Kvernes kulturområde

Kvernes kulturområde er Averøy kommunes tusenårssted. Her finner du levende historie - med kystpilegrimsleia, stavkirke og soknekirke, bygdemuseum og skolemuseum, overnatting og menighetshus.

På Kvernes finner vi spor etter mennesker gjennom mange tusen år. Her finner du bronsealdergravhauger, middelalderkirkegård, stavkirke og museum.

Kvernes stavkirke er landets eneste stavkirke bygget etter middelalderen, og det enkle ytre skjuler et rikt dekorert kirkerom. Kirken er i Fortidsminneforeningens eie, og er åpen i sommersesongen.

Soknekirken er fra 1893, og ligger like ved stavkirken. Like nedenfor kirkene finner vi et solur utformet av Rolf Øidvin, Averøy kommunes tusenårsmonument. Over parkeringsplassen ligger menighetshuset "Klippen". Det stod opprinnelig på Veiset, men ble flyttet i 2009, og huser kirkekaffe, kunstutstillinger og arrangementer gjennom året.

Følger man gamleveien, kommer man videre til det restaurerte tingstedet, og deretter til tunet på prestegården - og der finner man Borgstua. De eldste delene av Borgstua er fra 1840, og etter å ha blitt totalrenovert av Opplysningsvesenets fond i 2020.

Etter å ha gått forbi sjøavdelingen til museet med rorbu, naust og båter, kommer man først til bygdehuset, og deretter over veien til Gamle Kvernes bygdemuseum. Her finner man et flott tun, representativt for kystgårdsmiljøet. I 2023 åpner også et nytt skolemuseum - Bådalen gamle skole er flyttet til Kvernes.

Ved fjorden ligger småbåthavna, lenger oppe i skolen prestegardssetra med bronsealdergraver, og skytterbanen.

Det er også et rikt kulturliv på Kvernes, med kulturarrangementer i stavkirken gjennom hele året, og sommerkonserter i soknekirken. Les mer på lenkene under!