Utekirke

Hvordan være kirke ved kirka, når vi ikke kan gå inn i kirka som vi vil?

Utekirke

Hvordan være kirke ved kirka, når vi ikke får gå inn i kirka som vi vil? Og hvordan kan vi jobbe videre med å være kirke ute, selv om nå etter hvert får være inne i kirka også?

Utekirke

Flere menigheter har laget løyper/naturstier i tilknytning til kirken. Hobøl og Tomter menigheter har oppgaveløyper rundt hver kirke, sjekk gjerne facebook-siden deres for informasjon. Ås, Eidsvoll og Nannestad menigheter også gjort det samme. Her er mulighetene mange og de lokale variasjonene store.

Å gå en tur, det gjør godt for både kropp og sjel. Ta en tur forbi kirka og ta et bilde av kirka di og legg det ut på sosiale medier, merk det med #utekirke. Klarer vi å samle bilde av alle kirkene i bispedømmet?

 

Vandregudstjeneste:

Søndag 3. mai skulle det vært friluftsgudstjeneste i Skjebergdalen. I stedet ble det laget en vandregudstjeneste med 10 poster som starter ved kirken. Den ble hengt opp i god tid før søndagen, og vil henge en stund, slik at mange kan benytte seg av den. Kan det være et tips til andre også? Postene ligger under i artikkelen her. Menighetens egen artikkel om gudstjenstevandringen finner du her: https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/sarpsborg/forsideoppslag/gudstjenestevandring/

 

Dagspilegrimsvandringer:

Selv om mange aktiviteter er stengt, er ikke pilegrimsleden stengt.

- Å få vandre i passe tempo, å kunne følge med og oppleve langs veien, å få tenke en tanke helt ut. Å få mulighet til å snakke med medvandrere, men også gå i stillhet. Det er menneskelig å lengte, være takknemlig eller å undres. En pilegrimsvandring kan være velgjørende for kropp og sjel.

Både Borgleden (pilegrimsleden gjennom bispedømmet sør for Oslo) og Romeriksleden (Gudbrandsdalsleden gjennom bispedømmet nord for Oslo) ligger godt til rette for å gå vandringer på en dag. Et tips er å sette fra seg bilen der man starter å gå, og så bli henta der man slutter å gå og bli kjørt tilbake til bilen.

Trenger du kart, finner du det på https://pilegrimsleden.no/pilegrimsledene/borgleden og https://pilegrimsleden.no/pilegrimsledene/gudbrandsdalsleden

På denne siden finner du forslag på turer fra svenskegrensa til Son: https://www.visitoestfold.com/no/pilegrimsleden/

Mye nyttig informasjon finner du også på temasiden vår om pilegrim: https://kirken.no/nb-NO/bispedommer/borg-bispedomme/fagomrader/pilegrim/

 

Det fins mange gode ressurser på pilegrimsvandringer, der man kan få informasjon og inspirasjon:

  • Lars Ole Klavestad: «Kirken i landskapet» (Gyldenstierne Forlag 2019)

Mange av kirkene våre ligger på helt spesielle plasser i landskapet. Hvorfor ble de plassert der de ligger og hvorfor ser de ut som de gjør? En rekke av kirkene i Østfold, Follo og Romerike ble imidlertid reist allerede i middelalderen. De står der fremdeles. Det er fascinerende å tenke på at mennesker har blitt døpt i de samme døpefontene i nærmere tusen år. Gjennom pilegrimsledene som strekker seg gjennom hele bispedømmet, fra Enningdalen i sør til Eidsvoll i nord, vil man nå få et unikt innblikk i disse kulturskattene. Over 700 bilder, kart og illustrasjoner gjør denne boken til en uunnværlig ressurs.

Boken koster kr 499,- og kan bestilles hos borg.bdr@kirken.no

 

  • Roger Jensen: «Pilegrim – lengsel, vandring, tekning før og nå» (Novus AS 2014)

Boken tar for seg pilegrimsfenomenet slik det har utfoldet seg i vesteuropeisk historie frem til vår tid. Med utgangspunkt i egne pilegrimserfaringer kombinerer forfatteren samfunnsvitenskapelige, teologiske og historiske perspektiver. Mindre kjent historisk materiale og nye forskningsfunn presenteres. Med dette opparbeides det et bredt grunnlag for å forstå pilegrimsfenomenet i fortid og samtid, og det legges nye premisser for å tenke om pilegrim på tvers av konfesjonelle grenser.

Boka kan kjøpes hos bokhandel, både på nett og lokalt.

 

  • Ulla Käll: «Pilegrim»

I denne boka inviterer Ulla Käll oss til å stoppe opp og grunne over sju nøkkelord som kan gjøre vandringen rikere: langsomhet - frihet - enkelhet - bekymringsløshet - stillhet - fellesskap - åndelighet Boka egner seg godt til å ta med i tursekken om man går pilegrim, men kan like gjerne brukes hjemme ved kjøkkenbordet eller i en samtalegruppe. For hvert nøkkelord er det en liten refleksjon, spørsmål til ettertanke, en bønn og en kort bibeltekst.

Boka kan bestilles her: ullakristinakall@gmail.com
Koster kr. 265,- + porto

 

  • Heftet «Salmer og bønner»

Utgitt av Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria Sarpsborg i samarbeid med Den norske kirke i Sarpsborg https://kirken.no/globalassets/bispedommer/borg/pilegrim/vandringshefte.pdf 

 

  • Bak i Salmeboka er det forslag til liturgi for pilegrimsvandringer

 

God vandring!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"