Nidaros bispedømme svarer på bærekraftsmålene

FN`s bærekraftsmål er også Den norske kirke engasjert i. Visjonen om å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og ta vare på jordas naturgrunnlag er ambisiøse mål. Her ser du eksempler på hvordan vi i Nidaros bispedømme svarer på utfordringene.

Trøndelag samlet inn 3,3 mill. kr til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon i 2025, 3,38 % mer enn i fjor. Et eksempel på kirkens arbeid med bærekraftsmålene.

Mål 1: Utrydde fattigdom

Kampen mot fattigdom er en av vår tids aller største utfordringer. Fattigdom forbindes gjerne med å mangle penger, men det handler også om tilgang til andre goder som er viktige for å leve et verdig liv. 20 % av verdens befolkning lever for under kr 35 pr dag.
Gratis aktiviteter for barn og unge i menighetene bidrar til å redusere utenforskap, og kan minske generasjonsoverføring av fattigdom.

Eksempel:

Nidelven menighet er med i U-kirka Trondheim (ungdomskirka i Trondheim), et samskapingsprosjekt mellom med Nidelven menighet, Kirkelig Fellesråd i Trondheim, Trondheim kommune og byens ungdommer. 
Frokostkafé er et gratis tilbud før skolestart for elever på 8. trinn. Dette er en åpen og inkluderende møteplass hvor elever kan komme og spise en enkel og sunn frokost, ha gode samtaler og mulighet for enkle bordaktiviteter som kort- og brettspill. Det er også en arena hvor elevene kan bygge nye relasjoner og etablere nye vennskap.

Nidaros domkirkes menighet støtter Stefanusalliansens arbeid i Egypt. I Kairos «søppelby» lever tusenvis av fattige. De bor der – og de skaffer seg et lite utkomme ved å resirkulere de rikes søppel. Prosjektet hjelper barna til et liv i verdighet, med blant annet mat og praktisk hjelp.

Mål 2: Utrydde sult

Sult og underernæring finnes over hele verden. På 2020-tallet er et økende antall menigheter involvert i matutdeling, gjerne i samarbeid med kommunen. Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring er viktige tiltak.

Eksempel:

Bakklandet og Lademoen menighet støtter NMS sitt prosjekt på Madagaskar som handler om klimasmart jordbruk og matsikkerhet. Prosjektet omfatter matproduksjon ved å lære opp bønder i klimasmarte dyrkingsteknikker, stimulere til økt fôrproduksjon og økt tilgang til veterinærtjenester. Det omfatter også ernæring ved å stimulere til dyrking av næringsrike vekster og opplæring i å dyrke og tilberede næringsrik mat.

Mål 3: God helse og livskvalitet

Kirker i hele landet tilbyr ulike typer møteplasser for mennesker i alle generasjoner og livsfaser, som gir tilhørighet og fellesskap og forebygger ensomhet og bidrar til god mental helse. Kirken har tung kompetanse i å møte mennesker i sorg, og har gratis lavterskel samtaletilbud over hele landet. Arrangementer i kirken er rusfrie, og kirken bidrar til å forebygge rusmisbruk gjennom holdningsarbeid. 

Eksempel:

Snåsa menighet gir blomsterhilsen og besøker alle som fyller 80, 85, 90, 95 og 100 år.

Bjugn menighet støtter Normisjons arbeid i Nepal. Både i hovedstaden Kathmandu og i to kommuner i Okhaldhunga arbeider Normisjon for at mennesker med funksjonsnedsettelser skal få verdighet og mulighet til å delta i samfunnet.   

Mål 4: God utdanning

Å få gå på skole, lære, utvikle seg sammen med andre, se og bli sett, er grunnleggende for alle barn. Bærekraftsmål nr 4 innebærer også at elever og studenter skal få tilegne seg kompetanse om bærekraftig livsstil, menneskerettigheter, fred og demokrati, slik at de har best mulig forutsetninger for å leve som ansvarlige borgere som verner om jorda og menneskers rettigheter. Kirkens undervisning overfor konfirmanter har i tillegg et åndelig og trosbasert perspektiv som kan tilføre en håpsdimensjon. 

Eksempel:

Menighetene i Verdal har hatt 6 ungdommer på alpha-kurs i vinter. Ulike temaer knyttet til kristen tro og livsmestring er gjennomført. Avslutningen var en reise til London.

