Tanker fra menighetsrådet i en underlig koronatid.
Nedstengingen av Norge 12. mars i år har også rammet menighetsrådets (MR) arbeid i Åsane menighet. MR gav arbeidsutvalget (AU) i en meget tidlig fase av pandemien, fullmakt til å håndtere krisen etter beste evne og til det beste for menigheten.
Leder for menighetsrådet har hatt hyppige samtaler med administrasjonsleder og sokneprest i denne perioden. Mye mer enn det som er normalt og som er vanlig. Det har vært viktig for menighetsrådslederen å holde hyppig kontakt med prestene og administrasjon, ikke for å kontrollere, men for å stimulere og for å være til støtte i en meget krevende tid for vår menighet.
Samtaler har foregått på Skype med vekslende hell. AU møtene har også blitt holdt via nettet, men det er begrenset hva en får gjort og drøftet med en slik metode.
MR møtet ble kansellert i april, men ble gjennomført på nettet i mai. Det gikk forbausende bra, men vi gleder oss stort til at siste MR møte i juni kan bli holdt og gjennomført med et samlet MR i kirken.
Likevel – saker er blitt behandlet og besluttet, så arbeidet i MR har ikke lidd noen nevneverdig nød. Men det er savnet etter gudstjenester og andre aktiviteter i kirken som har vært størst i denne perioden. I skrivende stund ser det ut til at et ganske normalt kirkelig liv kan starte opp igjen etter 15. juni i år. Det ser vi virkelig frem til. Men først åpner vi kirken for gudstjenester, Kristi Himmelfarts dag. Riktig nok kun med maksimum 50 personer til stede, men da er vi i gang igjen i kirken. Vi gleder oss stort!
Men først skal vi feire «drive in» gudstjeneste på parkeringsplassen på Åsane Senter, 17. mai kl 12.00. Kl 13.00 avsluttes gudstjenesten med en rungende nasjonal sang – «Ja vi elsker dette landet», sammen med resten av Norge. En annerledes feiring som kanskje kan minne litt om feiringen av fredsdagene i mai 1945. Minneverdig blir det garantert.
Alt godt til alle menighetsmedlemmer, og Guds fred.
Jan Sverre Stray Menighetsrådsleder
Konfirmant- og ungdomsarbeidet
Konfirmanter:
- Konfirmantene har mye av sin undervisning på nettet fra før, og dette arbeidet går sin gang
- De ulike interessegruppene har Samlinger på digitale plattformer, så lenge vi ikke kan møtes fysisk
Her får vi snakket sammen, ha konkurranser, input om tro, ber Fadervår og Velsignelsen samme
- Har gjennomført fasteaksjon på nettet, og flott resultat på ca 112 000 kroner
Ungdomsarbeid: (Dette arbeidet gjennomføres av både lønnende og ulønnede medarbeidere)
- Kirkekaffe på nettet for ungdom/unge voksne hver søndag
- Flere av ungdomsgruppene møtes på nettet
MILK – Sanctus Ten-Sing – MOVE – Speidere – TGIÅ-samlinger planlegges
- Egen Instagramkonto «Karantenediakoni» hvor ungdommer får møte Ungdomsdiakon Siri.
Kveldsandakter og lesestund hver kveld, snutter og gode innlegg for ungdom. Alle som er interessert inviteres til å følge Instagramkontoen «Karantenediakoni»
Trosopplæringen (TOL)
Trosopplæringen med sine breddetiltak for hele årskull har ikke fungert i tiden etter 12.mars. Men trosopplærer har, delvis ved hjelp av gode støttespillere, formidlet mye god trosopplæring via digitale media.
17.03. var det planlagt BIBLO-samling for 7-åringer. Den måtte avlyses, men 6 påmeldte barn (påmelding stoppet opp i forbindelse med nedstenging) fikk utlevert byggesett ved personlig oppmøte i kirken til avtalt tidspunkt.
