I disse dager er det første skoledag etter sommerferien for elever over det ganske land. For de minste, 6 åringene som nå starter skolelivet, er dette begynnelsen på kanskje de viktigste årene i livet. Skolen skal gi kunnskap og ferdigheter til å mestre både sosialt liv, samfunnsansvar og arbeidsliv.
Skolen er den arena som skaper den gode ballasten, og jeg vil gjerne berømme alle de lærere som er med på å gjøre dette mulig. Lærerjobben er så viktig og avgjørende, og gode lærere er mer enn gull verd. Ikke alltid blir lærerne anerkjent nok, de har mange kritiske blikk på seg. Men de aller fleste lærere gir barna våre så mye, står på for de som har utfordringer, kjemper barnas sak og har en sterk bevissthet på å se barna og veilede dem rett.
Noen lærere opplever vanskelige situasjoner, og oppgavene lærerne får blir flere og flere. Jeg er opptatt av at vi som samfunn står sammen med lærerne, både politisk i form av tilrettelegging for lønn og videreutdanning, men også i vår omtale av lærerne, både privat og offentlig. Lykke til alle lærere som står i denne viktige jobben!
Mange barn møter en skolehverdag som er krevende. Det krevende er ikke bestandig at det stilles krav og utfordringer til dem, for det er jo en av de viktigste ingrediensene i et ansvarlig godt liv. Det krevende er bl.a. å passe inn i alle forventningene, få venner de kan stole på, bli sett og akseptert som den de er. Ikke minst har sosiale medier med sine likes og nonstop-tilværelse skapt et press som til tider er umenneskelig. Det krevende er å finne mening og tro på seg selv i den store store verden. Og det er vi voksne som må være veiledere, og ikke være redde for den rollen. Her må samfunnet stå sammen med skolen, med elevene, med lærerne!
Vi bor i et land der alle barn har mulighet til å gå på skole, vi har fortsatt en enhetsskole som er for alle, jenter og gutter har samme mulighet,skolegang er ikke forbeholdt de med økonomi og status. Vi har klasser som rommer mangfoldet av barna på de ulike alderstrinn. Dette er verdier å ta vare på, videreutvikle og være takknemlig for.
Det utfordrer oss til å være særlig oppmerksom på globale tiltak for skolegang for alle, og særlig for jenter. Kunnskap er fortsatt makt, kunnskap gir muligheter og endrer livet. Det vet den jenta i flyktningeleiren som ikke lenger kan gå på skole fordi det er for dyrt, fordi hun må hjelpe til hjemme eller fordi hun kan bli voldtatt på skoleveien. Utdanning er nøkkel til menneskeverdig liv, til likestilling, til arbeid, til selvstendighet. Derfor er det en høytidsdag når skolene begynner igjen i disse dager.
Vi ønsker lykke til til elever, lærere, foreldre og foresatte i Sør Hålogaland - og resten av landet!
Biskop Ann Helen F Jusnes