Fritimen presenterer: Tilgi meg

Han har ranet, kidnappet, banket opp og stjålet. På 90-tallet fikk Trond Henriksen tilnavnet «Norges farligste mann». Er det tilgivelse å få for noen som har begått så mange ugjerninger?

Kveldens panel, f.v.: Trond Henriksen (foto: Torstein Ihle), Karl Christian Backer (privat foto) og Kristin Winlund (foto: Den norske kirke i Fredrikstad).

Spørsmålet stiller vi på neste Fritime, en samtalekveld som nettopp omhandler temaet tilgivelse. Som kveldens «case» kommer Trond Henriksen som, etter å ha brutt med både kriminalitet og rus, nå er avdelingsleder i Kirkens Bymisjon Halden. Mange kjenner ham kanskje også fra dokumentaren Store gutter gråter ikke og som programleder i Radio Prime Halden og P5 Østfold.

Henriksen bruker i dag mye av døgnet på å gjøre en positiv forskjell for andre – særlig for ungdom. Samtidig ser han tilbake på en fortid der han har påført enkeltmennesker store skader – både fysisk og psykisk. I et intervju vil vi spørre ham: hvordan lever man med slike handlinger på samvittigheten? Har han hatt behov for tilgivelse? Har han fått det? Er det noen som ikke har kunnet tilgi? Og sist, men ikke minst: kan han tilgi seg selv?

Er pålagt å tilgi

Til Fritimen kommer også Kristin Winlund. Som kristen og som prest skal hun etterleve Bibelens mange påbud om å tilgi. Kommer det noen til henne og ber om tilgivelse for f.eks. mord, må Winlund tilgi dem. Er det alltid like enkelt? Eller har hun dager der evig fordømmelse og Helvetes flammer virker som et bedre alternativ?

Psykologspesialist Karl Christian Backer stiller også til samtale. Han mener at det er mye terapi å finne i tilgivelse. Backer jobber blant annet i Halden fengsel med seksualforbrytere. Han får ikke alltid den store forståelsen for valget av pasientgruppe. Noen har problemer med å forstå at det er mulig å mobilisere den minste empati eller forståelse for disse menneskene. Og når vi tenker på hvor mye seksuelle overgrep kan ødelegge et menneske – mener Backer at også overgripere bør tilgis? Er ikke det å la dem slippe for lett?

Panelsamtale og publikumsinnspill

Intervjuet med Henriksen, etterfulgt av en panelsamtale, ledes av Werner Winlund, også kjent som journalist i NRK Østfold. Etter samtalen åpner vi for innspill fra publikum, med Mia Gill Kristiansen som ordstyrer. Artist Hege Saugstad innleder kvelden med Fredrikstads "egen", udødelige klassiker: Tilgivelsens kunst (av CC Cowboys).

Billetter koster kr 120 og kan forhåndskjøpes på Vipps eller i Kirkens hus (med kort). Vi selger også billetter i døra. Det blir salg av kaffe, te og kaker i pausen. Velkommen!

Les mer om Fritimen

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"