Fordypning i Åndelig veiledning

For perioden våren 2026 til høst 2027 tilbyr MF fordypningskurs i Åndelig veiledning (ÅVL). Utdanningen gir kompetanse for oppgaver som åndelig veileder for ansatte medarbeidere og andre som søker veiledning innen Den norske kirke eller andre kirkesamfunn.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Generell informasjon

Emnet Fordypning i åndelig veiledning (ÅVL) tar utgangspunkt i den ignatianske veiledningstradisjonen som bygger på arven etter grunnleggeren av Jesuittordenen, Ignatius av Loyola (1491-1556). Det vil gi fordypet kunnskap om og erfaring med veiledningstradisjonen slik denne er videreført i katolsk og protestantisk tradisjon. Deltakerne vil øve seg både i å motta og å gi åndelig veiledning og reflektere kritisk over de erfaringer dette gir. Gjennom teoretiske og praktiske tilnærminger vil emnet sette søkelys på eksistensielle dimensjoner i gudsrelasjonen som selvforståelse, kall, tjeneste og bønn.

Veiledningspraksisen vil drøftes i lys av perspektiver fra andre fagfelt som samtidsteologi, religionspsykologi og spiritualitet. Emnet vil ut fra dette sette særlig søkelys på forholdet mellom erfaring og teologi, forholdet mellom ignatiansk og luthersk spiritualitet, forholdet mellom kontemplativ spiritualitet og engasjement for livet i verden, og relasjons-kompetanse.

Det forutsettes at deltakerne har kjennskap til ignatiansk spiritualitet fra tidligere studier, har mottatt åndelig veiledning og deltatt på retreater.

Emnet inngår med 30 stp. i erfaringsbasert master i praktisk teologi - https://mf.no/studier/programmer/erfaringsbasert-master-i-praktisk-teologi

 

Undervisning og arbeidsformer

Sentralt i utdanningen står fire samlingsbaserte studieuker á fire dager. De starter opp mandager kl. 12 og avsluttes torsdagene kl. 17. Samlingene er obligatoriske og vil inneholde felles undervisning, daglige tidebønner og gruppesamlinger.

Gruppesamlingene under kursukene ledes av gruppeledere og inneholder gruppeveiledning, litteraturarbeid, øvelser og veiledning på egen veiledningspraksis.

Mellom samlingene arrangeres inntil fire gruppemøter i faste grupper med et mindre antall deltakere.

Daglig bønnestillhet gjennomføres og det føres notater fra denne. Deltakeren går i åndelig veiledning hos veileder som er godkjent av kursledelsen

Deltakeren gir selv minst to personer åndelig veiledning over en avgrenset del av kursperioden

Det utarbeides skriftlige refleksjonsnotater fra praksis og litteratur samt over egen utvikling.

 

Undervisningsuker

Kurssamlingene finner sted ved St Josephsøstrenes retrett-senter, Grefsen i følgende uker:  

  • Uke 9 – 2026: 23. – 26. februar  
  •  Uke 44 – 2026: 26. – 29. oktober
  • Uke 9 – 2027: 1. – 4. mars
  •  Uke 44 – 2027: 1. – 4. november

 

Kursledelse og faglige bidragsytere

Følgende vil være hovedansvarlige og gruppeledere under kursukene:

Elisa Stokka er førstelektor i sjelesorg på MF og programleder for PKU-utdanningene. Hun har mangeårig erfaring med ÅVL og er emneansvarlig for utdanningen.

May Bente Stuart Matre er prest og klinisk sosionom ved Haraldsplass Samtalesenter i Bergen. Hun har bakgrunn som prest i Bergen domkirke, har lang erfaring med ÅVL og har de senere årene utviklet og ledet flere innføringskurs i ÅVL i regi av NLA-Høgskolen.

Anne May Grasaas er tidligere domprost i Oslo, har mangeårig erfaring med ÅVL og hadde Olavsstipend i 2012 med søkelys på samspillet mellom spiritualitet og frigjøringsteologi. 

 

I tillegg planlegges bidrag med undervisning blant annet fra: 

  • Leif Gunnar Engedal, professor em. i religionspsykologi og sjelesorg ved MF og ledet flere utdanninger i ÅVL tidlig på 2000-tallet
  • Tone Stangeland Kaufman, professor i praktisk teologi ved MF blant annet med PhD i studier om norske presters spiritualitet.
  • Susanne Carlsson kommer opprinnelig fra Sverige, er knyttet til Rochester stift i Den anglikanske kirke som åndelig veileder og har PhD fra studier i ignatiansk spiritualitet fra universitetet i Uppsala
  • Jan-Olav Henriksen, professor i systematisk teologi og religionsfilosofi ved MF og har blant arbeidet mye med tematikk knyttet til teologi, tro og erfaring. 
  • Representanter for St Josephs-søstrene på Grefsen

 

Søknad og opptak

Opptakskrav

For å bli tatt opp som student på Fordypning i åndelig veiledning må man ha:

  • cand.theol.-grad, mastergrad eller annen faglig fordypning av minimum to års omfang som kvalifiserer til kirkelig tjeneste
  • minst 2 års yrkespraksis som prest, diakon, kateket eller tilsvarende

I tillegg må søkere dokumentere forkunnskaper innen den ignatianske veiledningstradisjonen, for eksempel ved å ha gjennomført kurs i Kristen spiritualitet (KSR), Åndelig veiledning (ÅVL) eller tilsvarende.

 

Dokumentasjonskrav til søknad

Følgende skal vedlegges søknaden i EVUweb:

  • Vitnemål med karakterutskrift som viser utdanning. Resultater i Vitnemålsportalen kan deles elektronisk.
  • Attest som viser at du har to års yrkespraksis fra kirkelig sektor. Attesten må inneholde stillingsprosent og periode og være signert av arbeidsgiver. 
  • Karakterutskrift eller bekreftelse på forkunnskaper (f.eks. deltakelse i retreat, åndelig veiledning eller videreutdanning i åndelig veiledning).

Overlappende emner

Emnet overlapper helt med Åndelig veiledning (ÅVL) 2005-2006 (30 stp.) og Oppfølgingskurs i Åndelig veiledning (ÅVL II) 2008-2011 (20 stp.), begge gjennomført i samarbeid mellom MF og Presteforeningen. Emnet representerer en videreføring i forhold til grunnkurset i Åndelig veiledning ved TEOL370 ved NLA og det er ingen studiepoengreduksjon i forhold til dette.

 

Økonomi og søknad

Kursavgift er totalt kr 58 000 fordelt med kr 14 500 på fire semestre over to år. Beløpet omfatter kursavgift til MF, studieavgift til Studentsamskipnaden samt opphold og måltider på samlingene på kursstedet. Reise og innkjøp av litteratur må dekkes av kursdeltaker/arbeidsgiver.

Gjennomføring av kurset forutsetter tilstrekkelig antall deltakere. Kurset har begrenset kapasitet pga. plassbegrensinger på kursstedet. Kvalifiserte søkere med EVU-støtte fra Den norske kirke blir prioritert i den rekkefølgen de har søkt, så det kan lønne seg å søke tidlig.

 

Les mer om studiet – lenke til emnebeskrivelse: https://mf.no/KOM/Kurs-og-kompetanse (her legges det ut mer informasjon om kurset høsten 2025) 

 

 

Kontaktinformasjon for Bispemøtet

Besøksadresse:
Kirkens Hus, Rådhusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:
Mandag-fredag
kl. 08.30-15.30 (15.00)

Postadresse:
Bispemøtet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

E-post: bispemotet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Telefontider:
Mandag-fredag
kl. 09.00-15.00

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"