- Jerusalem er korsets og oppstandelsens by, allerede der er det både kontrast og håp, og den er fortsatt håpets og forsoningens by. Jeg vil formidle noen glimt av håp i dagens Jerusalem og fortelle om noe som skjer, men sjelden når oss gjennom mediene. Den er også bønnens by, sier Kvarme.
Har bodd elleve år i Israel
En kjenner gjerne Kvarme best for sin tid som biskop i Oslo (2005-17), men han er også utvilsomt en av vår kirkes fremste eksperter på Israel. Han var misjonsprest for Den Norske Israelsmisjon 1976-81, med bosted i Haifa i Israel.
Samtidig var han eksekutivsekretær for Bibelselskapet i Israel og for Bibelselskapet på Vestbredden for De Forente Bibelselskaper. Deretter var Kvarme bestyrer for Caspari Center for bibelske og jødiske studier i Jerusalem, i 1982-86 og generalsekretær i Det Norske Bibelselskap, 1986-96.
Siden den gang har han siden årlig besøkt Israel flere ganger.
- De elleve årene vi bodde der og jevnlig kontakt siden har satt et uutslettelig preg på min tro og mitt liv. Israel er bibelsk landskap og historie og landet der Jesus vandret, Fedrenes land for jødene og palestinernes hjem gjennom århundrer. Israel har gitt meg nærkontakt med vår kristne tros jødiske røtter og jødisk tradisjon og med palestinske kristne som har tatt vare på Jesus-tradisjonen i landet, forteller Kvarme.
Om situasjonen i dag og forsoning
Under temakvelden vil Kvarme fortelle hvordan han opplever at situasjonen er i Israel i dag. Om evangeliets løp i landet, og om forsoningsarbeidet mellom jøder og palestinere.
- Da vil det blant annet handle om møtet mellom jøder, kristne og muslimer, om palestinske kristne og fremveksten av menigheter med messianske jøder, forteller Kvarme.
Med utgangspunkt i samtaler i Jerusalem vil han også berøre det vanskelige: Hvordan kan Israel som stat ivareta sin sikkerhet og jødiske identitet og utvikle sitt demokrati med rom for palestinere og andre folkegrupper? Og hva betyr det for våre holdninger i dagens konfliktsituasjon?
Velkommen til en spennende kveld i Åsane kirke. Temakvelden runder av vårens Rasteplass-samlinger, som er åpne for alle og gratis. Det blir enkel servering, og mulighet for spørsmål og samtale om kveldens tema.