Salg av hyttetomter
Bruflat Sokn inngikk som grunneier utbyggingsavtale med Oppland Bygg & Anlegg AS (OBA) i januar 2013. Avtalen omfattet utbygging og videresalg av 51 av de i alt 65 innregulerte tomtene i reguleringsplanområdet Nordre Lenningen, samt opparbeidelse av infrastruktur. 14 tomter ble forbeholdt solgt med fortrinnsrett til lokale utbyggere med forretningsadresse i Etnedal. T Thon Holding AS har inngått kontrakt med Bruflat Sokn om kjøp av seks av disse tomtene. To av tomtene er så langt videresolgt. De øvrige tomtene er annonsert overfor lokale utbyggere i flere runder, men uten at det i skrivende stund er inngått kontrakt om utvikling av flere av disse tomtene. Samtlige tomter er oppmålt, fradelt og byggeklare med opparbeidet infrastruktur til tomtegrensen.
OBA startet utbyggingen høsten 2014. Allerede før jul i 2014 var de fire første hyttene innflytningsklare og videresolgt. I 2015 ble ytterligere 16 hytter solgt, og i 2016 ble 13 hytter bygget og videresolgt. Parallelt med hyttebyggingen har OBA opparbeidet infrastruktur for samtlige av de 65 tomtene. OBA har dessuten bygget, igangsatt og overdratt Lenningen Renseanlegg vederlagsfritt til Etnedal kommune, i tråd med egen utbyggingsavtale.
Festetomter
Pr. 31.12.2016 gjenstår i alt 13 festeavtaler for hyttetomter og næringseiendom på Nordre Lenningen. De fleste eldre festetomtene på Nordre Lenningen er følgelig nå innløst og overskjøtet som selveiertomter.
Nordre Lenningen sæterhus:
Nordre Lenningen sæterhus har eget husstyre bestående av leder Anne Marit Stensæter, Ragnhild Fagernæs, Mette Bergene og Kåre Espeseth. De har den løpende oppfølgingen med huset og gjennomfører diverse vedlikeholdsarbeid og dugnader. I løpet av 2014 ble det gjenomført en del større vedlikeholdsarbeid ved sæterhuset. Disse arbeidene ble utført av tømrer Ole-Håkon Lofthus. Sæterhuset ble da jekket opp, nye utvendige pilarer ble støpt, og skjevheter er så langt som råd rettet opp. Råteskadet trevirke i bunnen av laftekasse ble skiftet ut, og limtre/stålbjelker ble montert mellom hver pilar på langsidene for bæring av bjelkelag under kjøkkenet. I tillegg til nevnte, ble tomten og pilarpunktene spesielt, drenert med grøft. Det ble også montert nye loftdører til kaldloftet. Husregler og husleiepriser er i løpet av siste året regulert, og det er foretatt en del øvrig vedlikehold som for eksempel beising av gjerder og justering av grind.
Bruflat Sokn, avdeling Nordre Lenningen satte i 2016 ned egen gruppe bestående av Kjell Jørgen Fjeld, Ole Bergene og Marit Slettum for å se på mulighetene for ytterligere utbedringer og renovering av sæterhuset. Det er avsatt midler til formålet i 2017-budsjettet. Det er blant annet ønskelig å få etterisolert, byttet dører/ vinduer og få innlagt strøm, vann og avløp. Gruppen vil framlegge forprosjekt som grunnlag for behandling i soknerådet.
PRISER UTLEIGE
NORDRE LENNINGEN SÆTERHUS
(jf. vedtak Bruflat sokneråd, sak 35/2016)
Innanbygds:
Pr. døgn kr 200
Weekend (fredag – søndag) kr 500
1 veke kr 1 000
Påska kr 3 000
(inkludert ved)
Utanbygdes:
Pr. døgn kr 400
Weekend (fredag – søndag) kr 1 000
1 veke kr 2 000
Påska kr 4 000
(+ kr 80 pr. sekk med ved)
Videre utvikling på Nordre Lenningen
Bruflat Sokn, avdeling Nordre Lenningen (benevnelse på Bruflat sokneråd i saker knyttet til eiendomsforvaltningen) har i løpet av 2016 arbeidet en god del med forberedelser av innspill til forestående revidering av kommuneplanenes arealdel. Blant momentene som er drøftet og delvis allerede signalisert overfor Etnedal kommune, er revidering av reguleringsbestemmelser hvor man blant annet åpner opp for prøveprosjekt med inngjerding av hele hyttefelt, ønske om noe fortetting av reguleringsplan Nordre Lenningen, samt fortetting og ytterligere tomter i reguleringsplan Nordre Leningen Turistområde. I tillegg ønsker man å utarbeide reguleringsplan for det i dag uregulerte området benevnt som Hyttefelt 2 ved Regla.
Det er videre ønske om å utvide planområdet Nordre Leningen Turistområde nord til grensen av Røssjøen Naturreservat (Langsua Nasjonalpark), inkludert Nordre Lenningen sæter med sætervoll. Nye fritidstomter ønskes regulert inn i østre del av planområdet, det vil si i hovedsak i et belte langs fylkesvegen. Man ønsker å verne sæter og omkringliggende arealer for fremtidig utbygging. Avsatt næringsareal til campingplass langs vegen ned til Lenningen Renseanlegg ønskes flyttet nord i reguleringsplanområdet vest for Lenningen hyttesenter. Samlet areal til næringsformål ønskes dessuten utvidet, men slik at alt næringsareal konsentreres nord i reguleringsplanområdet. Bruflat Sokn har dessuten drøftet framføring av ny hovedledning for tilkobling av eksisterende og nye hytter til Lenningen Renseanlegg.
