Slik feirer vi konfirmasjon i Den norske kirke

Konfirmasjonsdagen er skikkelig feiring for konfirmanten, familie, venner og for kirken. Her kan du lese om hva som skjer på konfirmasjonsdagen.

Konfirmasjonsdagen er en stor dag – uansett! Foto: Von/Kirkerådet

Konfirmanten går ned kirkegulvet. Med et lite smil, konfirmantkappe og med sin fineste stas under kappen. Litt nervøs. Mest stolt.

Endelig er konfirmasjonsdagen her!

Konfirmasjonen i kirken en feiring for familien, for konfirmanten selv og for kirken. En dag hvor konfirmantene får kjenne at de er verdifulle og at noen er glad i dem, etter spennende måneder som konfirmant i kirken.

Akkurat nå gleder kirken der du bor seg til å ønske velkommen til en meningsfull konfirmasjonstid. På denne siden får du lese mer om hvordan Den norske kirke feirer konfirmantene, slik at du kan bli klar for dagen.

Slik er en konfirmasjon i kirken

Etter en konfirmasjonstid med utforsking, læring, leir, nye venner, opplevelser, følelser og tanker, er det konfirmantenes tur til stå i sentrum. Dette skjer gjennom en konfirmasjonsgudstjeneste. I kirken blir konfirmantene feiret og bekreftet for den de er.

Gudstjenesten varer i rundt en time. Den består av musikk, at noen leser fra Bibelen, en tale fra presten og bønn for konfirmantene. Noen ganger er det innslag fra ungdomsledere, noen fra kirken eller konfirmanter som ønsker å synge eller lese noe. I gudstjenesten blir konfirmantene bedt for.

Ordet konfirmasjon kan bety både «å bekrefte» og «å gjøre sterk». Det er ikke konfirmantens bekreftelse om å være kristen resten av livet, slik noen tror. Det er derimot Gud som bekrefter konfirmanten, og gjentar løftet som ble gitt i dåpen: 

Gud skal være med deg alle dager.

I bønnen nevnes konfirmantens navn, og i bønnen ber vi Gud om å velsigne og å styrke konfirmanten på veien videre i livet.

Dåp og konfirmasjon

Konfirmasjonstiden er en unik mulighet til å lære mer om kristen tro og finne ut hva man tror på. Derfor må man ikke være kristen for å delta i konfirmasjonstiden.

For å bli konfirmert, må man være døpt. Det kan man ha blitt som barn, eller man kan bli det i løpet av konfirmanttiden. Hvert eneste år er det rundt tusen ungdommer som blir døpt i forbindelse med konfirmasjonen.

Trykk her for å lese mer om dåp.

Feire konfirmasjon med venner og familie

Konfirmasjonsgudstjenesten er en feiring og en bekreftelse av konfirmanten. Dette kan være en fin anledning for å samle venner og familie for å feire dette videre.

Feiringen etter seremonien kan ha mange eller få gjester, med bunad, kofte eller joggesko, med tapas eller taco eller annet godt som konfirmanten ønsker seg. Det kan være taler og lysbildeshow – eller å bare sitte ned og ha det hyggelig sammen.

Det viktigste er at konfirmanten kjenner seg satt pris på.

Undersøkelser Den norske kirke har gjort, viser at noe av det viktigste for konfirmanter i Den norske kirke og det de gleder seg mest til, er å feire denne dagen med venner og familie. Derfor kan det være lurt å snakke godt sammen om hva konfirmanten forventer og ønsker seg for dagen.

Derfor velger så mange ungdommer kirkelig konfirmasjon

Midt i pubertet og en krevende ungdomstid trenger man å vite at man er sett og elsket. Både av de man er glad i og av Gud. Det er en av mange grunner til at konfirmasjonstid i Den norske kirke et godt valg for ungdommer som ønsker det.

Her er noen grunner til at rundt 35 000 ungdommer velger kirkelig konfirmasjon hvert eneste år:

  • Et ønske om en festdag med familien
  • Alle skal selv få velge hva man tror på. Konfirmasjonstid i kirken er et godt sted å bruke tid på å finne ut av nettopp hva man tror på.
  • Kirken er et godt sted å være. I konfirmanttiden får ungdommene får være seg selv, kjenne seg velkommen og respektert for den man er. Kirken skal være et fellesskap som er åpent, trygt og tilgjengelig for alle mennesker. Her får man være en del av noe større – også etter konfirmasjonen.
  • Undersøkelser viser at mange ungdommer som er døpt fra før er interessert i å lære mer om den troen de er døpt til.
  • Å få lære mye nytt og spennende om kristen tro på en annen måte enn på skolen. Man får utforske de store spørsmålene som meningen med livet, døden, tro, håp og kjærlighet. Konfirmantene får høre fortellingene om Gud og Jesus og stille spørsmål om tro og tvil. I undervisningen skal være det være tid og lagt til rette for å tenke kritisk, stille spørsmål og finne ut av hva man tror på.
  • I tillegg gir konfirmasjonsundervisningen de unge kunnskap om viktige temaer i livet: som sex og identitet, hva vi kan gjøre for klimaet og hvordan vi kan kjempe for rettferdighet. 

 

Påmelding til konfirmasjon

Vil du vite mer om konfirmasjonstiden der du bor, eller melde deg på? Påmelding skjer direkte til kirken der du bor.

Finn din menighet i søket under og les om konfirmasjon på menighetens nettside. Noen steder er konfirmasjonene om våren, andre steder om høsten og noen steder har man mulighet til å velge. Derfor er det ikke én samlet påmelding eller frist for hele landet.

Konfirmasjonsundervisningen er som regel gratis, mens leir ofte koster penger. Les om pris på din lokale kirke sin nettside.

Ta gjerne kontakt med menigheten å snakke om behov for økonomisk støtte, tilrettelegging i konfirmanttiden eller på konfirmasjonsdagen, praktiske spørsmål eller bekymringer.

Kirken tilrettelegger for alle konfirmanter.

Les på nettsidene til din menighet eller ta kontakt direkte for mer informasjon. 

Kirken der du bor sender bare ut invitasjon til konfirmanttid til ungdommer som er døpt. Er du som er foresatt medlem og ønsker uforpliktende informasjon om konfirmasjonstilbudet til kirken, kan du logge deg inn på Min side og melde deg som «trosopplæringsabonnent».

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"