- Vi må vise gjensidig respekt

- Jeg er glad for at kirken nå har vedtatt vigselsliturgi for likekjønnede. Nå må vi fokusere på å leve sammen med to syn i gjensidig respekt, sier biskop Atle Sommerfeldt.

- Vi må vise gjensidig respekt

Ikke uventet vedtok Kirkemøtet å innføre en ny vigselsliturgi for likekjønnede. 83 av Kirkemøtets 112 tilstedeværende delegater stemte for det historiske vedtaket. Den nye liturgien trådte i kraft allerede 1. februar, og kommer i tillegg til vigselsliturgien som ble vedtatt i 2003.

Samtidig med at den nye liturgien ble vedtatt, offentliggjorde Bispemøtet en veiledning til hvordan kirkens medarbeidere skal praktisere bruken av de to vigsels- og forbønnsliturgiene.

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, er glad for at denne saken nå endelig er avgjort, og for at vedtaket om innføring av likekjønnet vigselsliturgi fikk bredt flertall:

- Jeg mener at det som konstituerer det bibelske ekteskap er grunnleggende verdier som gjensidig kjærlighet, frivillighet, likeverd mellom partene, trofasthet og livslang forpliktelse. Dette inkluderer etter mitt syn også samliv mellom likekjønnede, sier biskop Sommerfeldt som selv skal forrette vigsel av et homofilt par i Eidsvoll kirke den 18.februar.

Samtidig understreker biskopen at Kirkemøtet fastholdt at det klassiske synet på ekteskapet skal videreføres, og har samme teologiske gyldighet som det utvidede synet på ekteskapet:

- Jeg registrerer en utbredt misforståelse om at de som står for det klassiske synet på ekteskapet etter Kirkemøtet har fått «reservasjonsrett». Dette er feil, siden det impliserer at det bare er ett hovedsyn. Kirkemøtet er tydelig på at det er to teologisk begrunnede syn i kirken, som begge er legitime og skal ha livsrom. Dette er viktig for meg å få fram, understreker Sommerfeldt.

- I Borg bispedømme er det uenighet i dette spørsmålet, både blant medlemmer, aktive og ansatte. Hvordan skal vi klare å leve sammen videre?

- Jeg tror det er avgjørende at vi legger vinn på å snakke godt om hverandre, og ikke tillegger hverandre skjulte motiver. I reformasjonsåret kan vi blankpusse Luthers forklaring til det åttende bud om at vi skal «ta alt opp i beste mening». Vi må behandle hverandre med respekt, samtidig som vi gir hverandre anledning til å stå for det en stå for. Jeg vil legge stor vekt på å bidra til et åpent, respektfullt og ærlig samtaleklima der vi kan finne veien videre sammen.

- Videre er det viktig å holde fast ved at vi er en kirke, og ikke et politisk parti. Enheten i kirken er forankret i bekjennelsen til den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus, som binder oss sammen i et forsonende fellesskap. 

- Hva vil du si til de som vurderer å melde seg ut av Den norske kirke?

- Gjennom biskopens tjenesteordning er det min oppgave å fremme og bevare kirkens enhet. Og gjennom vedtaket i Kirkemøtet har jeg forpliktet meg til å gi rom i kirken for begge syn på ekteskapet. Det er en forpliktelse som jeg kommer til forvalte med stor tydelighet og frimodighet – selvsagt også på vegne av de som ikke deler mitt syn, sier biskop Atle Sommerfeldt. 

------------

DETTE ER VEDTAKET FRA KIRKEMØTET 30.JANUAR 2017:

1. Et flertall i Kirkemøtet ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke og vedtar derfor Ordning for vigsel 2017 og Ordning for forbønn for  borgerlig inngått ekteskap 2017 slik disse er lagt fram fra Kirkerådet til Kirkemøtet 2017. Dette flertallet gleder seg over at ekteskapet endelig blir tilgjengelig for alle par som ønsker å gifte seg i Den norske kirke. De to liturgiene kan brukes overfor alle par.

2. Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke vigsel av likekjønnede par og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Men siden vigsel av likekjønnede par og forbønn for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap har flertall i Kirkemøtet, tar mindretallet bak dette omforente vedtaket til etterretning at Vigsel 2017 og Forbønn 2017 brukes ved slike vigsler og forbønnshandlinger. Ved vigsel av og ved forbønn for kvinne og mann vil dette mindretallet anbefale at en fortsatt bruker liturgien fra 2003, fordi denne tydelig formidler en forståelse av ekteskapet som en ordning for kvinne og mann.

3. Ordning for vigsel 2003 og Ordning for forbønn for borgerlig inngått ekteskap 2003 videreføres og justeres i tråd med gudstjenestereformens terminologi.

4. Kirkemøtet ber Bispemøtet utarbeide en veiledning til praktisering av vigsels- og forbønnsliturgiene.

5. De nye liturgiene innføres som ordinære liturgiske ordninger. De gjøres gjeldende i hele Den norske kirke slik at alle medlemmer kan inngå ekteskap i sin lokale kirke fra 1. februar 2017. Trykket utgave av liturgien vil foreligge mai 2017.  

6. Kirkemøtet viser til KM sak 17/16 og fastholder
- at prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede. Andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke ved den kirkelige handlingen.
- at uenighet i dette spørsmålet teologisk bedømt ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes. Begge syn på likekjønnet ekteskap kan derfor gis rom og komme til uttrykk i kirkens liturgiske ordninger, undervisning og forkynnelse.

7. Kirkemøtet ber om at det igangsettes en prosess med å oversette vigsels- og forbønnsliturgiene til de samiske språk og til tegnspråk.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"