Oppstandelseskirken - Årets bygg 2015

I konkurranse med flere hundre andre bygg, er Våler kirke kåret til Årets bygg 2015. - Kirken er en oppstandelseskirke, sier prost Sevat Lappegard. - De har vi ikke mange av.

Våler kirke ble Årets bygg 2015. Foto: Rasmus Norlander

Til www.bygg.no beskriver juryleder Arne Skjelle prisen som en "gjennomføringspris hvor helheten blir tillagt stor vekt, som byggeskikk/arkitektur, kostnader, HMS og miljø, innovasjon i tillegg til samarbeidet i gjennomføringen og kvaliteten på bygget."

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

"Bygget er, og representerer, både et verk, en milepæl, et lokalt og kulturelt anker, er kortreist og muliggjort gjennom en inkluderende prosess og engasjert profesjonell ledelse. Prosjektet er gjennomført i vår tids formspråk med en usedvanlig håndverksmessig kvalitet og standard med lokale håndverkere og materialer. Bygger er muliggjort ved et dedikert og løsningsorientert samarbeid mellom alle involverte parter hvor det underveis er funnet og brukt gode, sikre og gjennomførbare løsninger. Et imponerende og flott kirkebygg som til fulle tjener sin hensikt."

Se bilder nederst på siden.

Sivilarkitekt Espen Surnevik, Oslo, har tegnet kirken. Den nye kirken ligger bak branntomten etter den gamle kirken. - Branntomten omgjøres til en utekirke slik at det historiske minnet om den gamle kirken ivaretas og setter den nye kirken inn i en tidslinje og historisk sammenheng, sier Surnevik i sin beskrivelse av Våler kirke.

Prost Sevat Lappegard har skrevet om Våler kirke som oppstandelseskirke i menighetsbladet for Elverum, Kirkebakken. Vi har fått lov å gjengi fra artikkelen:

Våler får ei kirke som er ny i dobbelt forstand. Bygget er nytt, og den idè og det uttrykk kirkebygget formidler er også nytt. Det er en oppstandelseskirke. Dem har vi ikke mange av.


Rommets letthet
Arkitekt for kirka er Espen Surnevik.Han forteller at grunnideen til Våler kirke fikk han første gangen han var inne i Notre Dame-katedralen i Paris. Da han kom inn i katedralen, ble han betatt av rommets letthet, forteller han. Han undret seg over hva som egentlig kunne holde bygningen oppe. De høye gotiske hvelvene av stein og mur er båret av smekre søyler. Forklaringen fant han på utsiden. Mye av den bærende konstruksjonen er på utsiden av veggene.


Oppadstigende
Den samme ideen har Surnevik hatt med til arbeidet med Våler kirke. «Jeg ville bygge en kirke som er slik at den som kommer inn i kirka, skal bli betatt av rommets letthet. En skal bli slått av undring over hva som holder bygget oppe. Det skal skapes en følelse av letthet, som å bli sugd oppover,» sier Surnevik. Jeg tror han har lykkes. Å komme inn i Våler kirke er en nesten magisk opplevelse. Det er ingen synlige bærekonstruksjoner. De er skjult i veggene. Kirkerommet har en spesiell letthet over seg. Rommet er høyt. Det er 23 meter opp til toppen. To av veggflatene skrår innover som på en pyramide, og høyt der opp møtes de i en glassflate på over 18 kvm. Den som kommer inn i rommet får en følese av å bli løftet oppover.


Påskemorgens soloppgang
Men kirkerommet har også en lengdedimensjon. Kirka har kvadratisk grunnflate, men lengdeaksen fra inngangen til alteret går diagonalt i rommet fra hjørne til hjørne. Der vi til vanlig i ei kirke ser en tverrvegg bak alteret, der møtes i Våler kirke to veggflater i en vinkel. Det skaper et veldig lengdeperspektiv i rommet. Blikket søker alteret men stopper ikke der for det er skapt et perspektiv som fortsetter bak alteret. Og der ser vi rett inn i soloppgangen. De to veggflatene som møtes bak alteret har store lysåpninger. De er asymmetriske men har lengdeperspektivet i seg. De er ordnet som en soloppgang. Lyset er forsterket med speil i «karmene». Det er påskemorgenens soloppgang vi ser. Det er oppstandelse.

Det er Espen Dietrichson som er kunstneren bak «soloppgangen». «Det har vært et mål at glassene skal forholde seg til arkitekturen i bygget slik at dette mest mulig blir en enhet,» sier Dietrichson.


Unikt kirkebygg
Rommets letthet og suget oppover og lengdeperspektivet inn i soloppgangen gjør Våler kirke til et unikt kirkebygg. Byggets konstruksjon og utforming formidler oppstandelse. Oppstandelse er selvsagt ingen ny ide for kirka. Men det er sjelden vi ser at oppstandelse som ide ligger i selvet byggets form og ikke bare er der som et påhengt kunstverk.

I et historisk perspektiv er dette interessant. Kirke og teologi har i noen tiår nå vært i bevegelse fra langfredag til påskedag. Hva betyr det for livet i verden at Kristus har stått opp til livet? I vår tid skapes det så et kirkebygg i Våler som har oppstandelse som bærende ide! Det skjer i ei tid da det i alle sammenhenger søkes etter ideer som kan bære, bærekraftige bilder inn i vår tid med alle sine spørsmål om livets framtid på kloden. Våler kirke vil stå der som et tydelig uttrykk.

Vi tror på livets oppstandelse.

----

  • Våler kirke er en trekirke med bærekonstruksjon i stål.
  • Den er utvendig kledd med malmfuru.
  • Innvendig er det utstrakt bruk av bjørkefiner.
  • Arkitekt: Sivilarkitekt Espen Surnevik
  • Kunstnerisk utsmykking kirkerom: Espen Dietrichson
  • Hovedentreprenør: Martin M. Bakken
  • Byggherre: Våler kirkelige fellesråd
  • Kirken er reist bak branntomta til den gamle kirken.
  • Den gamle kirken, fra 1800-tallet, brant ned i 2009
  • Våler nye kirke ble vigslet av biskop Solveig Fiske pinsedag i 2015

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"