Det videre arbeidet med eiendomsforvaltningen vil konsentrere seg om videre realisering av utbyggingsavtale inngått med OBA, kontrakter med øvrige lokale utbyggere, salg av de resterende tomtene, forbeholdt lokalt næringsliv, samt ytterligere drøftinger og innspill til revidering av kommuneplanens arealdel.
Bruflat Sokn vil samtidig måtte drøfte og ta prinsipielle standpunkt til blant annet hvor omfattende utbygging man ønsker av Nordre Lenningen, - om det er områder som heller skal vernes fremfor å bygges ut.
Bruflat Sokn, avdeling Nordre Lenningen, ønsker å informere om framdrift i saken, slik at allmennheten er kjent med soknets fremtidige planer for området. Kyrkja i Etnedal utvikler blant annet for tiden egne hjemmesider. Der vil også soknerådsinnkallinger- og protokoller etter hvert digitalisers og bli gjort tilgjengelig. Innbyggere i Etnedal oppfordres til å engasjere seg, også i spørsmål knyttet til fremtidig forvaltning av soknets eiendom på Nordre Lenningen.
Bruflat Sokn, avdeling Nordre Lenningen
Gavemidler til innbyggere i Etnedal
Bruflat sokneråd ønsket i tråd med konklusjonen etter eierskapssaken å tilgodese innbyggerne i Etnedal
kommune, med inntekter fra salg av hyttetomter på Nordre Lenningen. Bruflat Sokn, avdeling Nordre Lenningen vedtok derfor den 24.02.2015 (sak 10/2015), å gi kr 50 000 fra hver solgte tomt omfattet av utbyggingsavtale. Vedtaket gjelder følgelig salg av inntil 51 tomter. Midlene overføres som gavemidler til Etnedal kommune, og disponeres av formannskapet. Disponeringen er regulert i egen avtale mellom Bruflat Sokn og Etnedal kommune. I avtalen står blant annet følgende: «Bruflat Sokn forutsetter at Etnedal kommune benytter midlene til allmennyttige, trivselsfremmende, prosjektbaserte formål. Det betyr at midlene ikke skal benyttes til ordinær drift, men benyttes som del- eller helfinansiering til konkrete allmennyttige formål. Midlene skal i sin helhet finansiere tiltak i nåværende Etnedal kommune, og nærværende avtale opphører ved en eventuell kommunesammenslåing. Etnedal kommune v/formannskapet disponerer midlene etter beste skjønn.»
Første tildeling fra formannskapet ble gjort i november 2015. Følgende ble tildelt midler:
Granumsbygda Velforening, kr 70 000. Etnedalsheimen (Sansehage/oppgradering av atrium), kr 150 000.
Etnedal kommune valgte i 2016 å vedta egne kriterier for tildeling av tilskudd, slik at lag/organisasjoner, bedrifter og andre kan søke om tilskudd fra gavemidlene. Årlig søknadsfrist er 1. oktober og tildeling skjer før jul. I 2016 ble følgende tildelt midler etter søknad:
Dalsfjord Idrettslag, kr 30 000
Etnedal Gym og Turn, kr 30 000
Etnedal Idrettslag/Etnedal Fotballklubb/Etnedal Skilag/Etnedal Skytterlag, kr 25 000
Etnedal Jeger og Fisk, kr 30 000
Haugalia Vel, kr 30 000
Kriteriene vedtatt av Etnedal kommune (sak 017/16), er som følger:
KRITERIAR FOR TILSKOT FRÅ
LENNINGEN-MIDLANE
1. Formannskapet kan berre gje midlar til tiltak/aktivitet som er i tråd med Soknerådets krav, jfr. pkt. 3 i avtala mellom Etnedal kommune og Bruflat Sokn (sak 15/263):
«Bruflat Sokn forutsetter at Etnedal kommune benytter midlene til allmennyttige,trivselsfremmende, prosjektbaserte formål. Det betyr at midlene ikke skal benyttes til ordinær drift, men benyttes som del- eller helfinansiering til konkrete allmennyttige formål. Midlene skal i sin helhet finansiere tiltak i nåværende Etnedal kommune, og nærværende avtale opphører ved en eventuell kommunesammenslåing. Etnedal kommune v/formannskapet disponerer midlene etter beste skjønn.»
2. Lag/organisasjonar, bedrifter og andre kan søkje Etnedal kommune om tilskot frå gåvemidlane.
3. Søknadsfrist er 1. oktober. Kulturkontoret publiserar frist og kriteriar.
4. Søknaden må innehalde:
a) omtale av kva ein søkjer tilskot til
b) kostnadsoverslag
c) oppsett på korleis tiltaket skal finansierast
d) tidspunkt for gjennomføring
e) namn på søkjar, kontaktopplysningar og kontonummer
5. Søknad skal sendast til Etnedal kommune v/kulturkontoret, Kyrkjevegen 10, 2890 Etnedal.
6. Formannskapet behandlar søknadene og gjer vedtak om tildeling før jul kvart år.
7. Formannskapet kan gje midlar til andre tiltak heile året, dersom dei er i tråd med pkt.1.
8. Innvilga tilskot vert utbetalt når søkjar har sendt inn dokumentasjon på at tiltaket er gjennomført. Kommunen kan vurdere ei delutbetaling når prosjektet har kome langt på veg.