Flatanger menighet støtter HimalPartners arbeid i Nepal. Mange nepalske foreldre og personer med omsorgsansvar for barn har manglende eller liten kunnskap om barn og unges psykososiale utvikling. Prosjektet jobber for å styrke innsatsen på disse arenaene, gjennom foreldreveiledning og lærerutdanning.

Mål 5: Likestilling mellom kjønnene

Verden er langt mer likestilt i dag enn for få tiår siden. Andelen kvinner som deltar i politikk og næringsliv øker, men det er fremdeles langt flere menn enn kvinner i maktposisjoner. Kirkens historie er preget av en kvinneundertrykkende praksis, ofte begrunnet teologisk. I dag er likestilling et sentralt tema i kirken. 

Eksempel:

Fosnes menighet støtter NMS sitt arbeid i Etiopia, og et prosjektet med fokus på kvinner i kirke og samfunn. Samfunnet i Etiopia er i stor grad patriarkalsk. Prosjektet bidrar til å fremme likestilling og øke kvinners deltakelse i kirke og samfunn. Sammen med kirken kjempe de mot kjønnslemlestelse, barneekteskap og vold mot kvinner. 

Mål 6: Rent vann og gode sanitærforhold

Tilgang til rent vann har i mange år vært hovedtema for menighetenes årlige Fasteaksjon til Kirkens Nødhjelp. Kirkens Nødhjelp er ledende på vann og sanitær i utviklingsarbeid og nødhjelp. Sammen med lokale partnere bidrar de til at folk har trygg tilgang til drikkevann, er forberedt på naturkatastrofer som påvirker vannforsyning, og at vannressurser forvaltes på en bærekraftig måte. 

Eksempel:

Oppdal menighet samlet inn kr 163 000 i fasteksjonen i 2025. Dette betyr at menigheten har gitt rent vann til 544 personer. 

Klæbu menighet støtter Misjonsalliansen arbeid i Kambodsja. Mennesker på landsbygda mangler vann, og i byene er grunnvannet forurenset. Misjonsalliansen jobber for at alle samarbeidsskoler skal ha tilgang på rent drikkevann.

Mål 7: Ren energi til alle

Energikildene som jorda byr på har ført til utvikling for mange. Samtidig er de mest brukte energikildene svært skadelige for klima og miljø. Derfor er det viktig å velge ren energi. Enøk og grønn energi er et viktig hensyn ved godkjenning av kirkebygg, og for forvaltning og drift. 

Eksempel:

Berg menighet har fått installert solceller på taket på kirkebygget. 

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

For å utrydde fattigdom og bekjempe ulikhet i verden, må alle ha muligheten til å jobbe. Vi må derfor skape en rettferdig økonomisk vekst, og nye arbeidsplasser.

Eksempel:

KIA Trøndelag (Kristent Interkulturelt Arbeid) hjelper flyktninger og innvandrere til å bli kjent med det norske samfunn, skrive jobbsøknader og være en guide inn i norsk arbeidsliv.

Hommelvik menighet støtter Misjonsalliansens arbeid i Liberia. Der er arbeidsledigheten stor. Økt satsing på spare- og lånegrupper gjør at flere kan investere i sine egne små virksomheter innen landbruk, håndverk og småindustri.

Mål 10: Mindre ulikhet

Når gapet mellom rike og fattige blir for stort i et samfunn, kan det undergrave tilliten mellom folk og tilliten til dem som styrer. Det at noen er fattige og noen er rike, opplever barn spontant som urettferdig og galt. Gudstjenester og kirkekaffe samler folk på tvers av generasjoner og inntektsnivå. 

Eksempel:

Byåsen menighet tilbyr et rikholdig konfirmasjonsopplegg der man kan velge mellom fire forskjellige leiralternativer. Dette er tilgjengelig for alle interesserte

Lademoen menighet driver en språkkafé for alle som trenger å bli bedre på norsk språk.

Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Den norske kirke forvalter en rekke fredede og listeførte kirker, som er en viktig del av Norges kulturarv som fortsatt er i levende bruk. Kirken bidrar også til inkluderende byer og lokalsamfunn gjennom sine mange kulturarrangement, som ofte er gratis eller med rimelige inngangsbilletter. 
Det er 166 kirker spredt rundt i hele Trøndelag. Disse tilbyr gudstjenester og andre arrangement til beste for folk i nærmiljøet.