Påskevandring med fem-åringer 24.mars ble avlyst. I etterkant ble påskeklistreheftet sendt ut til hele kullet. En ekstra portoutgift på nesten 7000 kr. Men vi tror dette var riktig prioritering, for hjemmene fikk her et godt påskerelatert aktivitetsmateriale hjem i posten.
Videre ble «Sang, sal, scene» med ti-åringer og «Vill Vakker Vandring» med 12-åringer også avlyst.
Barnas påskegudstjeneste ble gjort om til en vandregudstjeneste rundt kirken med innlagte poster. Opplegget kunne følges via Facebook.
Av digitale tiltak under korona kan nevnes følgende:
Opprettelse av egen TOL facebook-konto: Trosopplæring i Åsane menighet.
Påskevideo for de minste, ligger både på menighetens og på TOL sin FB-side.
Videoproduksjon med utgangspunkt i påsketeppet. En versjon for større barn, konfirmanter og personer med utviklingshemming. En annen versjon for voksne. Se facebooksidene våre.
Podcast – opplesing av IKO boken Påskefortellingen skrevet av Anselm Grün og utgitt på IKO forlag. Denne boken passer for større barn. Voksne kan også ha nytte av den.
I påskeuken ble Chris og ØYSTEIN sin påskekalender lagt ut på FB, dessuten en rekke tips til påskeaktiviteter i familien.
Etter påske fikk vi videosnutter laget av Søndagsskoleforbundet: Søndagsskolechat med Jonas og Julie.
Utfordringen med breddetiltaksopplegg er at vi ikke har kontaktinfo/E-mail og mob.nr før et barn er påmeldt. Det vi kan gjøre er å vurdere et digitalt opplegg for aldersadekvate barn i de kontinuerlige tiltakene. Her har vi jo kontaktinfo tilgjengelig.
Slik en kirketjener opplever det
Det har vært en spesiell tid fra 12.mars da samfunnet ble stengt ned. Den daglige rytmen ble litt mer rolig og mindre «oppjaget» enn vanlig med mange men mer konsentrerte arbeidsoppgaver. Jeg har stort sett bare vært i Åsane Gamle Kirke. Jeg har hatt veldig mange gravferder pluss en del dåpsgudstjenester og et par vigsler der oppe. Alt i alt over 40 seremonier i Åsane Gamle siden 12. mars da store deler av samfunnet ble stengt ned.
Det er svært meningsfylt arbeid å kunne møte mennesker i ulike livsfaser. Veldig godt samarbeid med prester, organister, gravferdskonsulenter, musikere og andre bidragsytere. I Åsane Gamle Kirke Har vi et veldig godt arbeidsmiljø i forbindelse med gravferder.
Det har vært to dager med seremonier i nye-kirken også. Drive In-gudstjeneste på påskedag 12.april pluss tre dåp og en vigsel i nye-kirken søndag 26.april. Begge to var flotte opplevelser! Drive-In samlet jo over 240 mennesker ca. 190 i bilene og ca. 40 utenfor rundt omkring.
Vi startet med inntil 50 stk. pr gravferd. Siden har det blitt redusert til 25 stk. per seremoni, men nå kan det se ut som vi kan åpne opp for seremonier med inntil 50 stk. igjen. I tillegg kommer vi som er i arbeidssituasjon, vanligvis ca. 6-8 stk. Flere gravferder har blitt filmet og sendt direkte eller i opptak. Alle berøringspunkt som dørhåndtak og kirkebenkdører osv. blir vasket mellom hver seremoni. Ofte er det tre gravferder på en dag. På dåp er det en seremoni for hver familie og i tillegg til de same prosedyrene som på gravferd skifter vi dåpsvann og vasker døpefonten mellom hver seremoni.
Alt i alt har jeg hatt det veldig greit denne perioden. Faste og konkrete arbeidsoppgaver med meningsfylt arbeid. Litt godt for meg at jeg stort sett bare har hatt Åsane Gamle Kirke å forholde meg til selv om jeg selvsagt savner arbeidsfellesskapet i nye-kirken og ikke minst det tradisjonelle gudstjenestelivet om søndagene. Fint at flere fra menigheten tar kontakt på telefon for en prat og oppdatering.