Engen kloster - hvorfra bønner stiger opp til Gud

15. november og 19. november skal biskop Solveig Fiske på visitas på Engen kloster. – På denne måten setter Hamar biskop Engen kloster inn i en formell kirkelig tilhørighet, sier søster Eva.

Engen kloster i vinterskrud. Foto: Mikaela Berg. Gjengitt med tillatelse fra Engen kloster.

Sammen med prost Stein Ovesen beskriver søster Eva historien, driften av og livet ved Engen kloster:

"En av våre biskoper, Alex Johnson har sagt at der bønner stiger opp til Gud der stiger Gud ned. Gjennom århundrene og spredt ut over den vide jord har klostrene vært bønnesteder hvor mennesker har søkt Gud i bønn og kontemplasjon. Der hvor klosteret var søkte mennesker hjelp og klostrenes diakonale og sjelesørgeriske hjelp har vært stor. Så har vi altså et diakonissekloster i Toten prosti i Hamar bispedømme. Det er ikke stort og prangende. Det er for tiden bare to søstre, men de har feiret 25 års jubileum og de ber fortsatt. Nå har de vært der i 30 år.

Den lille kommuniteten på Engen er en del av det større fellesskapet La Communauté des Diaconesses de Reuilly med hovedkvarter i Versailles. Herfra til dagens kloster på Engen er en spennende fortelling om Guds ledelse og kall. Priorinne søster Eva ble vigslet 26.oktober 1980 i Frankrike og søster Magnhild ble vigslet i Kolbu kirke av biskop Andreas Aarflot assistert av biskop Rosemarie Köhn i 1995.

Biskop Georg Hille innviet klosteret i 1987 og kapellet i 1989.

I 1991 kom Bispemøtet med en uttalelse til støtte for kommunitetsliv i Den norske kirke etter oppfordring av Diakonisseklosteret.

I den Lutherske arv har klostrene i luthersk tradisjon nærmest vokst frem som løvetann gjennom asfalt. I sin kontekst hvor klosterlivet ble sett på som en god fortjeneste og sikker vei til evighet var det naturlig at de lutherske fedre ikke hadde rom for klosteret i sin kirkelige tenkning. Likevel finnes en bønn av Martin Luther hvor han har skrevet et forslag til innvielsesbønn for kloster. I dag ser vi at det ikke er noe hindring for å tenke om klosteret som et hellig sted hvor mennesker lever og arbeider sammen i en bønnens enhet. Dette gir ingen fortjeneste fremfor Gud likeså lite som noe annet kall eller gjerning.  I Guds nåde er klosteret et bønnens sted hvor hans nærvær er synlig tilstede og møter mennesker med kjærlighet og barmhjertighet.

Ved denne visitasen setter Hamar biskop Engen kloster inn i en formell kirkelig tilhørighet.Biskopen tar ansvar for diakonisseklosteret som en viktig og ønsket del av Hamar bispedømme. Dette er en bekreftelse på at i det kirkelige mangfold er det plass til lutherske kommuniteter. I en modernitetens virvelstrøm er det kanskje behov for bønn og kontemplasjon mere enn noen gang. Også i lys av behovet for nyrekruttering er det behov for denne annerkjennelsen."

------------------------

Livet på Engen kloster
Det er i dag to søstre på Engen. Søster Eva som er priorinne og søster Magnhild.

Søster Eva forteller om livet i Engen kloster: - Liturgi er og forblir vår lidenskap, og med en viss stolthet kan vi si at vi har skapt et monastisk tidebønnsopplegg for et helt kirkeår, med egne antifoner og psalmodier for fire tidebønner om dagen.  Da synger vi oss gjennom hele Psalteret på 4 uker med meget få vers utelatt. 

Nå er det imidlertid ikke så ofte vi synger det hele hvis vi ikke har gjester. Det har vi dessverre ikke helse og krefter til. Har vi gjester i huset forsøker vi å synge det meste én dag eller to. Vår erfaring med de to teologiske studentene som var her i 4 uker, var at vi, etter en felles middag (og tid til å rydde og vaske opp for søstrene) sang vesper etterfulgt av 10-15 min. stillhet sammen i kapellet før vi sang dagens siste tidebønn, completorium.  Da var imidlertid studentene med på å forberede både tidebønner og gudstjenester.  Når vi er alene, ber vi en utvidet bordbønn om morgenen og et utvidet completorium med morgendagens bibellesestykker og en solid forbønnsdel om kvelden.  Vårt «huskapell» er også en god hjelp når høstmørke og dårlig vær gjør det lite fristende å gå ut, sier søster Eva.

- Klosteret , søstrene og klokkene som ringer til bønn og andakt ligger der og påminner folk om Guds nærvær og knyttet jord og himmel sammen. Det gjør noe med mennesker som lever i nærheten av det hellige, både på bevisst og ubevist plan, sier prosten i Toten, Stein Ovesen. - Dette skal vi tenke stort om og takke Vår Herre for.

----------------------

Program for visitas på Engen kloster

Onsdag 15. november er visitasen lagt opp med flere møter, både med søster Eva og søster Magnhild, med Styret for Stiftelsen Søsterfellesskapet Diakonisseklosteret og med Styret for Stiftelsen Diakonisseklosteret, som også fungerer som styre for Birgit og Nils A. Dahls legat for en protestantisk diakonissekommunitet i Norge. 

Søndag 19. november er det gudstjeneste på Engen kloster kl. 18:00, med påfølgende kirkekaffe og visitasforedrag.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"