Fotballgudstjeneste 10.september: - FFK er en del av byens identitet

FFK-patriot og kirkegjenger Dag Solheim lanserte idéen. Sokneprest Endre Fyllingsnes, med Brann i hjertet, fulgte opp. Søndag 10. september blir det gudstjeneste i Fredrikstad domkirke med Gud og FFK i sentrum.

– Det er flere gode temaer til preken, som livsglede, innsats, bevisst trening og fellesskap, sier biskop emeritus Halvor Nordhaug som alltid har vært ivrig FFK-tilhenger – og medlem av supporterklubben.

Tekst: Erling Omvik

(Artikkelen er hentet fra menighetsbladet "Domkirken i sentrum")

Dette skjer samtidig som byens tradisjonsrike fotballag nå kniver i toppen av OBOS-ligaen og håper på opprykk.

Preken holdes av Halvor Nordhaug, tidligere biskop i Bjørgvin og mangeårig medlem av supporterklubben Plankehaugen. Domkantor Dan René Dahl fremfører en egenkomponert toccata over FFK-sangen ”For Fredrikstad”. Solist Bjørnar Spydevold og koret Senza Rigore synger salmer og sanger med toner som ofte høres på verdens store fotballarenaer. FFK-trener Mikkjal Thomassen og spiller Ludvik Begby bidrar med tekstlesing. Altertjenesten er ved Endre Fyllingsnes.

Inspirasjon fra Köln

– Vi ser gjerne at unge og eldre kommer til kirken i supporterutstyr, sier Fyllingsnes og legger til at supporterklubben Plankehaugen er spesielt invitert. FFKs 120 årsjubileum skal markeres. Presten håper at dette kan være starten på faste fotballgudstjenester i Domkirken, gjerne i forbindelse med seriestart.

– Hva er begrunnelsen for en fotballgudstjeneste?

– FFK-interessen er identitetsskapende i Fredrikstad. Domkirken er en del av byen og det som engasjerer våre innbyggere. Dag Solheim tok kontakt og fortalte om fotballgudstjenestene for FC Köln i Kölnerdomen. Når Fredrikstad også har slagordet den lille verdensbyen, synes jeg det er spennende å hente slike impulser fra Europa hit, sier soknepresten, som i oppveksten alltid var på Brann stadion og som fortsatt gløder for Bergens stolthet, også i rødt og hvitt.

Fyllingsnes har erfaring fra mange sørgesamtaler i Fredrikstad siden han kom hit som prest i 2006. – I fire av fem sørgesamtaler sier de pårørende: Få med at avdøde fulgte ivrig FFK helt til det siste! Det sier mye om hvor sterkt klubben står.

FFKs styreleder Jostein Lunde kommenterer FFK-gudstjenesten slik:

– Dette er utelukkende positivt av Domkirken. Vi gleder oss over alle som støtter oss og som vil bidra til at FFK igjen blir et anliggende for hele byen.

Dag Solheim, blant annet kjent som fotball-reporter, bekrefter at han ble inspirert av opptak fra en feiende flott fotballgudstjeneste for FC Köln i Kölnerdomen – og jubler over at Brann-patriot Fyllingsnes tok ballen videre. Dag var med på å lansere faste gudstjenester under Glommafestivalen for 20 år siden og er opptatt av at kirken må ut til folket og ikke isolerer seg.

– Jo mer folkelig kirken kan være, dess bedre, sier Dag.

«FFK gir store gleder»

– Hvorfor deltar du i FFK-gudstjenesten, Halvor Nordhaug?

– Soknepresten tok kontakt. Jeg trengte ikke lang betenkningstid på å si ja! FFK har vært i hjertet mitt siden jeg var seks år. Da spilte vi fotball ved Glommas bredd og konkurrerte om hvem som skulle være Borgen eller «Snæbbus».

– Har du ingen betenkeligheter?

– Nei, hvorfor skulle jeg det? Det er naturlig for kirken å støtte alt som er positivt. Jeg vet om gudstjenester med skytterlag og sanitetsforeninger. En fotballklubb - og i særdeleshet FFK - er med på å gi folk store gleder.

70-åringen forteller at han som biskop i Bjørgvin var på visitas på Brann stadion.

– Både klubben og vi fra kirken opplevde det positivt. Brann-ledelsen fortalte om en imponerende bredde i aktivitetene, blant annet med et sterkt sosialt engasjement for unge i vanskeligheter.

– Som kirkens øverste leder i vestlandsbyen sviktet du aldri FFK?

–Selvsagt ikke. Da ville jeg jo mistet all respekt. Det er i fotballen som i livet ellers. Jeg kan ha mange venninner, men bare en ektefelle. Brann var for meg en god venninne. Jeg var flere ganger på Brann Stadion og gledet meg over lagets triumfer. FFK var jo heller ikke i toppdivisjonen i disse årene, sier Nordhaug som for ti år siden ble overrasket av sin kone Astrid da hun arrangerte hans 60 årsfeiring på Fotballmuseet på Fredrikstad Stadion. Gleden ble ekstra stor da FFK-veteranene Roar «Pontus» Johansen og «Snæbbus» dukket opp.

– Hva skal du preke om på gudstjenesten?

– Jeg har ikke bestemt meg helt ennå. Her er flere gode temaer, som for eksempel livsglede, innsats, bevisst trening og fellesskap. På Stadion synger vi «en for alle og alle for en». Ledetrådene er mange, og det gjelder å finne forbindelser til søndagens prekentekst, sier Halvor som også har et hjertesukk over å være FFK-patriot:

– Egentlig er det i strid med skaperordningen. Mange netter har jeg ikke ligget våken og summert poeng. Jeg som er født i Trondheim kunne vært Rosenborg-patriot og levd rolig i all medgangen de har hatt. Men ikke tale om, jeg vil alltid ha FFK i hjertet! Mitt første radiosportsminne er fra 1961 da FFK slo Haugar med rekordresultatet 7-0 i cupfinalen. Slikt hviskes ikke ut!

PS

– Da Per Lønning ble innsatt som biskop i Borg i 1969, holdt han andakt på Fredrikstad stadion, forteller Halvor Nordhaug. Ringen er sluttet 54 år senere.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"