- Kjempekult med drop-in-dåp

Tania Michelet har stor sans for konseptet drop-in-dåp, som foregikk i Fredrikstad domkirke 16. mars. Den nydøpte 49-åringen forstår godt at mange voksne ikke ønsker dåp foran en stor forsamling.

Tania Michelet har skapt flere overskrifter i mediene etter at hun døpte seg i Moss kirke 10. februar. Foto: Marianne Otterdahl Jensen

- Jeg vurderte lenge frem og tilbake om jeg turte å bli døpt på en vanlig søndagsgudstjeneste. Men for meg var det viktig å møte menigheten med én gang, sier Tania.

Som samtidig innrømmer at hun var nervøs. Og det til tross for at hun er vant til å holde foredrag for store forsamlinger:

- Jeg var kjemperedd for å begynne å gråte. Eller lage en «scene», he he! Men det gikk kjempebra. Og responsen fra menigheten i etterkant var overstrømmende!

- Ble for heftig

- Hva synes du om konseptet drop-in-dåp?

- Jeg synes det er kjempekult! Jeg kjenner til en som ønsket å bli døpt på samme måte som meg. Men som trakk seg. Det ble for heftig. Da tror jeg drop-in-dåp hadde vært et bedre alternativ. Jeg har i det hele tatt stor forståelse for de som ønsker en «lavterskelvariant»!

En drop-in-dåp kjennetegnes av at ingen forberedelser er nødvendig. Man bare «dropper innom», undertegner et skjema og blir døpt. Uten andre til stede enn dem man ønsker. Man kan komme alene eller i følge med andre. Kirken stiller med faddere om nødvendig.

Har skapt overskrifter

Tania har skapt flere overskrifter i mediene etter at hun døpte seg i Moss kirke 10. februar. Som datter av den kjente forfatteren Jon Michelet, vokste Tania opp med strenge marxist-leninistiske doktriner, uten plass for religion. Faren definerte seg offentlig som ateist (selv om Tania i etterkant lurer på om han var mer søkende enn han utga seg for).

Det var først etter farens død i 2018 at Tania våget å «komme ut av skapet» som kristen. Noe hun egentlig har definert seg som hele livet.

- Hvor lenge hadde du tenkt på å døpe deg?

- I mange år. Fra 1994, da jeg tok kristendom grunnfag, og frem til nå. Jeg snakket med min gode venn Tomm Kristiansen (også kjent som NRK-journalist, journ.anm.) i hele fjor høst. Da jeg først fortalte at jeg ville bli døpt, var jeg redd for at han skulle le av meg. Men han ble tvert imot veldig rørt.

«Sperre» mot å gå i kirken

- Hvorfor var det viktig for deg å bli døpt?

Jeg har hele tiden hatt en «sperre» mot å gå i kirken fordi jeg ikke var døpt. Selv om jeg hadde veldig lyst til å gå på gudstjeneste. Nå føler jeg at jeg for alvor kan ta del i fellesskapet.

- Hva vil du si til voksne, og kanskje eldre mennesker, som ønsker å bli døpt, men som ikke tør å ta skrittet fullt ut?

- Ikke diskuter med folk som har mange motforestillinger. Det blir bare slitsomt. Finn deg noen gode faddere med et godt forhold til kristendommen. Eller noen «mentorer». Jeg var heldig som hadde både Tomm Kristiansen og teolog Trond Bakkevig å snakke med. Det er viktig å ha støttende mennesker rundt seg.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"