Om Bragernes kirke

Bragernes kirke har siden 1871 preget bybildet i Drammen. Det har vært feiret utallige gudstjenester her og mange mennesker har kommet og kommer til kirken for å markere store begivenheter i livet, året og lokalsamfunnet. Bragernes kirke er i bruk hele uken til gudstjenester, korøvelser, konserter, utstillinger, trosopplæring, skolebesøk, åpen kirke og mye mer.

Bragernes kirke

Bragernes kirke er en nygotisk langkirke i teglstein fra 1871, påbygget 1971. Kirken har et sidekapell, 3 gallerier og rundt 700 sitteplasser. Arkitekt: Ernst Robarth Dalin Norgrenn (1839-1880).  Kirken er listeført hos Riksantikvaren.

Innvielsen fant sted 12. juli 1871 - nøyaktig 5 år etter den store bybrannen på Bragernes, da også den gamle Bragernes kirke brant ned.

Den første kirken, en beskjeden trekirke, ble vedtatt bygget i 1621 og sto ferdig i 1628 under navnet Hellig Trefoldighets kirke, nær nåværende Gamle kirkeplass. I 1696 ble tårnet erstattet med et solid gråsteinstårn. Kirken ble revet i 1708 og erstattet med en større korskirke i tre. Det gamle gråsteinstårnet ble beholdt. Denne kirken gikk tapt i den store bybrannen i 1866. Bare gråsteinstårnet sto igjen, og sokneprest Jørgen Moe kjempet forgjeves for å få tårnet bevart. I 1941 ble det reist et monument på den gamle kirketomten, som viser den gamle kirken,

Vigselskapellet
Ved byggingen av dagens kirken fikk den et kapell-lignende tilbygg, som var særlig beregnet på konfirmasjonsundervisningen. Rommet var det første som ble tatt i bruk sommeren 1871.

På endeveggen ved alteret er det malt et freskomaleri som dekker hele veggen. Det fremstiller en scene fra Golgata med Jesus på korset. Dette ble malt i 1926 av den franske maleren Edgar Parin d’Aulaire, som var på besøk hos sin svoger, byarkitekt Bugge, som også ga ham oppdraget. I tråd med renessansestilen har kunstneren inkludert seg selv og sin svoger nederst i venstre hjørne.

I 1942 ble konfirmantrommet bygget om til kapell, og er siden kalt Vigselskapellet. Arkitekt Arnstein Arneberg foresto arbeidet. Det ble bygget et lite alter og satt inn et blyglassvindu, samt et lite orgel. Rommet ble brukt som kapell første gangen i mars 1943. I årene 1992-93 ble kapellet restaurert. I dag benyttes kapellet til søndagsskolesamlinger, men har også vært brukt til dåp, bryllup og ulike gudstjenester.

Instrumentene                          
Julaften 1871 ble orgelet benyttet for første gang, selv om det ikke var helt ferdig. Claus Jensen, som regnes for en av de mest betydeligste orgelbyggere i Norge, ble hyret til å bygge orgelet.  Den offisielle innvielsen av orgelet fant sted 30 januar 1872 med en konsert. Orgelet hadde 22 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Fasaden på orgelet ble tegnet av kirkens arkitekt Ernst R.D. Norgrenn.

I 1929 ble det gamle orgelet revet og et nytt bygget, men man beholdt den gamle fasaden. Det nye orgelet var elektro-pneumatisk med elektrisk spillebord, det første av sitt slag i Norge. I 1980 var imidlertid dette helt utslitt og store reparasjoner var påkrevet. Disse var ikke helt vellykket. I 1993 ble det besluttet å skaffe et nytt orgel og orgelbygger Carsten Lund, Danmark, fikk oppdraget med å bygge nytt orgel i 1995. Søndag 29 november 1998 ble kirkens nye hovedorgel med 38 stemmer innviet.

Kororgelet ble innviet av biskop Laila Riksaasen Dahl den 15. mars 2009. Begge kirkens orgler er levert av orgelbygger Carsten Lund, København.

Kirkens flygel er fra 2010. Finansiert ved hjelp av gave fra Sparebanken Øst.

