for å gi Vestre Fredrikstad kirke, Domkirken, en fornyelse. Kirken var ny i 1880. I kirkens hovedskip hang en enorm lysekrone (se bilde) som man ønsket å erstatte med annen belysning.
Min far, Thorleif Haagensen, satt i menighetsrådet, og var også ansvarlig for alt det elektriske som skulle gjøres i forbindelse med restaureringen. Lysekronen ble tatt ned og demontert. Den bestod av mange flotte smijernselementer (se bilde) som far tok vare på hjemme, med tanke på at de kunne brukes til noe når restaureringen var ferdig. Kort etter ble far syk og døde, og smijernet dukket opp igjen for to år siden da vil skulle flytte fra mitt barndomshjem i Grønli allé, og kjeller og loft måtte ryddes.
Jeg sitter i gudstjenesteutvalget i Glemmen, og på et møte i fjor fremmet sokneprest Hege et ønske om å få på plass en påskelysestake i kirken. Der og da fikk jeg tanker om at det kanskje var mulig å lage noe av smijernet jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Jeg fremmet ideen, til stor begeistring for de andre tilstede. Tillatelse til å prøve å skape noe ble gitt, og jeg gjorde meg til designer av den lysestaken som nå er ferdig.
Firmaet Fremtek på Øra har sveiset elementene sammen, sandblåst og pulverlakkert, og delene er brukt som de var i den gamle lysekronen. Påskenatt skal påskelyset tennes i Glemmen kirke, og det gamle smijerniet skal igjen bli vitne til menneskers vandring over kirkegulvet, i sorg og i glede.»
Hva er en påskelysestake, og hvorfor trenger vi den nå?
Påsken 2022 føyde en ny gudstjeneste seg til gudstjenestefeiringen i Glemmen kirke: Påskenattsmessen, som helt fra oldkirken av har vært feiret den natten Jesus lå i graven og sto opp igjen som den første av alle oss som får følge etter. Noen feirer den ved soloppgang, mange feirer den ved å gå inn i den mørkeste timen og være sammen når den nye dagen, 1. påskedag, tar til.
Gudstjenesten begynner i mørke. Ved inngangen tennes et nytt stort påskelys, som bæres inn i kirken under prosesjon og sang. Den ene lille flammen minner oss om Kristus, som er verdens lys, og som skinner selv i det dypeste mørke. Fra den ene lille flammen tennes lys som brer seg ut i hele kirken, fordi hver og en som har kommet har fått med sitt eget lille lys inn i kirken. Det er en mektig opplevelse, i all sin enkelhet en fortelling i seg selv: Vi får vårt lys fra verdens lys. Slik kan lyset bre seg i verden.
Når prosesjonen kommer fram, settes lyset i en stake ved døpefonten. Det hadde vi ikke i fjor, da måtte vi improvisere. Men det får vi nå! For påskenattsmessen i Glemmen kirke er kommet for å bli.
Påskenattsmessen er den opprinnelige dåpsgudstjenesten i kirken vår, fra den første tid da både voksne, ungdom og barn ble døpt. Derfor blir udøpte konfirmanter nå tilbudt denne gudstjenesten som dåpsgudstjeneste, og alle andre unge eller voksne som ønsker dåp er også hjertelig velkommen til å bli døpt påskenatt. Det er en helt spesiell og vakker opplevelse!
Fra påskenatt og fram til Kristi himmelfartsdag blir påskelyset tent hver søndag. Det er den tiden som kalles for påsketiden i kirken. Gjennom resten av året tennes det ved dåp og begravelse. Det er en stor glede at vi nå får vår egen påskelysestake som kan bære det lyset som minner oss om at vi kan få gå sammen med Jesus gjennom livet, og gjennom gravens mørke til soloppgangens lys.
HF 27.01.23