I tillegg har mange menigheter menighetshus, som er med å styrke et levende lokalsamfunn. Som for eksempel i Hegra og Kjerkstu i Inderøy.

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. For eksempel er matsvinnet globalt beregnet til rundt 1 milliarder tonn årlig. Grønn kirke har siden starten i 2004 skapt et bredt og systematisk bærekraftsarbeid i menigheter i Den norske kirke over hele landet. 

Eksempel:

Åfjord menighet er med i gjenbruksbutikken «Brukt å my mer». Her kan man i tillegg få reparert klær, gå på kunstutstilling, kjøpe eksotiske krydder og ikke minst er det en sosial møteplass! 

NMS har 4 gjenbruksbutikker i Trøndelag: Namsos, Levanger, Oppdal og Trondheim. Til sammen hadde de et resultat på over 3 mill. kr i 2024.

Mål 13: Stoppe klimaendringene

Klimaet på jorda har alltid endret seg, men ikke så hurtig og dramatisk som vi opplever i dag. I over 30 år har Den norske kirke jobbet med klimarelaterte spørsmål. Kirkens klimafotavtrykksanalyse fra 2022 viste en utslippsreduksjon på rundt 24 % fra forrige analyse i 2017. Dette viser at et systematisk arbeid, blant annet med en ambisiøs reisepolicy, gir resultater. 

Nidaros bispedømmeråd har som mål å redusere egne utslipp og miljøbelastning gjennom å kutte klimautslipp fra reisevirksomhet med 60 % innen 2030 (fra 2021-nivå).

Mål 15: Livet på land

Mennesker er helt avhengige av naturen. Når naturens økosystemer ødelegges, kan de ikke lengre tilby oss livsviktige tjenester som mat, rent vann, energi og regulering av klima. Gravplassene i Norge, som i stor grad drives av kirken, er grønne steder med stort biologisk mangfold. De siste tiårene har fokuset på å bevare naturmangfoldet på gravplassene økt.

Eksempel:

Ilen menighet har over flere år artikler i menighetsbladet som presenterer glimt fra vår rikholdige flora.

Levanger menighet har misjonsavtale med NMS` arbeid i Kamerun, der kirken arbeider for å ta vare på skaperverket. Det mobiliseres for å arbeide mot avskoging og forurensning. Det å begrense bruk av sprøytemidler i landbruket er prioritert. For at folk skal kunne ta vare på skogen, trenger de gode alternativer. Ved-besparende ovner gir bedre utnyttelse av energien og mindre røykskader under matlaging.   

Mål 16: Fred og rettferdighet

Fred og rettferd er nøkkelord i Bibelen. Noen mennesker lever i velfungerende rettsstater med ytringsfrihet og stemmerett. Andre lever i stater med utstrakt vanstyre og korrupsjon. Vold har mange former. Fred er mer enn fravær av krig, det uttrykker harmoni, velferd og glede i gode og trygge relasjoner.

Eksempel:

Kirkelig dialogsenter i Trondheim er eid av Nidaros bispedømmeråd, Kirkelig fellesråd i Trondheim og organisasjonen Areopagos. Senteret arbeider for større forståelse mellom ulike trossamfunn, og ønsker å være et verksted for refleksjon og handling i skjæringspunkter mellom tro og samfunn.

Rindal menighet støtter NMS` arbeid i Etiopia. De siste årene har svært mange etiopiere opplevd krig, vold, sult, å bli drevet på flukt, å miste alt de eier osv. Med denne bakgrunnen har et traumebehandlingsprogram blitt veldig etterspurt. Samtidig ser man at religiøse ledere spiller en viktig rolle i å forebygge, dempe og forsone konflikter.

Mål 17: Samarbeid for å nå målene

Menigheter og bispedømmer i Den norske kirke som bruker bærekraftsmålene aktivt i strategiarbeidet, bidrar til å bevisstgjøre både seg selv og omverden om kirkens bidrag, og ansvarliggjør kirken overfor forpliktelsene til lokalsamfunnet som ligger i bærekraftsmålene. Slik styrker kirken sine bidrag som aktiv samarbeidspartner for kommunen og andre. 

Nidaros bispedømmeråd vil samhandle med organisasjonslivet, andre tros- og kirkesamfunn og offentlige og private aktører. Også på områder som dreier seg om bærekraftsmålene. (Strategiplanen for Nidaros bispedømmeråd 2023-2029)

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"