Den anglikanske erkebiskopen i Cape Town Thabo Makgoba (bilde), sier til Kirkenes verdensråds nettsider at han er dypt bekymret for korona-epidemiens utbredelse i Afrika.
Kirker og andre trossamfunn spiller nå en viktig rolle. Over hele verden mobiliseres det for å støtte dem som smittes og blir syke. I mange land er kirkene blant de viktigste tilbydere av helsetjenester, og nå bidrar de alt de kan for å hindre smitte og pleie de syke. Internasjonale diakonale organisasjoner, som Kirkens Nødhjelp, driver et omfattende arbeid, ikke minst for å hjelpe dem som lever i krigs- og konfliktområder, eller som er på flukt. De er de mest sårbare av alle, og korona-smitte vil være katastrofalt for dem.
- Kirkene holder håpet oppe. Over hele verden overføres bønner og gudstjenester digitalt, og fellesskapet i bønn gir mot og styrke. Å vite at noen bryr seg og vil hjelpe, gir trøst. Nå må vi stå sammen i solidaritet med hverandre, nå trengs samhold, omsorg og klokskap. Nå må vi vise hva Guds kjærlighet til alle mennesker betyr i praksis, sier avtroppende generalsekretær i Kirkenes verdensråd, Olav Fykse Tveit.
Palestinske kristne ber om forbønn og støtte
Biskop Ibrahim Azar i Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og Det hellige land, har sendt en appell om forbønn og støtte.
Biskopen minner om at den palestinske befolkningen er svært sårbar. Korona-viruset rammer folk som allerede lever i en svært usikker hverdag. Palestinerne mangler økonomisk sikkerhetsnett, ansvarlig styresett og tilgang til gode helsetjenester.
Den lutherske kirken driver tre skoler og to gjestehus, som vil rammes hardt når inntektene uteblir. Biskopen er redd for at kirkens skoler og diakonale institusjoner ikke vil klare seg gjennom krisen. Nå håper han at søsterkirker rundt om i verden støtter dem, både gjennom forbønn og økonomiske midler.
Internasjonal direktør i Kirkerådet for Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, oppfordrer alle til å be for den lutherske kirken og for situasjonen i Palestina. Hun ber også om et raust bidrag til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Både Kirkens Nødhjelp og Den norske kirke har et nært samarbeid med den palestinske kirken.
- Nå må vi be for hverandre og støtte hverandre, ikke bare her hjemme, men overalt hvor sårbare mennesker lider på grunn av Korona-viruset, sier Berit Hagen Agøy.
Fra en gudstjeneste i Dormition Abby i Jerusalem i forbindelse med Kirkenes verdensråds internasjonale bønnedag. (Foto: Ben Gray/ELCJHL)
Italia hardt rammet – kirkene bidrar
- Vi har fryktelige dager, også på kirkens sykehus. Vi bare håper og ber om at dette snart må ta slutt! Det sier Cordelia Vitiello.
Hun er visepresident i den lille lutherske kirken Chiesa Evangelica Luterana (ELCI) i Italia som består av 15 menigheter og har 7000 medlemmer. Cordelia Vitiello er også president for Det protestantiske sykehuset Betania i millionbyen Napoli.
- Vi har crazy tider nå. Svært mange har korona-viruset, og jeg jobber også selv lange dager på sykehuset, sier Cordelia Vitiello. -Takk for at dere i Den norske kirke tenker på oss og ber for oss. Sammen må vi jobbe, be og håpe at dette snart vil ta slutt, er hennes klare oppfordring.
Til tross for at den lutherske kirken er svært liten i Italia, gjør den en viktig jobb, ikke minst på det diakonale området. Store katolske aktører som Caritas og St. Egidio gjør en kjempeinnsats i disse dager. St.Egidio hjelper daglig 3000 gamle i Roma med gratis mat og har telefonoppfølging til utsatte og isolerte.
Sist høst besøkte Den katolsk-lutherske samtalegruppen under ledelse av biskop Kari Veiteberg og biskop Bernt Eidsvig, både Den luthersk-italienske kirken ELCI, Vatikanet, Caritas og St.Egidio.
Les mer om situasjonen i Italia her:
https://www.lutheranworld.org/news/hands-heart-felt-commitment
https://www.santegidio.org/pageID/1/langID/en/HOME.html
https://www.chiesaluterana.it/en