Klokkespillet
Klokkespillet var en gave gitt av utflyttede drammensere til Bragernes kirke, i forbindelse med byens 150 års jubileum i 1961. Klokkespillet består av 35 klokker fra Bergholtz klockgjuteri, Sigtuna. Det ble vigslet av biskop Smemo. Hver dag kan man høre koraller og melodier spilles, utover et travelt bysentrum

Altertavlen
«Oppstandelsen», av Adolph Tiedemand 1871, en av Norges mest kjente nasjonalromantiske malere. Oljemaleri på lerret, nygotikk. Mange malere har kopiert dette maleriet, og det finnes ca 70 kopier av dette rundt om i norske kirker. Under krigen 1940-1945, ble altertavlen tatt ned og gjemt i gruvene ved Kongsberg. Altertavlen ble konservert i 2016.

Kirkeskipet,
Skipet som henger i kirkerommet er en tremaster med skåret løve med øks i baugen. To rader med  kanoner i hele skrogets lengde og ytterligere noen kanoner på de øvre dekk akterut. Fra den gamle kirken som brant i 1866, og stammer fra første halvdel av 1700-tallet. Forskjellige sakrale gjenstander ble også reddet ut, som altersølvet og nattverdskalken.

Døpefonten 
Døpefonten er i marmor, hugget i 1871 i Roma av Christopher Borch. Den er utformet som engel som holder et stort skjell. Engelen er formet som en barnefigur. Døpefonten er gitt i gave ved innvielsen av kirken.

I tillegg står det en mindre døpefont i tre med en gang du kommer inn i kirkerommet. Denne er fra Landfalløya kapell, som tidligere var et kapell under Bragernes kirke. Døpefonten står der med dåpsvann, slik at de som ønsker kan dyppe fingerne i det og tegnet seg med korsets tegn til minne om sin dåp.

Marmorstatuene
I nisjene i sideveggene i korpartiet i kirken står fire kopier etter kjente statuer fra første halvdel av 1400-tallet i kirken Or Sanmichele, Firenze:
Markus av Donello
Matteus av Ghiberti
Peter av Chuffagni
Den fjerde, som forestiller Johannes døperen, og er etter Benedette  Majanos statue i Museo Nationale, Firenze.

Fire av korets vinduer ble omarbeidet til nisjer hvor marmorstatuene ble anbrakt. Statuene ble gitt som gave ved byens 100-års jubileum i 1911.

Glassmaleriene  
Glassmaleriene i koret er fra 1907, og kunsteren er ikke kjent. På vestsiden er gjengitt Matteus og Markus, på østsiden Lukas og Johannes, alle i kraftige farger på gråhvit bakgrunn.

Alle vinduene i skipet har glassmalerier. De 3 midterste på østsiden og vestsiden er av Oluf Wold Thorne. De ytterste på østsiden er av Hans Ødegaard fra 1914.

De to ytterste på vestsiden er tegnet av Magnhild Haavardsholm 1931 og utført i samarbeid med glassmester Finn Hansen. Wold Thorne har gjengitt apostlene, to i hvert vindu. På østsiden fra nord Jacob d.e med sverd og 3 kamskjell og Andreas med kors, Paulus med sverd og Judas Taddeus med krukke. Simon med sag og Bartholomeus med øks. På vestsiden ses fra syd, Jacob d.y med valketre og Peter med nøkkel. Thomas med passer og lanse, og Filip med bok, Johannes og Matteus begge med bok.

Hans Ødegaards vinduer har fortløpende billedsyklus, med Jesu barndomshistorie. Syklusen fortsetter med Jesu fristelse fram til nattverden. Getsemane og Judaskysset. Magnhild Haavardsholms vindu begynner med Jesus for Kaifas fram mot korsbæringen. Det nordre vinduet begynner med Korsfestelsen og viser motiver fram til himmelfarten og pinseunderet.

Kirketekstiler
Kirken eier ett komplett sett med tekstiler: prekestolklede, lesepultklede, antependium, messehagel og stola – samtlige i de liturgiske fargene; grønn, hvit, rød og lilla. Disse tekstilene - med unntak av de røde - er designet og utført av broderikunsteren Anne Landsverk i perioden 1998-2001.

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"