Glogerfestspillene 2023

Den siste uken i januar ser vi frem til Glogerfestspill i vanlig skala og klassisk musikk fra artister på høyt internasjonalt nivå. Temaet er "forrykt", og å arrangere festival er i seg selv risikosport – eller rene galskapen. Men publikum, frivillige, samarbeidspartnere og stab gjør det mulig å formidle musikkens kunst år etter år.

Glogerfestspillene 2023

Verden står i brann. Pandemien var i ferd med å ebbe ut, da ufattelige hendelser endret Kongsberg for alltid. Den påfølgende vinteren brakte krig med seg, mennesker på flukt og ord som annektering, opprusting, propaganda og sanksjoner. Galskapen rår. Det forrykte er i fokus, og fellesnevneren i menneskehetenskriser som pandemi og krig, er at vi tilhører samme klode, og vi deler skjebne. Og så er det som om vi skjønner, igjen, at kunsten og musikken er livets speil. Det er noe med menneskeligheten i musikken og at alt vi opplever, siver inn i musikken og kunstens vesen. Slik verden er forrykt og gal, slik er musikken det også. Uten galskap og forrykthet ville ikke musikken og kunsten hatt det store spennet det har. Hva ville musikken vært uten de store følelsene, uten de forrykte komponistene, de gale utøverne, ja, alle de som står på kanten av livet? Musikken og kunsten skal beskrive alle livets sider, og galskapen og forryktheten er en del av det. På godt og vondt. Vondt fordi musikken kan romme det mørkeste i oss, godt fordi den beskriver og gir rom for de voldsomme følelsene, kjærligheten, tilhørigheten, lengselen og ikke minst håpet.

21.– 29. JANUAR

Kl. 17.–20. BERGSEMINARET Sansehuset

ONSDAG 25. JANUAR

Kl. 08.30 KONGSBERG KIRKE Orgelhalvtimen
Kl. 12.00 ENERGIMØLLA – G(ENI)AL Den forrykte medisinen
Kl. 17.00 GALLERI LÅVEN Vernissage
Kl. 19.00 KONGSBERG KIRKE Åpningskonsert
Kl. 21.00 ENERGIMØLLA Schwanengesang

TORSDAG 26. JANUAR

Kl. 8.30 EFTELØT KIRKE Orgelhalvtimen
Kl. 9.30/11 KONGSBERG KIRKE Ode til Gloger (skolekonserter)
Kl. 12.00 ENERGIMØLLA – G(ENI)AL Den forrykte politikken og religionen
Kl. 17.00 HUSKONSERT Tåken letter
Kl. 18.00 KONGSBERG KIRKE Besvergelse og magi
Kl. 20.00 KONGSBERG MUSIKKTEATER Galskap fra A til Å

FREDAG 27. JANUAR

Kl. 08.30 KONGSBERG KIRKE Orgelhalvtimen
Kl. 12.00 ENERGIMØLLA – G(ENI)AL Den forrykte kunsten
Kl. 17.00 HUSKONSERT Sjelero
Kl. 17.00 EFTELØT KIRKE Orgelkonsert – Folie d'Espagne
Kl. 19.00 KONGSBERG KIRKE The Purcell's Playground
Kl. 21.00 KONGSBERG MUSIKKTEATER Festspillpub – The Playhouse Sessions!
Fra kl. 21 KONGSBERG KIRKE Søvnens liturgi

LØRDAG 28. JANUAR

Kl. 10.00 ENERGIMØLLA – G(ENI)AL Den forrykte kjærligheten
Kl. 11.00 KONGSBERG KIRKE Ode til Gloger