Gudstjeneste med rockesokker

Verdensdagen for Downs syndrom ble markert på gudstjenesten i Glemmen kirke. Alle som bidro gjorde det med rockesokker – sokker i ulike farger.

Gudstjeneste med rockesokker

Over hele verden feirer mennesker Den internasjonale dagen for Downs syndrom 21. mars til å markere solidaritet og støtte ved å gå i forskjellige sokker – rockesokker. 

I Glemmen kirke i Fredrikstad ble dagen markert på søndag. Alle de som bidro i gudstjenesten gikk med rockesokker. Prekenen ble holdt i fellesskap av Hanne Aarstad og sokneprest Hege Elisabeth Fagermoen. 

Holdt preken sammen: – Vi med Downs er også skapt i Guds bilde

Slagordet for verdensdagen for downs syndrom i 2023 er «Med oss – ikke for oss». Aarstad, som selv har Downs syndrom, poengterte det i prekenen:

– Da er det jo fint å få preke sammen med deg. 

I prekenen snakket Arnstad og Fagermoen om dagens bibeltekst. Teksten forteller at Gud ser alle mennesker som står overfor vanskelige valg i livet. Aarstad trakk fram at det å være gravid og få vite at fosteret har Downs syndrom kan være et vanskelig valg.

– Man vet jo aldri hvordan livet blir for et barn som blir født uansett om det har Downs eller ikke. Vi har jo ikke kontroll over livet noen av oss, sa Aarstad.

– Vi med Downs er også forskjellige. Men vi er også skapt i Guds bilde, slik alle mennesker er.

Teksten fortsetter under bildet.

Hanne Arnstad og Hege Fagermoen som står sammen på prekestolen og smiler til kirkerommet.

Hanne Aarstad og Hege Fagermoen holdt preken sammen på gudstjenesten i Glemmen kirke der verdensdagen for Downs syndrom ble markert. 

Bevisstgjør om menneskers uendelige verdi

Soknepresten i Glemmen synes det er viktig å markere denne dagen i kirken. 

– Som prest synes jeg det er viktig å markere denne og andre dager som løfter fram og bevisstgjør oss om menneskers, og i det hele tatt alt som lever, sin uendelige verdi, fordi vi og verden er skapt og ønsket av Gud. 

Hun påpeker at alle mennesker er unike og at alle hører hjemme i Guds mangfoldige skaperverk. 

– Når unge og eldre, små og store, med ulike funksjoner og funksjonsvariasjoner tar på oss disse ulike sokkene og feirer gudstjeneste i sokkelesten kjenner vi at vi alle hører til i dette store vakre mangfoldige skaperverket. 

– Det er jo faktisk ingen av oss som er helt «standard» – hva nå det skulle være, avslutter Fagermoen. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"