Kirkebygning, inventar og utstyr

Kirkene er menighetenes viktigste samlingsted, men kan også være sentrale kulturminner og lokale signalbygninger. I Tunsberg bispedømme er det omtrent 165 kirker. 67 av disse i Vestfold fylke og 98 i Buskerud.

Messehagel er en liturgisk overbekledning som brukes av prester under nattverden og i høytider. Plagget er formet som en kort, fargerik kappe uten ermer og åpen i sidene som en tappert (heroldkappe) eller poncho. Under messehagelen bærer alltid presten en hvit alba, en vid kjortellignende geistlig drakt som rekker til anklene og ikke må forveksles med en prestekjole, selv om mange kaller den nettopp det. Foto og kunstneren bak den grønne messehagelen i Botne kirke: Kristin Lindberg

 

For de fleste av oss er kirken og kirkebyggene knyttet til vår livshistorie, og en ramme rundt viktige milepæler som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Kirken der vi ble døpt har en betydning for vår stedstilhørighet.

Vi sitter med minner fra konfirmasjonen og bryllupet, fra prestens tale og den spesielle stemningen i kirkerommet. For andre kan minnene knyttet til kirken være såre: Et liv til en av våre nærmeste som brått ble avsluttet av en alt for tidlig død. Samtidig opplevde man kanskje at kirken var til stede og gav verdighet til livets avslutning.

Nytt inventar og utstyr
Fra tid til annen kan det oppstå behov for å anskaffe nytt inventar og utstyr til kirkerommet. I slike tilfeller må det sendes inn søknad til biskopen. Det kan være anskaffelse av tekstiler som messehagel, alterduk eller gulvteppe, det kan være lysglobe, prosesjonskors eller kirkeskip og møbler til en barnekrok. Menigheten kan få tilbud om gjenstander som ønskes gitt som gave til kirken. Disse sakene behandles etter kirkeloven § 18.

Endringer i kirkerommet
Det kan også oppstå behov for å gjøre endringer i kirkerommet eller for å gjøre kirkerommet mer funksjonelt i forhold til gudstjenestefeiringen. Det kan være ønske om å fjerne noen kirkebenker, utskifting av orgel eller montering av AV-utstyr. Dagens lovverk stiller dessuten krav til universell utforming av offentlige bygg, og kanskje må det bygges en rullestolrampe eller annen tilrettelegging for å gjøre rommet tilgjengelig for funksjonshemmede. I slike saker er det fint å ha en uttalelse fra det lokale rådet for funksjonshemmede. Disse søknadene behandles etter kirkeloven § 21.

Alle slike anskaffelser av inventar og utstyr, og endringer i bygget skal godkjennes av biskopen. Menighetsrådet, i samarbeid med fellesrådet (kirkevergen), må sende søknad som må inneholde nødvendige opplysninger. Søknad sende tjenestevei om prosten til biskopen, bruk gjerne e-post. For alle kirker som har et særskilt vern som kulturminne, innheter vi Riksantikvarens uttalelse/godkjenning. Endring i fredete kirker krever positiv avgjørelse både fra biskopen og Riksantikvaren før tiltaket kan gjennomføres. Se også mer informasjon nedenfor. Ta gjerne kontakt dersom det er spørsmål underveis. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"