Årstad menighetsråd har hatt som sak i vel et halvt år om vår menighet skal søke å bli
registrert som trygg kirke.
Skeivt Kristent Nettverk har fremmet at det ikke er så lett å finne menigheter hvor man som LHBTQ+ kan få være seg selv. Derfor tok de initiativ til og har startet med å lage en enkel oversikt over kirker der man blir tatt imot slik man er,
og behandlet på lik linje med alle andre. De har kalt kirkene som registrerer seg i oversikten deres for trygge kirker. Det er i denne sammenhengen viktig å understreke at det ikke sier at de kirkene som ikke står der er utrygge. Men at for kirkene som registrerer seg der har ledelsen i menigheten, ved menighetsråd, tatt en beslutning om at i deres kirke skal det ikke forekomme negativ forskjellsbehandling på bakgrunn av om man identifiserer seg som tilhørende LHBTQ+.
Å leve med uenighet (jf. to syn i Den norske kirke) er i seg selv ikke nødvendigvis utrygt, og Skeivt Kristent Nettverk er, på sine nettsider om trygge kirker, tydelige på at ikke alle skal måtte mene og tro det samme – ei heller i samlivsspørsmålet. Det er godt mulig å leve side om side med gjensidig respekt for hverandres ulike syn. Problemet oppstår når man forskjellsbehandles eller ekskluderes fra oppgaver og tjenester i menigheten på bakgrunn av legning.
Menighetsrådet har hatt saken oppe på tre møter. Det har vært gode og lange samtaler der det ikke har vært enighet i samlivsspørsmålet eller i forsøkene på å spå konsekvensene av å registrere seg som trygg kirke hos Skeivt Kristent Nettverk. Det har vært en uttalt frykt for at en del av menighetens medlemmer med et tradisjonelt syn på samlivsspørsmålet skal føle seg ekskludert ved en slik registrering.
På møtet i november 2022 besluttet flertallet i menighetsrådet likevel å søke om at Årstad menighet blir registrert som en trygg kirke av Skeivt Kristent Nettverk. For rådet er det viktig å understreke at dette ikke betyr at det er forventet enighet i samlivsspørsmålet, bibelsyn eller etiske problemstillinger. Flertallet i rådet mener det viktigste i denne saken er å ta hensyn til dem som søker et fellesskap men som er bekymret for om det er trygt på en slik måte at de kan komme med hele seg og ikke bare få delta, men også være involvert på alle nivåer på lik linje med majoriteten.
Hele menighetsrådet er enig i utsagnet om at Årstad menighet pr i dag er en åpen og inkluderende menighet. Et mindretall er ved denne beslutningen bekymret for at menigheten nå skal oppleves å ha tatt en beslutning i et betent spørsmål og derfor ikke være like åpen for dem som står for et tradisjonelt syn i denne saken. Flertallet mener at denne beslutningen ikke er å ta standpunkt i saken som menighet, men å tydeliggjøre for en utsatt gruppe at det skal være trygt å komme til Årstad menighet.
Årstad menighetsråd ønsker at alle skal kunne komme til vår menighet og vår kirke og at vi fremdeles skal holde fast at vi ikke er et enighetsfellesskap men et menighetsfellesskap.