Sonja Kûspert, misjonær i Etiopia

Graviditet og fødsel går som oftest bra i Norge. De fleste får et friskt barn og kvinnene er like friske etterpå som før fødselen. Slik er det ikke i Etiopia, spesielt når du bor i landlige strøk. Ifølge FN statistikken fra 2015 er barnedødeligheten i Norge 3 per 1 000 levendefødte, mens i Etiopia er det 59.

Sonja Kuspert er misjonær i Etiopia, og besøkte Bodø Inner wheal og Rønvik menighet i høst.Foto: Claus-kristian Kûspert

59 av 1000 barn dør under fødsel i Etiopia

Tekst og foto: Sonja Kuspert

Graviditet og fødsel går som oftest bra i Norge. De fleste får et friskt barn og kvinnene er like friske etterpå som før fødselen. Slik er det ikke i Etiopia, spesielt når du bor i landlige strøk. Ifølge FN statistikken fra 2015 er barnedødeligheten i Norge 3 per 1 000 levendefødte, mens i Etiopia er det 59. Svangerskapsrelatert dødelighet for mor per 100 000 levendefødte er i Norge 5, mens det er 353 i Etiopia. Noen kvinner får også varige skader grunnet lange fødsler. En av de vanligste er en fistelskade. På grunn av trykket fra babyen på underlivet dannes det kunstige kanaler, fistler, mellom blære og skjeden og/eller tarm og skjeden. Det medfører at kvinner med en slik skade ikke lenger har kontroll over avføringen sin. Derfor blir de ofte forlatt av sine menn som tar seg en ny kone. De blir utstøtt av samfunnet, diskriminert, får et lavt selvbilde og lever et fryktelig og ensomt liv. Vanligvis dør babyen under slike fødsler. Ifølge fistelafoundation skjer det over 3000 nye fistelskader i Etiopia hvert år.

For å hjelpe gravide kvinner å forebygge slike fistelskader støtter NMS helseprosjektet «Safe Motherhood» i lavlandet i Blånildalen. Hovedaktiviteten er å lære opp kvinner som tidligere har hatt en fistelskade og som har blitt friske igjen etter en operasjon. Disse kvinnene – såkalte ambassadører – samles i en måned hvor de selv blir psykologisk oppbygget, får mye informasjon om svangerskap og fødsel og lærer om mulige inntektsbringende aktiviteter for seg selv. Etter endt opplæring reiser de hjem. Der oppsøker de alle gravide i nærmiljøet og underviser dem om det de har lært og anbefaler på det sterkeste om å gå til svangerskapskontroll og spesielt om å føde ved en helseinstitusjon. Ambassadørkvinnene blir ikke lønnet, men de får en engangsstønad for å starte sin egen inntektsbringende virksomhet, som f.eks. å kjøpe seg to eller tre geiter som avler killinger.

Prosjektet samarbeider med fem helsesentre. Disse får strikkede plagg som babytepper og luer som deles ut til de nyfødte. Slik blir motivasjonen for å føde der større, i stedet for å føde hjemme eller ifølge skikken hos lokalbefolkningen (gumuz), ute og alene. Ved disse sentrene finnes det også venterom hvor de gravide kan komme før termin og vente gratis på fødselen. Hvis en fødsel blir vanskelig sender jordmora den gravide med sykebilen til høylandet hvor hun kan få et keisersnitt.

Prosjektet har også mange opplæringskampanjer, som fører til holdningsendringer i samfunnet. Alle disse og flere aktiviteter har ført til at i gjennomsnitt 20 % flere kvinner valgte å føde ved disse fem helsesentrene i den første perioden av prosjektet fra 2015 – 2017.

Selv om prosjektet konsentrerer seg om å forebygge skader hjelper det også kvinner som har en fistelskade. Disse blir transportert til et spesialsykehus hvor 90 – 95 % av dem kan bli friske etter en eller flere operasjoner.

Prosjektet går nå inn i andre fase og fortsetter med mye av de samme aktivitetene. De 40 ambassadørkvinnene blir fulgt opp og helsesentrene får støtte ved å gi mat til kvinnene som benytter seg av venterommene og som får strikkeplagg som gis til de nyfødte. En Anti-Fistula-Klubb lager drama som skal blir filmet og senere brukt til opplysnings- og holdningsendrende arbeid. 10 nye kvinner skal bli opplært til å bli nye ambassadører.

Vil du hjelpe de gravide kvinnene? Du kan gi en pengegave til NMS med kontonummeret 8220 02 85057 og merk innbetalingen med Etiopia eller strikke et babyteppe med garn som ikke klør i størrelsen 80 x 80 cm.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"