Det som er hevet over tvil er imidlertid at i bispedømmet har vi svært mange dyktige og trofaste kantorer, kirkemusikere og menighetsmusikere som gjennom året løfter sangen opp, og noen ganger forbi, kirketaket. I tillegg har vi en mengde frivillige ildsjeler som også gir tid, engasjement og glede inn i kirkens og menighetenes musikkarbeid. Denne koplingen av profesjonelle og amatører gir ofte svært gode resultater og kanskje kan det uttrykkes slik, etter Martin Luther:
Jeg skammer meg ikke over offentlig å si at nest etter teologien
ikke finnes noen kunstart som kan måle seg med musikken.
Bare musikken kan skape det som teologien på en annen måte oppnår,
nemlig å berolige og glede menneskets sjel!
Hvordan jobber vi med det kirkemusikalske feltet
I tillegg til å bistå biskopen i utviklingsarbeidet med å fremme og utvikle kirkemusikken, er det også et sterkt fokus på å være til for menighetene.
Med bakgrunn i kirkemøtets vedtak KM 7/05, samt kunnskap og erfaringer fra de lokale menighetene har Tunsberg bispedømme utviklet en enkel strategi hvor vi jobber aktivt med kompetanseutvikling, rådgivning innenfor arrangementskunnskap, økonomisk veiledning og søknadsrådgivning, publikumsutvikling og festivalarbeid m.m.
I tillegg forsøkes det i en noen tilfeller å samarbeide med lokale arrangører og kirker om særlig utfordrende produksjoner – dette har ofte vært for å videreutvikle særlige store og krevende arrangement i kraft av sin størrelse, liturgisk utfordende eller tverrkunstneriske innsatsområder.
Arbeidet foregår ofte i mindre nettverk og i direkte samarbeid med lokale initiativ, men også i noen tilfeller i form av fagdager, kurs og konferanser.
Plan for kirkemusikk
Kirkemøtet vedtok i 2008 for første gang en plan for kirkemusikk. Planen går inn i en serie planer og reformer vedtatt av Kirkemøtet. Samlet legger disse til rette for en helhetlig lokal strategi.
Hovedformålet med Plan for kirkemusikk er å styrke og sikre det kirkemusikalske livet i menighetene og kirkens formidling av tradisjonell og ny kirkemusikk.
Planen er retningsgivende for arbeidet med kirkemusikk i menighetene. Dette er en rammeplan som gir menighetene et verktøy til å utarbeide en lokal kirkemusikkplan. Planen vender seg i første rekke til dem som har ansvar for kirkemusikk lokalt, særlig til menighetsråd, fellesråd og tilsatte innen kirkemusikk, frivillige medarbeidere og andre som er opptatt av musikklivet i kirken.
Kirkemusikken forener et åndelig og et musikalsk siktemål. Kirkemusikken tolker og formidler kristen tro. Den er menighetens felles svar på Guds tale til oss, og støtter og gir næring til det åndelige livet i menigheten.
Bestill Plan for kirkemusikk fra materiell@kirken.no
Fagråd for kirkemusikk
Tunsbergs bispedømme har et eget fagråd for kirkemusikk som ledes av domkantor Espen Melbø. Dette utvalget gir råd i saker vedrørende vedlikehold og anskaffelser av kirkeorgler og behandler godkjenningssaker.
Rådets øvrige medlemmer er:
Anders Eidsten Dal, kantor
Wenche Henriksen, kantor
Martine Bæver Lasen, kantor
Vitebegjærlig, innspill til tematikk, rådgivning til søknader eller annet – ta gjerne kontakt!