Glassmaleriene fylte kirkerommene med lys som spredte glassets røde, blå, gule og grønne nyanser over steinvegger og gulv.
Det finnes bevarte glassmalerier fra 1000-tallet e. Kr., men glassmalerkunsten nådde sitt høydepunkt på 11- og 1200-tallet og senere, ikke minst i Frankrike, England og Tyskland, hvor byggingen av de gotiske katedralene samlet glassmalere fra hele Europa.
Glassmaleriene hadde også en pedagogisk funksjon, da det store flertall av befolkningen var analfabeter og heller ikke forsto latin som var messens og kirkens språk. Vinduene var sammen med kalkmalerier og skulpturer som en billedbibel som bekreftet kirkens teologi. (Lill Heidi Opsahl)
Magnhild Haavardsholm (1880–1964) har malt glassmaleriene på galleriene i Svelvik kirke. For dette fikk hun Bildende Kunstnerinners Forbunds ærespris i 1949
Hun var elev av både Harriet Backer i Kristiania (Oslo) og Henri Matisse og Andre Lhoté i Paris. De kvinnelige kunstnerne ved Académie Matisse har ikke fått like mye oppmerksomhet som de mange mannlige. Haavardsholm hadde en betydelig utstillingsaktivitet i sin tid.
Sverre Pettersen (1884-1959) har tegnet glassmaleriene i koret. Han hadde mange ben å stå på som kunstner og har drevet med mye forskjellig innen kunst og kultur. Han var bla kunstnerisk leder ved Hadeland glassverk i flere år og glassverkets viktigste formgiver i mellomkrigsårene.
I løpet av 9 kvelder ser vi nærmere på glassmaleriene i Svelvik kirke og forsøker å forstå hvordan Bibeltekstene blir forstått og tolket av kunstnerne. Vi snakker om livet og troen ut fra motivene på glassmaleriene.
Den første kvelden vi prøvde dette var 29.sept. Det ble en god rolig kveld i kirken der vi fikk lyst opp det første glassmaleriet utenfra og vi fikk en god samtale og god tid til refleksjon og bønn. Det var flott å sitte på galleriet og se utover den vakre kirken. Å være i et kirkerom er sjelebot i seg selv. De øvrige kveldene som er satt av til dette nå i høst er:
27.okt og 24.nov. Vi begynner kl.19.00 og avslutter ikke senere enn 20.30.
Velkommen!