HELGEPROGRAM: Vi tjuvstarter årets kirkeuke for fred allerede fredag 22. september. På «Fredagsforum» er temaet «Våre kristne søsken i Midtøsten». Det blir foredrag ved Ellen og Petter Hagemo. Møtet på Askertun begynner kl. 19.30. Ta gjerne med tørkede frukter og nøtter.
Søndag 24. september er det «global messe» i Asker kirke kl. 11. Vi deler bønner om håp, i troen på at Gud alltid våker, og har omsorg for alle innbyggerne i Den hellige land. Musikerne Geko Fattal og Nadim Khoury gir oss orientalsk musikk. Kristin Gunleiksrud Raaum inviterer til søndagsskole, og sokneprest Tor Øystein Vaaland preker over dagens evangelietekst, Markus 7,31-37, om den døvstumme. Jesus åpnet ørene hans, heter det, og «båndet som bandt tungen hans, ble løst, og han snakket rent». Diakon Inga Mari Ramsfjell-Kind og organist Stephen Sirris medvirker. Takkofferet går til vår lutherske søsterkirke i Det hellige land. Dåp og nattverd.
Etter gudstjenesten åpner vi en fotoutstilling av Reiner Schaufler. Han har kalt bildene: «Political Anatomy of Hell, en vandring gjennom Vestbredden». Fotografen selv vil være til stede.
Bildet av den palestinske gutten, som du ser over, er ett av de 14 bildene i utstillingen.
Det blir på kirkekaffen korte orienteringer om «Kirkeuka for fred i Israel og Palestina» (ved generalsekretær i Norske kirkeakademier, Kristin Gunleiksrud Raaum) og det palestinske Kairos-dokumentet (ved leder i Globalt utvalg, Sigrun Møgedal, i samtale med sokneprest Vaaland). Og naturligvis, de herligste kaker.
HØSTENS TEMAKVELDER: Kairos-dokumentet er høstens internasjonale tema i Asker menighet. Vi tilbyr tre temakvelder på Askertun med Kairos i sentrum:
- Onsdag 8. november kl.19.30, med prest Eilert Rostrup, som er daglig leder av norske Karibu, som sto sentralt i utviklingen av Kairos Palestina http://karibu.no/
- Onsdag 25. oktober kl.19.30, med Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted http://kkv.no/
- Onsdag 6. desember kl.19.30, med prost Trond Bakkevig, aktuell med boken «Dagbøker fra Jerusalem, 20 år som brobygger mellom religion og politikk» http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044809&b_id=1678836
Møterekken er en enestående anledning til å oppdatere seg på Midtøsten, når de beste på feltet kommer til Askertun. Hillestad og Bakkevig er dessuten opprinnelig fra Asker. Noter datoene i almanakken nå!
KAIROS PALESTINA: De palestinske kirkene løftet etter det siste århundreskiftet opp en ide fra sørafrikanske kirkeledere, om å utvikle sitt eget «Kairos-dokument». De sørafrikanske kirkene hadde i 1985 samlet sine troserfaringer, og utfordret seg selv og kirkene i Vesten i kampen mot apartheid.
Kairos er et gresk begrep, som kan oversettes med «tid», eller mer presist: «et avgjørende øyeblikk».
I Palestina ble budskapet det samme, da dokumentet ble lansert i Betlehem før jul 2009: å finne en felles kirkelig vei for rettferdigheten og likeverdet, fordi dette er den eneste farbare vei til fred, frigjøring og oppreisning. Problemet er ikke bare politisk. Det er en situasjon der mennesker går til grunne; mennesker på alle sider av konfliktlinjene. Dette angår oss i vårt hjerte som kristen kirke.
VERDEN I ASKER: Globalt utvalg i Asker menighet jobber spesielt for at vi skal tenke stort og åpent om «misjon» i vår måte; både nært og fjernt. En evangeliets kjerne er å dele andre menneskers nød, slik Jesus alltid så verden fra den nødstedtes side. I Asker menighet fører vi langsgående samtaler om hvordan å dele tro, og vi ønsker å lytte til stemmer fra ulike steder i verden der vi er engasjert, og hvor troen står under press; som i Bangladesh, Madagaskar, Nepal – og Palestina.
Vi gleder oss også over å få en ny biskop i Kari Veiteberg, #kariveiteberg #biskopkari, som så tydelig ønsker en kirke både for og av marginaliserte og undertrykte, og som i 2013 var ledsager nettopp i Palestina for Kirkens Nødhjelp/Kirkenes Verdensråd.
ET ROP OM HÅP: Det palestinske Kairos-dokumentet er – åtte år etter utgivelsen – brennende aktuelt i dag. Dokumentet er klart i sin beskrivelse av virkeligheten, et land der kristne og muslimske palestinere har bodd sammen siden Jesu tid, og nå gjennomlever de samme lidelsene med daglig vold, diskriminering og undertrykkelse – tett knyttet til okkupasjonen. Det viser til hvordan synet på kampen om landet forvrenges, og blir presentert for verden som israelsk selvforsvar og en krig mot terror, samtidig som det erkjenner at intern konflikt blant palestinerne selv forsterker tragedien.
I denne virkeligheten løfter kirkelederne opp «et rop om håp, i kjærlighet, bønn og tro på Gud».
Håpet er sterkt, skriver de, fordi det kommer fra Gud. Kjærlighet er å se Guds ansikt i hvert eneste menneske – men å se Guds ansikt i alle, betyr ikke å akseptere deres ondskap eller aggresjon. Svaret må være motstand basert på kjærlighetens logikk. Voldens vei må vike for rettferdighetens vei og ikke møtes med død, men gjennom respekt for livet. Selv om veien til frigjøring oppleves stengt, og fremtiden bare kan love fortvilelse, oppfordres alle kristne søsken til tålmodighet, trofasthet og ny handling for en bedre fremtid. Det er tid for omvendelse tilbake til kjærlighetens fellesskap, med alle som lider.
Dokumentet understreker betydningen av dialog mellom jøder, muslimer og kristne for å bygge ned murer og stå imot forvridde oppfatninger av hverandre. Kirkene i Palestina ber verdens kirker stå med dem og alle undertrykte, og holde frem Guds ord som godt nytt for alle, heller enn å snu det til et våpen for å presse den undertrykte. Søsterkirker må ikke gi teologisk skalkeskjul for okkupasjonen og den urettferdigheten palestinerne lever under. Kjærlighet er mulig og gjensidig tillit er mulig. Derfor er fred mulig og endelig forsoning også. Men frigjøring fra okkupasjonen er nøkkelen.
2017: Tiden går, og løsninger synes langt unna. I år viser tiden at det bl.a. er gått 50 år siden seksdagerskrigen. I kirken tror vi ikke på, heller ikke i Asker, å agitere for bestemte politiske løsninger, men å løfte opp uretten og fremme respekten for menneskeverdet. Dette er fra hjertet i vår kristne tro. Derfor ber vi om Guds hjelp til at alle murer mellom mennesker skal bygges ned, og om rettferdighet, fred og forsoning i det hellige land.
Detaljer om høstens program i Asker menighet, finner du også på menighetens Facebook-side https://www.facebook.com/groups/282603388456799/ og i Budstikka
https://www.budstikka.no/vis/kalender/events/30898347
Les her hva sokneprest Tor Øystein Vaaland har skrevet:
https://palestina.no/det-som-ryster-meg-mest-med-okkupasjonen/